Külföld

Még a saját híveit is lelombozta SuperTrump kártyagyűjtős akciója

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 17. 7:09

Mindenki valami nagy horderejű bejelentésre várt, ami helyett egy darabonként 99 dollárért megvásárolható digitális kártyakollekcióval rukkolt elő a volt elnök. SuperTrump zakóját, ingét Supermanként széthúzva megvillantotta az izmos testére, kidolgozott kockahasára feszülő vörös szuperhősjelmezt, mellkasán a kék körbe zárt nagy T-betűvel.

Donald Trump volt amerikai elnök alaposan meglepett mindenkit. Szerdán saját, a Twitter konzervatív riválisának szánt közösségimédia-platformján egy 14 másodperces videót tett közzé, amivel bejelentette, hogy december 15-én, csütörtökön HATALMAS BEJELENTÉST tesz. A Truth Social-ön közzétett videó első felében azt közölte a 76 éves politikus, hogy 

Amerikának szüksége van egy szuperhősre, 

majd a következő snittben ő maga bukkant fel képregényes alakban, mint az a bizonyos szuperhős, akire Amerikának feltehetően szüksége van.

A röpke animációban SuperTrump zakóját, ingét Supermanként széthúzva megvillantotta az izmos testére, kidolgozott kockahasára feszülő vörös szuperhősjelmezt, mellkasán a kék körbe zárt nagy T-betűvel, miközben szemeiből perzselő sugarat lövellt. Háta mögött azonban nem valami futurisztikus szuperhősbunkert láthattak a volt elnök követői, hanem annak New York-i szállodáját, a Trump Towert.


A heroikus zenével kísért videó körül hatalmas zsizsegés támadt, rengetegen megosztották, a Truth Social-ön kívül is, természetesen azt találgatva, hogy mi lesz majd a HATALMAS BEJELENTÉS. Eleve azért volt izgalmas a kérdés, mert Trump novemberben bejelentette, hogy 2024-ben újra indul az elnöki posztért, így erről semmiképp nem szólhatott a csütörtöki bejelentés. A találgatásba bocsátkozók egy része azt várta, Trump bejelenti, hogy ki lesz az új alelnökjelöltje, miután azt biztosra lehet venni, hogy nem korábbi, kegyvesztett alelnöke, a 2021. január 6-i puccskísérletben a Trump biztatására a Capitoliumot ostromló tömeg által akasztani kívánt Mike Pence lesz az.

Mások arra a következtetésre jutottak, hogy mégiscsak kihasználja a lehetőséget, amit Elon Musk ezüsttálcán kínált neki, és a Twitter-függő exelnök bejelenti nagy visszatérését a Twitterre, ahol az új tulajdonos Musk kezdeményezésére nemrég visszaállították a tavaly januárban letiltott fiókját.

A félidős amerikai választások republikánus leszereplésén örvendők pedig azon spekuláltak, hogy hátha Trump bejelenti visszalépését, belátva, hogy az ő nevével már nem lehet sikerrel szavazatokat gyűjteni, mint azt az ő támogatásával sorra elbukó republikánus jelöltek példái is mutatják.

Csütörtökön aztán Donald Trump olyamivel rukkolt elő, amire őszintén szólva senki sem számított.

A HATALMAS BEJELENTÉS ugyanis nem volt  más, mint az, hogy a volt elnök bemutatta a CollectTrumpCards.com című weboldalt, amin egy limitált kiadású digitális kártyasorozat darabjait lehetett darabonként 99 dollárért megvásárolni. Igen, a nagy bejelentés afféle 21. századi internetes lutraalbum piacra dobásáról szólt.


A vadiúj weboldalon az Amerikai Egyesült Államok 45. elnökének közreműködésével 45 ezer úgynevezett NFT-alkotást árultak, amelyek mindegyikén Donald Trump szerepel. Szuperhős, űrhajós, vadászpilóta, autóversenyző, cowboy, vadász, pénzcsináló mágnás, kétkezi munkás, golfozót vagy a Mátrix Neo-jába oltott seriff – felsorolni is nehéz, hányféle változatot generáltak az egy kaptafára készülő, egyedi blockchain-azonosítóval rendelkező digitális képekből. 

Trump goes Web3

Az NFT ugyebár az internetes művészet és műkereskedelem 2020-ban hatalmasra hájpolt, idén végleg kipukkadni látszó lufija, aminek lényege, hogy a (kripto)pénzüket jó befektetés reményében kockáztató vásárlók speciális NFT-piactéren adják-veszik egy adott digitális alkotás egyediségét bizonyító adatsort (ez maga az NFT, a mással be nem helyettesíthető non-fungible token, decentralizált digitális főkönyvben, azaz blokkláncban tárolt adategység). Nos, a Trump által piacra dobott gyűjthető digitális kártyák is ilyen NFT-alkotások, és NFT-lufi ide vagy oda, kevesebb mint egy nap alatt el is kapkodták mindet – legalábbis ezt állítja az NFT-k kiadásáért felelős Polygon blokklánc.


Ha ez igaz, akkor a Polygon közvetítésével Donald Trump pár óra alatt 4,45 millió dollárt kaszált a meglehetősen gyatrán fotosoppolt digitális grafikák tulajdonlását bizonyító adatsorok eladásával. Ezek a Trump-kártyák az NFT-k adásvételére szolgáló OpenSea piactéren meg is tekinthetők, az alábbiakban szemezgetünk közülük néhányat:

Még a saját híveit is lelombozta SuperTrump kártyagyűjtős akciójaMég a saját híveit is lelombozta SuperTrump kártyagyűjtős akciójaMég a saját híveit is lelombozta SuperTrump kártyagyűjtős akciójaMég a saját híveit is lelombozta SuperTrump kártyagyűjtős akciójaMég a saját híveit is lelombozta SuperTrump kártyagyűjtős akciójaMég a saját híveit is lelombozta SuperTrump kártyagyűjtős akciójaMég a saját híveit is lelombozta SuperTrump kártyagyűjtős akciójaMég a saját híveit is lelombozta SuperTrump kártyagyűjtős akciójaMég a saját híveit is lelombozta SuperTrump kártyagyűjtős akciója

Trump NFT-s piacra lépése azonban kissé rossz időzítésűnek tűnik, legalábbis a kártyák új tulajdonosai szemszögéből. A 2020-ban, 2021-ben felfutó, hatalmas kriptovagyonokat megmozgató NFT-piac idén már stagnál, az NFT-alkotások árai 97 százalékot estek az év eleje óta. Ennek fő oka, hogy rengeteg visszaélés, csalás jellemzi a leginkább piramisjátékhoz hasonlítható befektetési rendszert, amiben mostanra főként hekkerek, szürkezónás pénzemberek, kriptovalutázó bűnözők kopasztanak meg gyanútlan műkedvelőket (akik alapvetően nemcsak a művészethez, de a pénzügykehez se nagyon értenek).

Aki tehát most kibocsátott Trump-kártyák megvásárlásával szállt be az NFT-bizniszbe, részben azzal a reménnyel, hogy a jövőben milyen sokat érnek majd ezek, nagy valószínűséggel csalódni fog, bármennyit vett a kissé nárcisztikus képekhez tartozó tokenekből.  

Az, hogy ilyen gyorsan elkelt mind a 45 ezer kártya, részben annak is köszönhető, hogy különféle értékes díjakat sorsoltak ki azok között, akik többet is vettek ezekből. Aki például 45-öt vett (közel 4500 dollárért), az nyerhetett egy meghívót egy Trump részvételével tartandó gálavacsorára. De szerepelt a djíak közt csoportos koktélozás Trump Mar-a-Lagó-i üdülőjében, egyéni és csoportos videókonferencián való részvétel, közös golfozás és többféle, Trump által szignózott emléktárgy. Trump a videóban mindezt úgy tálalta, mint remek közösségépítő alkalmakat.

„Nem hiszem el”

A bizarr akció sokakat megdöbbentett. Trump ellenlábasai, a demokrata párti politikusok, a velük szimpatizáló közéleti szereplők alapvetően jót mulattak azon, hogy értelmezésük szerint a nagy bejelentés egy szimpla pénzlehúzásnak bizonyult. Mindeközben a Trumpot támogató republikánusok jó része értetlenül fogadta az egész Trump Digital Trading Cards megjelenést, amiről jó ideig nem tudták kibogozni, hogy miképp segítheti az exelnök újraválasztási kampányát. Erről egyébként a honlap alapos átbogarászása azt a választ adja, hogy sehogy. 

A kérdés-felelt szekció utolsó pontja ugyanis azt állítja, hogy a kártyák eladásából befolyt bevétel nem politikai célú, nem költik semmiféle kampányfinanszírozásra. Sőt mi több, a szervező cégnek, az NFT INT Kft.-nek közvetlenül semmi köze Donald Trumphoz, nem az ő vagy valamely cége tulajdonában van, nem ő az igazgató, nem vesz részt a cég vezetésében.

A rengeteg furcsaság miatt olyan keményvonalas trumpisták, mint volt tanácsadója, Steve Bannon, vagy a Capitolium ostromának egyik vezéralakja, Baked Alaska is csalódottságuknak adtak hangot. „Nem hiszem el, hogy egy NFT-vel házaló ügynök miatt kerülök börtönbe” – írta ki Twitterre az utóbbi.


De nemcsak a nevesebb MAGA-hívők borultak ki, az átlag Trump-követők közül is sokan reagáltak idegesen arra, hogy a NAGY BEJELENTÉS helyett csupán egy nagy pakli ízléstelen digitális kártyát vágott az arcukba kedvenc elnökük:


A nap végére pedig ahogy az lenni szokott, beindult a mókagyár is, tonnaszámra termelve a Trumpon gúnyolódó mémeket, sőt valakik gyorsan összedobtak egy Őszinte Trump-kártyák weboldalt is.

#Külföld#donald trump#bejelentés#nft#superman#szuperhős#kártya#ma

Címlapról ajánljuk