Külföld

Felkavaró, eddig még nem látott videó az uvaldei mészárlásról: a folyosón toporogtak a rendőrök, sms-eket írtak és telefonáltak

rtl.hurtl.hu

2022. július 13. 7:15

Tizenkilenc, negyedik osztályos gyerek és két pedagógus vesztette életét. 

Tizenkilenc diák és két tanár vesztette életét május végén a Texas államban található Uvalde általános iskolájában, amikor egy felfegyverkezett, 18 éves ámokfutó vérengzést rendezett. Az Austin American Statesman megszerezte a biztonsági kamera felvételét, amelyen jól látszik, hogy a rendőrök gyakorlatilag egy helyben topognak, miközben a 18 éves Salvador Ramos kivégezte áldozatait.  

A videó felkavaró, csak erős idegzetű olvasóink indítsák el:


A videó elején jól látszik az autó, amelyet Ramos egy, az iskola közelében lévő árokba vezetett, ahogyan az is, hogy már az épület közelében rálő két gyalogosra. Ezt követően egy tanár hívta fel a 911-et és bejelentést tett a fegyveresről. A teljes videó 77 perces, ebből a fenti, négy perces, megrázó anyagot hozták nyilvánosságra. 

A teljes videó tanúsága szerint Ramos akadálytalanul sétált be a Robb Általános Iskolába, néhány perccel azután, hogy félautomata fegyveréből lövéseket adott le az épület előtt és miután a 911-re befutottak a segítségkérések az iskola épületéből és a környékről is. 

Ramos bent lelassított, a folyosó végén belesett, majd hátracsapta haját és elindult a 111-es és 112-es osztálytermek felé. Másodpercekkel később egy szemüveges fiú lépett ki a mosdóból, hogy visszamenjen az osztályába. A sarkon befordulva vette észre a fegyverest, aki ekkor már a terem ajtajánál állt, majd kilőtte az első sorozatot. A fiú megfordult és visszarohant a mosdóba.

A fegyveres belépett az egyik osztályterembe. A gyerekek sikoltoztak, a lövések folytatódtak, majd abbamaradtak, aztán újra elkezdődtek. Ez többször megismétlődött a videó leírása szerint. Majdnem három perc telt el, mire három rendőr megérkezett ugyanarra a folyosóra, magukat összehúzva rohantak az osztálytermek felé. Aztán ismét lövések dördültek, a rendőrök ekkor visszavonultak a folyosó végére, közvetlenül egy iskolai kamera alá.

Az Americal Austin Statesman ennek a kamerának, illetve az egyik rendőr testkamerájának felvételét szerezte meg. Ezen jól látszik, hogy több tucat helyi, állami és szövetségi rendőr – erősen felfegyverkezve, páncélban, sisakkal, néhányan védőpajzzsal – ide-oda járkáltak a folyosón, néhányan elhagyták a kameraképet, majd újra megjelentek, mások a tantermek felé irányították fegyvereiket, beszélgettek, telefonáltak, sms-eket küldtek és alaprajzokat nézegettek, de nem léptek be az osztálytermekbe, és nem is próbáltak így tenni.

A lap szerint a rendőrök még azután is vártak, hogy 45 perccel azután, hogy megérkeztek, legalább négy további lövést hallottak a tantermekből. Kulcsot kértek az egyik osztályteremhez, amelyről később kiderült, hogy be sem volt zárva. Könnygázt és gázálarcot, majd egy kalapácsot hoztak, de továbbra is csak vártak. 

A rendőrök végül berontottak az osztályterembe, és egy óra 14 perccel azután, hogy a rendőrség először érkezett a helyszínre, megölték a fegyverest. Tizenkilenc negyedikes diák és két tanáruk halt meg a mészárlásban május 24-én, napokkal a tanév vége előtt.

Az uvaldei mészárlásról a Fókusz készített riportot:


Nyitókép: American Austin Statesman

#Külföld#uvalde#Videó#felvétel#gyilkosság#rendőrség#ma

Címlapról ajánljuk