Külföld

Orbán Viktor csodálatára gyűltek össze Budapesten az amerikai konzervatívok

rtl.hurtl.hu

2022. május 20. 16:51

Az amerikai sajtó szerint a trumpista jobboldal az autokrácia mellett tört lándzsát azzal, hogy Magyarországon rendezték meg a konferenciájukat. Több vezető lap is foglalkozott a Konzervatív Politikai Cselekvés Konferencia budapesti rendezvényével, volt ahol azt írták, Orbán Viktor az, akivé Donald Trump szeretne válni.

Az amerikai trumpista jobboldal egyik legfontosabb rendezvénysorozata, a Konzervatív Politikai Cselekvés Konferencia (CPAC) zajlott csütörtökön és pénteken Budapesten. Az eseménynek nagy figyelmet szentelt az amerikai sajtó, ami szerint a republikánusok Orbán Viktor autoriter hatalomgyakorlásában látnak követendő példát. A rendezvénynek a magyar miniszterelnök volt a vezérszónoka, hogy pontosan mit mondott, arról az rtl.hu is beszámolt, amit itt tudnak elolvasni. A CPAC-re Donald Trump volt amerikai elnök is elküldte videóüzenetét.

Vox: Az európai ország, ahol a lakosságcsere-elmélet uralkodik

Az amerikai hír- és véleményportál elsősorban arra reflektál, hogy Orbán Viktor rendszeresen hangoztatja a szélsőjobboldali „nagy felcserélés”, avagy a „lakosságcsere” elméletet, ami szerint a fehér bőrű nyugati lakosságot, nem fehér bőrű bevándorlókkal akarják kiszorítani. Ez az összeesküvés-elmélet motiválta azt a tinédzsert is, aki múlt szombaton tíz embert ölt meg New York államban, egy buffalói bevásárlóközpontban. 

Két nappal a tömeggyilkosság után, a miniszterelnöki eskütételét követő beszédében Orbán Viktor megint arról beszélt, hogy a nyugati világ „öngyilkossági kísérletének” látja „a nagy európai lakosságcsere programját, amely a hiányzó európai keresztény gyerekeket más civilizációkból érkező felnőttekkel, migránsokkal akarja pótolni”. 

A cikk szerint valószínűtlen, hogy Orbán Viktor ne tudott volna arról, hogy az Egyesült Államokban milyen aggodalmak merültek fel az elmélettel kapcsolatban a buffalói lövöldözést követően, ám nem azért emlegette ezt fel, hogy az amerikai eseményekre reagáljon, hanem már évek óta része az ideológiájának.

Azt írják, hogy Magyarországon a lakosságcsere-elmélet nemcsak a közbeszédben van jelen, hanem a politikát is meghatározza: a menedékkérőkkel kegyetlenül bánnak a határon, az LMBTQ-embereket fenyegetésként állítják be a népességnövekedésre nézve, a nőket pedig „hagyományos” háziasszonyi és anyai szerepbe igyekeznek szorítani. A bevándorlók jogaiért küzdő embereket pedig, például a lap szerint Soros Györgyöt, az állam ellenségeiként állítják be és rendszeresen támadják.

Fotó: Laszlo Balogh/Getty Images

A lakosságcsere-elmélet Amerikában évtizedekig a rasszista szélsőségesek körében volt jelen, csak nemrég talált utat a republikánus fősodorba, nem kis részben Tucker Carlson Fox News-on futó műsorának hatására – írja a Vox, hozzátéve, hogy ugyanez az elmélet Európában széles körben elterjedt a neonácik és olyan szélsőjobboldali pártok körében, mint a holland Szabadságpárt vagy a német AfD. Miután ezeknek a pártoknak megugrott a népszerűsége a 2015-ös menekültválság nyomán, az elmélet is közelebb került a politikai fősodorhoz.

Sehol nincs azonban nagyobb hatása, mint Magyarországon, ahol Orbán Viktor a „lakosságcsere” miatti félelmet a kormányzás központi ideológiájává emelte, ezzel igazolva azt a politikát, ami a kisebbségek démonizálásával segíti a hatalma megtartását. Erre hivatkozva a cikk szerzője szerint Orbán Viktor és a Fidesz lényegében bármit megengedhet magának. Ezt a politikát a magyar kormányfő exportálni is igyekszik, és úgy tűnik, hogy a legnagyobb sikereit épp az Egyesült Államokban aratja, ahol a republikánus párt vezető alakjai tekintenek rá példaképként.

A Vox szerint a lakosságcsere-elmélet hangoztatása azért különösen riasztó, mert az erőszakot és az elnyomást is igazolja, és azt állítja, hogy a nem fehér bőrű emberek puszta létezése is fenyegetést jelent. Miután látták Magyarországon, hogy hogyan használták fel az elméletet egy illiberális autoriter állam kiépítéséhez, úgy tűnik, hogy az amerikai republikánusoknak nincsenek fenntartásai azzal szemben, hogy hasonló utat járjanak be.

Vice: Mi a francért van idén Magyarországon a CPAC?

A kanadai-amerikai életmódmagazin a rendezvény szervezőjét, Matt Schlappot idézi, aki azt mondta: azért tartják a konferenciát Magyarországon, mert az a keresztény-konzervatív értékeket képviseli, és az amerikai konzervatívok ezt akarják lemásolni az Egyesült Államokban is, Orbán Viktortól tanulva. Hogy mit is tanulnak Budapesten, azt az olyan panelcímek mutatják, mint „Veszélyben a nyugati civilizáció”, „Istenben bízunk”, „Az apa férfi, az anya nő” és „Kultúrharc a médiában”. 

Prominens amerikai jobboldaliak mellett részt vesznek európai populista vezetők is, de a sztár Orbán, aki a Vice szerint olyan vezető, amilyen Donald Trump akar lenni. A volt amerikai elnök meg is mondta a magyar kormányfőnek, hogy ő csak álmodhat arról, hogy akkora hatalma legyen az országa felett, mint Orbán Viktornak.

Fotó: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

A lap szerint Orbán Viktor még a választási szabályokat is átírta, hogy addig maradjon hatalomban, ameddig csak akar, miközben mindenben a hagyományos családi és keresztény értékek védelmére hivatkozik. Ez kéz a kézben jár a bevándorlásellenességgel, és más európai vezetőkkel ellentétben Orbán Viktor meg sem próbálja véka alá rejteni rasszista nézeteit – írja a lap, amely szerint Soros György démonizálásával antiszemita felhangja is van a Fidesz bevándorláspolitikájának.

A cikk úgy fogalmaz, hogy akár megdöbbentőnek is tűnhetne, hogy az amerikai konzervatívok konferenciáját a nyugati világ egyik legautokratikusabb rezsimjének országában tartják, de logikus a döntés, ha figyelembe vesszük, hogy hogyan sodródott jobbra a Republikánus Párt az elmúlt években.

NPR: Ezért utaznak az amerikai konzervatívok Magyarországra

Az amerikai közszolgálati rádió Kim Lane Scheppele-t, a Princeton Egyetem szociológusprofesszorát idézi, aki szerint Donald Trump és Orbán Viktor kapcsolata különbözik azoktól a baráti kapcsolatoktól, amelyeket amerikai elnökök külföldi vezetőkkel szoktak ápolni. Azt mondta, hogy a demokráciák állapotát minősítő szervezetek Magyarországra már nem tekintenek demokráciaként, Amerikának pedig nem volt még olyan elnöke, akinek egy diktátor a közeli barátja. 

Kitért arra, hogy az amerikai konzervatívok és a magyarországi politika is a kultúrharcra összpontosít olyan témákkal, mint a bevándorlás, a nemi identitás és az abortusz. Kim Lane Scheppele szerint a kultúrharc a felszín, ami alatt az autokrácia felé való elmozdulás zajlik.

A kultúrharcot arra használják, hogy leplezzék azt a tényt, hogy Orbán a demokrácia terét szűkíti

– mondta a professzor, aki szerint a magyar miniszterelnök tökélyre fejlesztette, hogy hogyan érjék el újraválasztásukat azok a vezetők, akiknek egyáltalán nem a demokrácia fenntartása a céljuk, hanem annak ellenkezője: örökre egy szűk csoport kezében tartani a hatalmat. Ezt pedig már az Egyesült Államokban sem tartja mindenki feltétlenül elutasítandónak.

Az NPR idézi Rod Dreher konzervatív publicistát, aki tavaly fél évet töltött Magyarországon: szerinte társadalmi katasztrófát élünk át a „nemi zűrzavarral” és a transzgenderizmussal.

Orbán Viktor meg akarja menteni a nemzetét ettől az ideológiai méregtől, és nem tétovázik ehhez felhasználni az állam hatalmát, még ha meg is sérti ezzel a liberalizmus szellemiségét

– mondta. Az NPR szerint a liberalizmus ebben az értelemben a fékek és ellensúlyok rendszerét jelenti az igazságszolgáltatás függetlenségével és a sokszínűség elfogadásával. Dreher és más konzervatívok úgy gondolják, hogy amikor a CPAC Magyarországra jön, láthatják, hogy mit tud elérni egy nacionalista konzervatív kormány.

Rolling Stone: Az európai CPAC „biztonságos tér” az autokratáknak – és a republikánusoknak, akik rajonganak értük

Az amerikai magazin szerint az európai és amerikai konzervatívok azért érkeztek Budapestre, hogy a nyugati civilizáció „öngyilkosságán” keseregjenek. A felszólalások azt mutatják, hogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz az amerikai konzervatívok és az európai illiberális autokraták: a bevándorlást, a nemi identitást, az abortuszjogokat vagy a médiát olyan kérdéseknek tekintik, amelyeket keménykezű politikusoknak kell kézben tartaniuk, hogy megvédjék az őshonos, vagyis fehér populációt, az egyházat és a „nyugati civilizációt”. Ha a jelenlévő amerikaiaknak lennének is fenntartásaik azzal kapcsolatban, amit hallanak, azt megtartják maguknak. 

A CPAC külföldre utaztatásának az a célja, hogy nemzetközi szövetséget hozzanak létre jobboldaliakból, akik együttműködnének a nemzetállamok megvédéséért – mutat rá a lap. Ez nem jelenti azt, hogy közös politikai értékeket vallanak: a CPAC mögött álló Amerikai Konzervatív Unió például olyan hagyományos eszméket hirdet, mint a sajtószabadság, az Orbán-kormány viszont visszaszorította a vele szemben kritikus médiát, 2018 óta minden vidéki sajtóterméket Orbán Viktor és a szövetségesei irányítanak – írja a lap. A Rolling Stone szerint Orbán Viktor a sajtószabadság elleni támadásait többször igyekezett a nyugati civilizáció védelméért folytatott harca részeként feltüntetni, de valójában erre leginkább arra volt szükség, hogy ne kérdőjelezzék meg az autoriter politikáját.

Kitérnek arra, hogy az Orbán-kormány sajtószabadsághoz való hozzáállását példázza, hogy amerikai újságírókat nem engedtek be a CPAC-re. A Vox, a Vice, a Rolling Stone és a The New Yorker tudósítói sem tudtak regisztrálni, az AP hírügynökség pedig nem is küldött senkit, miután a magyarországi szervező Alapjogokért Központ nem válaszolt a megkereséseikre. A lap hangsúlyozza, hogy az Amerikai Konzervatív Unió semmit nem tett, amikor magyar autokrata barátaik ellehetetlenítették a sajtó részvételét, ez pedig nyilvánvaló jele annak, hogy az amerikai konzervatívok a demokratikus társadalom alapvető elve helyett az illiberális autokrácia mellé álltak.

Washington Post: A CPAC magyarországi megrendezése elárulja a konzervatív mozgalom gyökereit

A napilap szerzője, Lauren Lassabe történész szerint az amerikai konzervatívok Orbán Viktorban a keresztény nacionalizmusán, antiszemitizmusán és homofóbiáján túl legfőképpen azt csodálják, hogy elhallgattatta a baloldalt, amit az amerikai jobboldal régóta vágyik megtenni. Az amerikai konzervatívok Orbán Viktor iránti vonzalmában viszont jókora adag iróniát lát a szerző, rámutatva, hogy az amerikai konzervatív mozgalom felemelkedésének épp az 1956-os magyarországi forradalom volt a katalizátora.

Lauren Lassabe emlékeztet, hogy számos amerikai konzervatív kezdte karrierjét azzal, hogy a magyar forradalomnak igyekezett támogatást szervezni, bírálva az amerikai kormányt, amely nem tett többet értük. Az általuk létrehozott amerikai jobboldal ma egy olyan autoriter figurát támogat, aki szembemegy mindennel, amiért ők és a magyar forradalmárok egykor harcoltak – áll a cikkben.

A magyar forradalmárok antikommunizmusában osztozó és szabadságvágyukat megértő amerikaiakat elborzasztotta a forradalom leverése és felbőszítette az Egyesült Államok tétlensége – írja Lauren Lassabe. Az ifjú amerikai jobboldaliak beavatkozást követeltek az Eisenhower-kormánytól, magyar előadókat hívtak az egyetemekre, petíciókban követeltek az ENSZ-től gazdasági szankciókat a Szovjetunió ellen.

Az aktivizmusuk az idősebb jobboldali vezetők érdeklődését is felkeltette, ők voltak az új generáció mentorai. Gyámságuk segített abban, hogy a magyar forradalmat támogató fiatal aktivisták közül sokan a konzervatív mozgalom fontos szereplőivé váltak.

A történész szerint az, hogy a mai konzervatívok szemet hunynak Orbán Viktor hatalomgyakorlásának módja felett, szembe megy azokkal az értékekkel, amiket azok a diákaktivisták vallottak, akik az autokrácia ellen felkelő magyarok melletti kiállással segítették az amerikai jobboldal felemelkedését. Közülük sokan a CPAC-t szervező Amerikai Konzervatív Unió alapítói voltak.

Lauren Lassabe megjegyzi, hogy az akkori fiatal konzervatívok is kifogásolták egyetemeik vélt liberális elfogultságát, de a szabadságot tekintették a legfőbb ügyüknek. Ma azonban az amerikai jobboldal a tekintélyelvűséghez vonzódik, és a hatalom erejével viszi keresztül saját elképzeléseit, különösen az oktatásban. Bár Orbán Viktor a kulturális konzervativizmusukban osztozik, ő az antitézise mindannak, amit egykor a konzervatív mozgalom jelentett – állapítja meg a szerző.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Külföld#cpac#orbán viktor#konzervatívok#amerikai egyesült államok#republikánus párt#jobboldal#autokrácia#ma

Címlapról ajánljuk