Külföld

Eltörölték New York államban a nyilvános fegyverviselést korlátozó törvényt

rtl.hurtl.hu

2022. június 23. 20:34

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság az alkotmányra hivatkozott.

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette New York állam több mint egy évszázados törvényét, amely korlátozza a könnyen elrejthető fegyverek házon kívüli viselését – írta a New York Times cikke alapján a Telex

A volt elnök, Donald Trump bírói kinevezései által konzervatív többségűvé tett bíróság alkotmányellenesnek minősítette a szabályozást, amivel utat nyithat a fegyverviselés enyhítéséhez más államokban is.

A New York-i törvényhez hasonló szabályozás van érvényben több demokrata vezetésű államban, például Kaliforniában vagy New Jersey-ben is. A mostani döntés alapján várható, hogy ezeket a törvényeket is alkotmányellenesnek minősítené a bíróság, ami már rövid távon is a fegyvertartási szabályok enyhítéséhez vezethet.

Kamala Harris, az Egyesült Államok demokrata alelnöke a hírre reagálva azt mondta, az ítélet logikátlan és szembemegy a józan ésszel.

Ez nem is csoda, hiszen szinte napra pontosan egy hónapja, május 23-án ölt meg 21 embert a 18 éves Salvador Ramos a texasi Uvalde városban lévő Robb Általános Iskolában. A támadáshoz használt AR-15-ös félautomata gépkarabélyt Ramos legálisan, nagykorúságának betöltése után vásárolta egy texasi fegyverboltban.

A Texasban hatályos, megengedő fegyvertartási szabályokat az amerikai alkotmány 1791-ben elfogadott második módosítása teszi lehetővé. Ez a fegyverviseléshez való általános jogot rögzíti, amit viszont a tagállamok külön törvényekben szabályozhatnak.

Eközben a demokrata és republikánus szenátorok megegyeztek abban, hogy némileg szigorítanak a fegyvertartás szabályain, például 21 éven aluliak számára megnehezítik a legális fegyvervásárlást, de a 18 éves vásárlási korhatárt nem emelik fel 21 évre.

Nyitókép: Egy Texas államban is legálisan vásárolható AR-15-ös félautomata gépkarabély. / Getty Images

#Külföld#fegyvertartás#alkotmány#egyesült államok#legfelsőbb bíróság

Címlapról ajánljuk