Külföld

Szijjártó Péter interjút adott a konteókban utazó amerikai tévének: szerinte ha Trump nyert volna, nem tört volna ki a háború

Mohos MátéMohos Máté

2022. október 30. 13:37

A csatorna korábban igaztalanul terjesztette, hogy Kalifornia állama be akarja tiltani a Bibliát.

Tizenkét perces interjút adott Szijjártó Péter a One America News Network (OANN) című amerikai csatornának, ami korábban leginkább Trump- és oroszbarát tartalmaival, valamint az ott terjesztett összeesküvés-elméletekkel került be a hírekbe.

Szijjártó arról beszélt, hogy:

Ha Donald Trump megnyerte volna a választásokat 2020 novemberében, akkor szerintem a háború nem tört volna ki. 

Hozzátette: Magyarország az egyetlen NATO-tagállam, ami nem szállít fegyvereket Ukrajnába, valamint az egyetlen uniós ország, amely nem vesz részt az EU által az ukrán csapatoknak felajánlott képzési programban.

Ez azért van, mert valakinek képesnek kell lennie arra is, hogy a béke hangján szóljon: ha nincs ilyen szereplő, akkor sokkal bonyolultabb lenne a valós béketárgyalásokhoz eljutni 

– tette hozzá.

Az MTI szerint azt is állította, hogy az EU által bevezetett szankciók lényegében „teljesen kudarcot vallanak,” ezért a nyersanyagárak kilőttek, az élelmiszerárak az egekben vannak.

„Amikor a szankciókat először bevezették, akkor az Európai Bizottság – és gondolom Washington is – azzal érvelt, hogy a szankciók térdre kényszerítik Oroszországot, és hamarosan véget ér a háború, de az most már nyolc hónapja tart, és az európai gazdaság kényszerült térdre, nem az orosz” – mondta.

Kitért arra is, hamarosan lesz egy G20-csúcstalálkozó, és lehetőség van arra, hogy az orosz és az amerikai elnök is személyesen ott legyen. Ha ott lesznek, akkor nagyon bonyolult lenne mindkettőjük számára, hogy megmagyarázzák a világ nyilvánosságának: mégis miért nem találkoznak.

Az OANN olyan vad sztorikkal került be a hírekbe korábban, mint például:

  • Egy volt producer arról beszélt, hogy az első munkanapján azt mondták neki főnökei: „Mi itt szeretjük Oroszországot”. A csatorna egy riportere párhuzamosan dolgozott nekik, illetve az orosz állami médiának.
  • Ez volt az a riporter, aki egy teljesen hamisított sztorit hozott le arról 2017-ben, hogy Hillary Clinton 800 ezer dollárral támogatta az „antifát”, amely centralizált szervezetként nem is létezik.
  • 2020-ban kitiltották riporterüket a Fehér Házból, mert többszöri felszólításra sem volt hajlandó betartani a covid miatti biztonsági intézkedéseket.
  • Igaztalanul terjesztették, hogy Kalifornia állama be akarja tiltani a Bibliát.
  • Visszhangozták az orosz propaganda szintén hamis vádjait arról, hogy az USA kémiai fegyvereket vet be Szíriában 2019-ben, hogy később az ottani kormányra fogja őket.
  • Egy iskolai lövöldözést túlélő 17 éves diákot is megpróbáltak befeketíteni.
  • A 2020-as amerikai elnökválasztás során bizonyíték nélkül terjesztettek híreket választási csalásokról.


Nyitókép: Szijjártó Péter / OANN

#Külföld#szijjártó péter#konteó#interjú#donald trump#oroszország#szankció#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk