Külföld

Texasi lövöldöző: Gyerekként csendes, kedves fiú volt, majd valami megváltozott

rtl.hurtl.hu

2022. május 25. 8:08

Egyszer csak elkezdett úgy kinézni, mint egy sorozatgyilkos. 

Pár napja lett 18 éves az a fiatalember, aki legalább 19 kisgyereket és két felnőttet lelőtt egy texasi általános iskolában, és születésnapjára kettő darab gépkarabélyt vásárolt – mondta el a CNN-nek Roland Gutierrez texasi állami szenátor. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Salvador Ramos azokkal a fegyverekkel követte-e el a tömegmészárlást.

A hatóságok közlése szerint Ramos előbb a nagymamáját ölte meg az otthonában, majd autóval indult el az iskola felé. A pickupjával balesetet szenvedett: az autó a közeli árokba került, és onnan gyalog ment az iskolába, megpróbálták megállítani, de nem sikerült.

Kedves fiúból tömeggyilkos

Salvador Ramost legjobb gyerekkori barátja a Washington Postnak nyilatkozva úgy jellemezte, mint egy „nagyon kedves, nagyon félénk” fiút, akit a középiskolában sokan rendszeresen „kegyetlenül szekáltak”, a közösségi oldalakon és számítógépes játékok közben. Stephen Garcia elmondása szerint akkor kerültek távol egymástól, amikor anyja munkája miatt elköltöztek, és akkor kezdtek eltávolodni egymástól.

Kezdett más emberré válni. Egyre rosszabb és rosszabb lett.

Garcia elmondása szerint Ramos abbahagyta a középiskolát, fekete ruhákat kezdett el hordani, és katonai bakancsokat, és elkezdett úgy kinézni, mint egy sorozatgyilkos. Azonban amikor meghallotta a hírt, hogy megölt 19 gyereket, nem akarta elhinni.

Nem gondoltam, hogy képes másokat bántani. Mentális segítségre lett volna szüksége, és szeretetre.

A New York Times-nak két szülő, akik családján keresztül ismerték, úgy jellemezték, mint egy „komoly”, és „forróvérű” embert, aki kisgyerekként gyakran feleselt az édesanyjával. Ugyanakkor mindketten meglepődtek azon, hogy képes volt ilyen erőszakra.

Egy másik gyerekkori barátja szintén arról számolt be, hogy Ramos viselkedése egyszercsak teljesen megváltozott. Santos Valdez ugyancsak megemlítette, hogy a középiskolában keményen szekálták iskolatársai. Egyszer egy parknál találkoztak, és Ramos arca teli volt vágásokkal.

Amikor megkérdezte, hogy mi történt, először azt mondta, hogy egy macska karmolta össze, de aztán beismerte, hogy saját magát vagdosta össze, szórakozásból. Előfordult az is, hogy Ramos az egyik barátjával este autóból lövöldözött az emberekre légpuskával, tojással dobálta meg mások autóit, és verekedéseket provokált.

Valdez a Postnak nyilatkozva szintén megemlítette, hogy fekete ruhákat kezdett el viselni, és katonai bakancsokat, és elkezdett a fegyverek iránt érdeklődni. Egy évvel ezelőtt közösségi oldalára automata fegyverek fotóit posztolta, hozzátéve, hogy olyan fegyvereket szeretne magának - mondta el Valdez.

Fegyverek az Instagramon

Az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint Ramos a lövöldözés előtt pár órával az Instagramon ráírt egy kaliforniai lányra, aki alig ismerte, de korábban a lövöldöző betaggelte pár posztjában. „Van egy kis titkom, amit el akarok mondani neked” - írta a lánynak Ramos. A lány válaszként közölte vele, hogy nagyon rosszul érzi magát, ezért egy kicsit ledől aludni, de utána válaszolni fog. Ezután Ramos közölte vele:

Levegőzöm egy kicsit.

A Ramosnak tulajdonított Instagram-oldalon három nappal korábban két gépkarabélyról készült fotó került ki. Az oldalt a lövöldözés után törölték.

A New York Times információi szerint Ramos egy helyi gyorsétteremben dolgozott, de egy évig tartó munka után az előző hónapban váratlanul felmondott. Az éjszakai műszakvezető, Adrian Mendez a lapnak elmondta, hogy Ramost halkszavú, magának való emberként ismerték meg. Mendez közölte:

A srácok beszélgetnek egymással és barátságosak. Ő nem volt ilyen. Senki sem ismerte igazán.

A Daily Beast című lapnak több munkatársa is „csendes” emberként írta le, de egy fiatal nő a lapnak elmondta, hogy „agresszív hajlamot” fedezett fel benne: olykor nagyon goromba volt a lányokkal és az egyik szakáccsal, akiket olyakor meg is fenyegetett. Egy munkatársa szerint Ramos nem nagyon barátkozott senkivel.  

Nyitókép: Salvador Ramos. Fotó: ABC News

#Külföld#texasi iskolai lövöldözés#texas#iskolai lövöldözés#egyesült államok#salvador ramos#ma

Címlapról ajánljuk