Külföld

Orbán Viktor: Donald Trump az ukrán béke reménye

rtl.hurtl.hu

2022. október 11. 12:42

Szerinte a volt amerikai elnök hozhatja el a háború végét. 

Az ukrajnai háborúban a tűzszünetnek nem Ukrajna és Oroszország között kell létrejönnie, hanem az Egyesült Államok és Oroszország között, a hatalmi realitások alapján az amerikaiakkal kell tárgyalni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Berlinben a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung című napilap rendezvényén. Erről az MTI számolt be.

A magyar állami hírügynökség közlése szerint Orbán kijelentette, hogy „Joe Biden amerikai elnök túl messzire ment, amikor a többi között háborús bűnösnek vagy tömeggyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfőt”, aki háborút indított a független Ukrajna ellen. A magyar kormányfő hozzátette:

A béke reménye Donald Trump korábbi amerikai elnök.

Az a Trump, aki ellen impeachment eljárást indítottak amiatt, mert az amerikai külpolitikát a saját politikai célja felhasználva azzal zsarolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy csak akkor kap meg egy négyszázmillió dolláros katonai segélyt, ha besározza legfőbb politikai ellenfelét, Joe Bident.

Orbán, a békepárti

A magyar kormányfő közölte, hogy ő „az azonnali tűzszünet és az azonnali béketárgyalások híve”, és nagy bajnak nevezte, hogy a krímivel ellentétben ezúttal nem sikerült elszigetelni a konfliktust. Hibának mondta, hogy miközben ő a háború előtt békemisszión járt Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, a nyugati oldalon senki nem érezte úgy, hogy tárgyalni kell.

Oroszország február végén indított háborút a független és szuverén ország, Ukrajna ellen. A háború megindítása után Szijjártó Péter magyar külügyminiszter még azt mondta, hogy a háborúnak „még a legnagyobb és legerősebb országok diplomáciai erőfeszítései sem tudták az elejét venni.”

Primitív és katasztrofális

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat – amiket a magyar kormány is megszavazatott – úgy jellemezte, hogy „kivitelezésében primitív, hatásában katasztrofális”. Az MTI beszámolója szerint Orbán kijelentette, hogy az EU Oroszországgal szembeni politikája azt mutatja, hogy „egy törpe szankcióz egy óriást", és ebbe „a törpe belehal".

Orbán hozzátette, hogy az európai energiaellátási rendszert úgy kell átalakítani, hogy az EU függetlenségre tegyen szert, és ne csak az történjen, hogy az orosz függést lecseréli az amerikaira – írta az MTI.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Külföld#orbán viktor#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk