Külföld

Exkluzív: az USA helyettes államtitkára szerint bonyolultabb az infláció annál, mint amit Orbán Viktor mond

Litauszky BalázsLitauszky BalázsMohos MátéMohos Máté

2022. július 8. 18:47

Az RTL Híradó exkluzív interjút készített Karen Donfrieddel, az USA európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárával.

Karen Donfried európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Joe Biden elnökkel és Antony Blinken külügyminiszterrel közösen képviselte az USA-t a NATO június végi madridi csúcsán. A politikussal az RTL Híradó exkluzív interjút készített: kérdeztük az orosz-ukrán háborúról, a svédek és a finnek NATO-csatlakozásáról, de szóba került Orbán Viktor azon állítása is, mely szerint a háború okozza a kirívó inflációt.

Miért volt jelentős a NATO-csúcs?

Történelmi volt. Tényleg ezt gondolom. Az összes szövetségesünkkel megegyeztünk egy új stratégiai hozzáállásról, ami az elkövetkező évtizedben alakítani fogja a NATO politikáját. Első alkalommal négy ázsiai-óceániai vezető is csatlakozott hozzánk. 

Megegyeztünk abban is, hogy Finnországot és Svédországot a NATO-ba invitáljuk. Azzal az érzéssel távoztam, hogy megújult a szolidaritás és a kohézió a szövetségesek között. Ez pedig nagyon hasznos lesz Ukrajna további támogatásához, hogy Oroszország provokálatlan inváziója ellen harcoljon. Számos fontos eredményt értünk el, ami előbbre fogja vinni a szövetséget.

Korábban Putyin arról beszélt, hogy a NATO keleti terjeszkedése fenyegetés Oroszország számára. Milyen reakcióra számítanak tőle a két ország csatlakozása miatt?

Finnország és Svédország évtizedekig a NATO partnerei voltak, de olyan stratégiai döntést hoztak, hogy maguk nem szeretnének csatlakozni. Ez a megfontolás változott meg február 24-én. Oroszország provokálatlan, teljes körű és brutális inváziója arra késztette ezt a két országot, hogy tagságért folyamodjanak. Finnországnak 830 mérföldes közös határa van Oroszországgal. 

Oroszország az invázió előtt azt mondta, aggódik amiatt, hogy a NATO közelebb kerül Oroszországhoz. 

Hatalmas stratégiai hiba volt Oroszország részéről, hiszen az ukrajnai invázió ahhoz vezetett, hogy egy ország, amellyel ilyen hosszú közös határuk van, a NATO-tagságért folyamodott. 

A NATO-t viszont a két ország csatlakozása – ha az sikeresen megtörténik – meg fogja erősíteni, mivel jelentős képességű országokról van szó, amelyek komolyan osztják a NATO alapvető értékeit. Nem kérdés, hogy a balti országoknak és a NATO északkeleti államainak különösen jót tesz a csatlakozásuk.

Orbán Viktor azt mondta a NATO-csúcs után, hogy Ukrajna nem lesz képes legyőzni az orosz hadsereget, más országok segítségével sem tudja megnyerni a háborút. Mi az USA kormányának az álláspontja ezzel kapcsolatban?

Nekünk más a helyzetértékelésünk. Az USA-t és számos más szövetségest is komolyan inspirálta Ukrajna bátorsága és kitartása. Azt láttuk, hogy az oroszok február 24-én teljeskörű inváziót indítottak, később viszont visszafogták a támadást, és Ukrajna délkeleti részére, a Donbaszra fókuszálnak. Részsikereket aratnak, és nagyon nehéz dolguk van, még úgy is, hogy a délkeleti csatatér elvileg nekik kedvez. De az ukránok erősen védekeznek. És ahogy láthattuk, több mint negyven ország fogott össze, hogy biztonsági segítséget adjon Ukrajnának. 

Ukrajna fent tudja tartani a védelmét. Másrészt viszont Oroszország már elkezdte érezni a szankciók hatásait – főleg a védelmi szektorban. 

Szóval úgy gondoljuk, hogy Oroszországban ellátási gondok lehetnek a hadseregben, és a morál is esni fog. Ellenben az ukránok morálja nagyon magas. Úgy látjuk, Ukrajna elszánta magát, hogy megnyeri ezt a harcot, és mi támogatni fogjuk őket ebben.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magas inflációt a háború okozza. Azt mondta, hogy ha a háborúnak vége lenne, az infláció a normális szintre esne vissza. Az USA szintén inflációval küzd. Az USA kormánya is úgy gondolja, hogy a háború az infláció oka?

Az USA-ban és sok szövetségesünknél is látjuk a magas üzemanyagárak, a magas élelmiszerárak és az infláció hatásait. Ezek az ügyek bonyolultak, nem akarom leegyszerűsíteni őket. De ha megnézzük mondjuk az élelmiszerbizonytalanságot, ott a háború előtt is voltak aggodalmak a covid és a klímaváltozás miatt. És most a konfliktus miatt ezek a hatások felerősödtek. 

Számos oka van az inflációnak, de a lényeg az, hogy figyelnünk kell a háború hatásaira és következményeire. Foglalkozni kell velük, hogy közösen tudjunk segítséget nyújtani Ukrajnának. 

Nyitókép: Evrim Aydin / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#usa#helyettes államtitkár#infláció#háború#orbán viktor#oroszország#nato#ukrajna

Címlapról ajánljuk