Külföld

Amerikában a Szenátus elfogadta a fegyvertartás szigorítását

Dévai LászlóDévai László

2022. június 24. 7:46

65-33 arányban átment a szigorításról szóló javaslat, de még a Képviselőháznak is szavaznia kell róla.

Már csak a Képviselőháznak kell megszavaznia a Szenátus által 65-33 arányban elfogadott fegyvertartás szigorításáról szóló törvényt és aztán a szabályozás Joe Biden elnök elé kerülhet –  írja a BBC. Érdekes részlet, a demokraták bázisához a szavazás idejére csatlakozott 15 republikánus is, így alakulhatott ki a szabályozáspárti többség.

Az új törvény szigorúbban ellenőrizné a fiatalkorú (21 évnél fiatalabb) vásárlókat, illetve 15 milliárd dollárt szánnának olyan programokra, amelyekkel segítenék a mentális betegségekben szenvedőket, valamint költenének az iskolák biztonsági rendszereinek korszerűsítésére is.

Egyáltalán nem vásárolhatnának fegyvert azok, akiket családon belüli erőszak miatt ítéltek el, az államok pedig extra jogköröket kapnának: ők szabályozhatnák, hogy kik számítanak veszélyes egyénnek, így ezek az emberek sem vásárolhatnának fegyvert.

Bár a törvény sokkal puhább, mint amit a demokraták és személyesen Joe Biden szeretett volna elérni, de a szabályozás így is jelentősnek mondható, mivel eddig sem a demokraták sem a republikánusok nem mertek hozzányúlni a fegyvertartás kérdésköréhez.

Ez az álláspont az uvaldei tömeggyilkosság után változott meg végérvényesen. A texasi Uvaldéban a 18 éves Salvador Ramos tüzet nyitott egy helyi iskolában, ahol megölt 21 embert, köztük 19 gyereket. A tragédia felháborította az amerikai közvéleményt, olyanok is elkezdtek állást foglalni a témában, akik korábban távol tartották magukat a fegyvertartásról szóló viktáktól. 

Ha a Képviselőház is elfogadja és Joe Biden is aláírja a törvénytervezetet, akkor minden idők legszigorúbb fegyvertartási szabályozása léphet életbe Amerikában. Ez persze nem azt jelenti, hogy a fegyvertartással kapcsolatos problémák egyik napról a másikra megoldódnának majd az országban. A Szenátus döntése előtt egy nappal eltöröltek egy nyilvános fegyverviselést szabályozó helyi törvénykezést New York államban.

Donald Trump bírói kinevezéseinek köszönhetően konzervatív többségű bíróság alkotmányellenesnek minősítette a törvénykezést. Ez a példa jól mutatja, hogy tagállami szinten nem lesz olyan könnyű betartatni a szövetségi szabályozást, még akkor sem, ha a Szenátus után a Képviselőház is átengedi a javaslatot.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#uvalde#usa#egyesült államok#szenátus#fegyvertartás#szigorítás

Címlapról ajánljuk