Külföld

Lövöldözés egy texasi általános iskolában: legalább 19 gyerek és 2 felnőtt halt meg

rtl.hurtl.hu

2022. május 25. 6:04

A gyerekek 7 és 10 év közöttiek voltak.

Brutális bűncselekmény rázta meg Texas állam Uvalde városának lakóit az Egyesült Államokban. Helyi idő szerint kedden délelőtt fél 12-kor egy fegyveres rontott be a Robb Általános Iskolába, ahol osztályteremről osztályteremre járva, válogatás nélkül gyilkolta a tanulókat. A támadásban 19 gyerek halt meg, ők 7 és 10 év közöttiek voltak. 2 felnőtt is életét vesztette, egyikük egy tanárnő, akit az amerikai média Eva Mireles néven azonosított és úgy tudni, van egy főiskolás lánya. A 18 éves támadót, Salvador Ramost a hatóságok lelőtték.

A nagymamáját is megölte

Egyelőre keveset lehet tudni a fegyveresről. Annyi biztosnak tűnik, hogy autóval érkezett az iskolához, amit hátrahagyott. A gépjárművet a rendőrök vizsgálják át. A hatóságok úgy hiszik, a támadás előtt a férfi megölte a nagymamáját is.

Sajtóhírek szerint Salvador Ramos testpáncélt viselt, amikor a támadást végrehajtotta. Egy pisztolyt, valamint egy AR-15-ös félautomata fegyvert használhatott, amihez nagy kapacitású tárakat is vitt magával, ebből arra lehet következtetni, hogy rengeteg gyereket akart megölni. Az AP hírügynökség jelentése szerint egyebek közt annak is köszönhető, hogy nem lett még nagyobb tragédia, hogy az amerikai határőrség egyik tisztje a közelben tartózkodott, amikor a támadás elkezdődött, meghallotta a lövéseket, berohant az iskolába, és megölte a fegyverest. Úgy tudni, két határőr sérült meg az incidensben, egyikük a fején, de mindketten stabil állapotban vannak kórházban.

A CNN beszámolója szerint viszont már akkor megpróbálták feltartóztatni a támadót, amikor a kocsijával az iskola közelében árokba hajtott. Ekkor azonban sikerült elmenekülnie a rendfenntartó erők elől, és csak ezután jutott az épületbe, ahol végül lövöldözni kezdett.

Az AP arról is beszámolt, hogy Ramos utalhatott arra a közösségi oldalán, hogy támadásra készül, azt tanácsolta ugyanis a gyerekeknek, hogy jobb, ha vigyáznak.

„Nagyon kedves, nagyon félénk” fiú volt

Salvador Ramos legjobb gyerekkori barátja a Washington Postnak nyilatkozva úgy jellemezte, mint egy „nagyon kedves, nagyon félénk” fiút, akit a középiskolában sokan rendszeresen „kegyetlenül szekáltak”, a közösségi oldalakon és számítógépes játékok közben. Stephen Garcia elmondása szerint akkor kerültek távol egymástól, amikor anyja munkája miatt elköltöztek, és akkor kezdtek eltávolodni egymástól.

Kezdett más emberré válni. Egyre rosszabb és rosszabb lett.

Garcia elmondása szerint Ramos abbahagyta a középiskolát, fekete ruhákat kezdett el hordani, és katonai bakancsokat, és elkezdett úgy kinézni, mint egy sorozatgyilkos. Azonban amikor meghallotta a hírt, hogy megölt 19 gyereket, nem akarta elhinni. A tömeggyilkosról készült portrénkat itt olvashatják.

Biden: Hány gyereknek kell még meghalnia? 

A támadás után Joe Biden beszédet intézett a nemzethez. Az amerikai elnök ebben elmondta, hogy elege van abból, hogy állandóan tömegmészárlásokra kell reagálniuk, miközben a fegyvertartási szabályok szigorítására szólított fel. 

Hány kisgyerek, akik szemtanúi voltak a lövöldözésnek, látja még meghalni a barátai, mintha egy csatatéren lennének az isten szerelmére. Életük hátralévő részében ezzel fognak együtt élni

– mondta az elnök, aki egyben elrendelte, hogy eresszék félárbócra a zászlót a Fehér Házon és más szövetségi épületeken.

27 iskolai lövöldözés idén az Egyesült Államokban 

A texasi tömeges mészárlás már a 27. iskolai lövöldözés volt idén az Egyesült Államokban, az Education Week című oktatásügyi szaklap szerint. A lap 2018 óta készít listát az iskolai lövöldözésekről. Adatbázisuk szerint azóta 119 ilyen eset történt – írta az NPR amerikai közszolgálati adó.

2021-ben 34 iskolai lövöldözést jegyeztek fel az Egyesült Államokban, 2020-ban, amikor az iskolák nagyrészt zárva voltak a koronavírusjárvány miatt, tíz iskolai lövöldözés volt, az előtte lévő mindkét évben 24.

Idén már több mint kétszáz tömeges lövöldözés volt az Egyesült Államokban. A Gun Violence Archive független szervezet adatai szerint 212 ilyes eset történt. A szervezet azokat az eseteket jegyzi, amelyekben legalább négy embert lőttek meg. Tavaly a Gun Violence Archive adatai szerint 693 tömeges lövöldözés volt, 2020-ban 611, 2019-ben pedig 417.

Minden idők második legvéresebb iskolai lövöldözése lehet

Legutóbb a floridai Parklandban volt hasonlóan véres mészárlás. Akkor 17-en haltak meg, amikor a helyi középiskola korábbi diákja kezdett lövöldözni. Nikolas Cruzt korábban a viselkedése miatt rúgták ki, emiatt akarhatott bosszút állni. A támadás után még sikerült meglógnia, elvegyült a menekülő diákok között, de egy közeli lakónegyedben végül elkapták.


Az Egyesült Államok eddigi legsúlyosabb iskolai lövöldözése csaknem egy évtizede történt a Connecticut állambeli Newtownban található Sandy Hook Általános Iskolában. A 20 éves támadó akkor 28 embert ölt meg, köztük 6 és 7 éves gyerekeket. A tragédia sokkolta az Egyesült Államokat. Barack Obama, akkori amerikai elnök élő televíziós beszédben, könnyeivel küszködve emlékezett az áldozatokra.

A helyszínen készült megrázó felvételeket az alábbi videóban nézhetik meg.


Nyitókép: Jordan Vonderhaar / Getty Images

#Külföld#texasi iskolai lövöldözés#texas#egyesült államok#támadás#joe biden#ma

Címlapról ajánljuk