Külföld

Második dudás érkezett Donald Trump csárdájába, a volt elnök kíméletlen támadásba lendült

Mohos MátéMohos Máté

2022. november 11. 7:55

Lehet, hogy nem ő lesz az egyértelmű republikánus elnökjelölt 2024-ben. Indulhat a belháború.

Országos szinten a várnál kevésbé jól teljesített az időközi választásokat szoros küzdelemben nyerő republikánus párt az USA-ban. Ez kifejezetten rossz hír Donald Trump számára, aki a napokban akarja, vagy akarta bejelenteni indulását a 2024-es elnökválasztáson – viszont ehhez így valószínűleg nincs elég erős hátszele.

Örülhet viszont párttársa, a floridai kormányzó, Ron DeSantis, akit az államon belül óriási többséggel választottak újra. Ezzel ő még inkább ráerősített azokra a várakozásokra, hogy sikeresen szállhat harca az elnökjelöltségért.

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, a párt szavazói már kevésbé komálják Trumpot, mint korábban. Most a BBC szerint azzal támadta be DeSantis-t, hogy ő egy súlytalan politikus, aki 2017-ben csak az ő segítségével tudott akkor még kisebb arányú győzelmet aratni a kormányzóválasztáson.

Trump egy hosszú, a politikusról szóló elítélő nyilatkozatban azt is közölte, hogy szerinte DeSantis se nem hűséges, se nem elég elegáns politikus. DeSantis nem reagált a volt elnök szavaira.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a volt elnök több olyan republikánus jelöltet is támogatott, akik aztán kikaptak, megingatva a belé vetett bizalmat: a választóknak valószínűleg nem igazán jött be az az állítás, mely szerint Joe Biden elcsalta a 2020-as elnökválasztást.

A választók jobban reagáltak arra, hogy a gyakran „aggyal rendelkező Trumpnak” nevezett DeSantis sajátos módon kezelte a koronavírust: részben ellenállt a lezárásoknak és a kötelező maszkviselésnek is. 2020 júliusában már Florida volt a járvány globális epicentruma, egy évre rá pedig ebben az államban döntött országos rekordot a betegség terjedése.

Trump ugyan közösségi oldalán „nagyszerű estének” nevezte a választás éjszakáját, de több beszámoló szerint is valójában „őrjöngve” vette tudomásul, hogy több általa kiválasztott jelölt is kikapott.

A republikánusok egy része nemcsak temperamentuma és megválaszthatósága, hanem kora miatt is úgy véli, hogy nem lenne jó ötlet a volt elnök indulása 2024-ben. Egy múlt havi, nem reprezentatív felmérés azt mutatta ki, hogy a párt szimpatizánsainak 36 százaléka ellenezné Trump indulását.

Nyitókép: Stefani Reynolds / Bloomberg via Getty Images

#Külföld#donald trump#ron desantis#florida#covid#választás#republikánus

Címlapról ajánljuk