Híradó

Mészárlás: négynapos nemzeti gyász Amerikában

rtl.hurtl.hu

2012. december 15. 18:00

27 embert, köztük 20 gyermeket mészárolt le az iskolai ámokfutó az Egyesült Államokban. A támadó a gyilkosságok után magával is végzett.

A rendőrség közlése szerint a támadó a 20 éves Adam Lanza volt, akinek az anyja is az iskolában tanított. Egyelőre annyit tudni, hogy az anyját még odahaza ölte meg. Ezután katonai gyakorlót vett fel, egy gépkarabéllyal és két pisztollyal elindult az iskolába. Bement az egyik osztályba, és tüzet nyitott az ott lévő tanárra és a gyerekekre. Ezután egy másik teremben is lövöldözött, végül öngyilkos lett.

"Tornaórán voltunk, amikor lövéseket hallottunk. A tanár a falhoz vitt minket, és kisebb pánik tört ki. Végül a rendőrök bejöttek, és kivittek minket" – mondta egy kislány.

Az egyik gyerekeket bújtató tanár azt mondta a kicsiknek, hogy teljesen csendben kell maradniuk, mert attól félt, hogy ha meghallja őket a fegyveres, akkor átlő a bezárt ajtón.

"Azt mondtam nekik, hogy most rossz emberek vannak odakint, és meg kell várnunk a jó embereket, hogy kivigyenek minket innen".

Miután a rendőrök biztosították a helyszínt, akkor derült ki, hogy tömeggyilkosság történt. Az ámokfutó 27 áldozata közül 20-an 5 és 10 év közötti gyerekek voltak. 18 kicsi a helyszínen, kettő pedig a kórházba szállítás után vesztette életét. A hat felnőtt közül az egyik az iskola igazgatója volt. Hogy az ámokfutó miért követte el tettét, egyelőre nem tudni. A szomszédai, volt iskolatársai csendes, visszahúzódó gyereknek tartották, és nem feltételezték róla, hogy erőszakra képes.

A tragédia sokkolta az Egyesült Államokat. Barack Obama, amerikai elnök élő televíziós beszédben, könnyeivel küszködve emlékezett az áldozatokra.

"A ma meghaltak többsége gyerek volt. Öt és tíz év közötti szép kisgyerekek. Az egész élet előttük volt még. Születésnapok, érettségik, esküvők, és a saját gyerekeik". Obama négynapos nemzeti gyászt rendelt el.

Ez volt az Egyesült Államok történetének második legtöbb áldozatával járó iskolai mészárlása. Ennél több embert csak Szung Huj Csó gyilkolt meg, aki öt éve az egyik egyetemen, 32 diáktársával végzett.

Az újabb iskolai mészárlás után várhatóan fellángol a vita a fegyvertartásról az Egyesült Államokban


Több politikus, köztük Barack Obama hajlik a szigorításra, de a korábbi esetekben sem történt változás. Jelenleg könnyebb fegyvert vásárolniuk a fiataloknak, mint alkoholt.

Fegyveres elől menekülő emberek, kommandósok, mentők. Egyre többször láthatók ilyen jelenetek az Egyesült Államokban. Csak idén már több mint tucatnyi olyan mészárlás volt, ahol lőfegyverekkel végzett ámokfutást valaki. Idén eddig a legsúlyosabb eset a nyári colorádói vérengzés volt, ahol 12 embert ölt meg egy állig felfegyverzett férfi egy moziban.

Manapság a legtöbb amerikai szabadon vásárolhat magának fegyvert. Csak be kell mutatni egy fényképes igazolványt, és kitölteni egy nyomtatványt, aztán már haza is lehet vinni az új fegyvert. Ha egymástól vásárolják, még csak ezek sem kellenek. A törvény szerint ráadásul a vételhez elég a 18. életév betöltése, míg például az alkohol vásárlásához is legalább 21 évesnek kell lenni.

A fegyvervásárláshoz való jogot az amerikai alkotmány rögzíti. Egyre többen azonban a 18. század végén hozott törvény megváltoztatását szorgalmazzák. Legutóbb a denveri eset után beszéltek erről, most pedig a connecticuti iskolai lövöldözés kapcsán akarják többen a szigorítást.
Maga Barack Obama is arról beszélt a pénteki beszédében, hogy át kellene gondolni a rendszert, és más politikusok is hajlanak erre. A legutóbbi elnökválasztási kampányban szintén beszéltek róla, de eddig nem történt semmi.

Az amerikaiak is teljesen megosztottak a kérdésben. A közvéleménykutatások szerint az ilyen tragédiák után ugyan többen szigorítanának, de összességében az emberek többsége ragaszkodik a fegyvervásárlási jogához.
#Híradó#gyerek#rtl#amerika#fegyver#mészárlás#barack obama#amerikai egyesült államok

Címlapról ajánljuk