Külföld

„Mitől illegitim egy magyar állam, ha egy zsidó állam kóser?” – Felcsigázta az amerikai közvéleményt Orbán Viktor látogatása

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2022. augusztus 4. 16:32

Van, aki szerint meg sem lett volna szabad hívni a dallasi Konzervatív Politikai Cselekvés Konferenciára, közönsége mégis ünnepelni fogja a magyar idő szerint csütörtök este színre lépő Orbán Viktort. Az amerikai közvéleményt felpiszkálta a magyar miniszterelnök, az érdeklődés középpontjában azonban sokkal inkább a hallgatósága áll, mint ő maga.

A CNN honlapján szerdán megjelent cikk szerint egyenes út vezetett Orbán Viktor amerikai látogatásáig onnan, hogy öt évvel ezelőtt Charlottesville-ben szélsőjobboldaliak tüntetése zavargásokba torkollt. 

Akkori elnökként Donald Trump vonakodott elítélni a virginiai városban masírozó fajvédőket, ehelyett még az után is arról beszélt, hogy „mindkét oldalon vannak nagyszerű emberek”, hogy az egyik szélsőjobboldali tüntető autójával szándékosan az ellentüntetők közé hajtott, megölve a 32 éves Heather Heyert. 

Van, aki szerint meg sem lett volna szabad hívni Orbán Viktort Dallasba, mégis ünnepelni fogják
Lee tábornok szobrának eltávolítása ellen tüntetők Charlottesville-ben – Fotó:  Chet Strange/Getty Images

A magyar miniszterelnök magyar idő szerint csütörtök este Dallasban, a Trumpot támogató republikánusok seregszemléjén szólal fel, amit nagy médiafigyelem övez Amerikában. A CNN-nek nyilatkozó Jennifer Dresden, a Protect Democracy politikai tanácsadója arról beszélt, hogy az Orbán Viktor részvételéről szóló beszámolókban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Magyarországon a sajtó döntő többségét a kormány és szövetségesei irányítják, ahogy beszélni kell arról is, hogy olyan választási rendszert alakítottak ki, ami aránytalan előnyhöz juttatja a kormányerőket.

A cikk szerzője visszanyúlt egy tavalyi írásához, amiben (annak kapcsán, hogy Tucker Carlson, a Fox News sztárműsorvezetője Magyarországról sugározta műsorát) kijelentette: a sajtót és a bíróságokat irányítása alá vonó Orbán Viktor amerikai dicsőítése nem volna annyira riasztó, ha az amerikai demokrácia nem volna ilyen bizonytalan helyzetben Donald Trump elnöksége nyomán. Hiszen Trump még olyan demokratikus normákat is megpróbált aláásni, mint a hatalom békés átadása – utalt ezzel a Capitolium ostromára. A szerző, David Zurawik egy év elteltével azt gondolja, hogy

az amerikai demokrácia tovább gyengült, és egyre többen teszik fel a kérdést, hogy túléli-e az ellene intézett támadásokat.

Van, aki szerint meg sem lett volna szabad hívni Orbán Viktort Dallasba, mégis ünnepelni fogják
Donald Trump támogatói a törvényhozás épületében – Fotó :Victor J. Blue/Bloomberg via Getty Images

A CNN műsorvezetője, Fareed Zakaria egy múlt heti adásban azt mondta, kíváncsi rá hogy Orbán Viktor megmagyarázza-e Dallasban tusnádfürdői beszédét, amiben arra figyelmeztetett, hogy Európát veszélyként fenyegeti, hogy „kevert fajú világgá” válik. Azt mondta, valakinek leckét kellene adnia Orbán Viktor számára a magyar történelemből, felhozva, hogy a honfoglalók, akik a IX. században megalapították Magyarországot, Dél-Szibériából vándoroltak be, közép-ázsiaiakkal, kaukázusiakkal és szlávokkal állnak genetikai kapcsolatban. Felidézte azt a néhány évvel ezelőtti génkutatást is, ami szerint Izrael után hazánkban a második legnagyobb az askenázi zsidó leszármazottak aránya, mindezek alapján puszta fantáziának nevezve a „tiszta fajú” magyarságot. 

Fareed Zakaria szerint Orbán kifejezetten a muszlimokat pécézte ki, az általa használt retorikának pedig szörnyű előzményei vannak, amelyek oda vezettek, hogy az egykor 800 ezres magyarországi zsidóságnak ma mindössze százezer körüli a létszáma. Kijelentette: 

ha maradtak tisztességes konzervatívok a CPAC környékén, el kellene határolódniuk Orbán Viktortól és mérgező szavaitól.

Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs minderre úgy reagált: nagy bátorságra vall egy másik országot a saját történelméről leckéztetni, és hazugságnak nevezte, hogy Orbán Viktor „tiszta magyar fajról” beszélt volna. Szerinte a miniszterelnök pont arra világított rá tusványosi beszédében, hogy az, ahogy a magyar nép különböző népek keveredéséből kialakult, olyan értékeket eredményezett, amelyeket védelmezni kell, ezért utasítják el a tömeges migrációt – „kizárólag kulturális és civilizációs, és soha nem biológiai vagy faji alapon”. 

Van, aki szerint meg sem lett volna szabad hívni Orbán Viktort Dallasba, mégis ünnepelni fogják
Matt Schlapp, a CPAC elnöke – Fotó:  Dylan Hollingsworth/Bloomberg via Getty Images

Az olyan felhívásokra, amelyek szerint le kellene mondani Orbán Viktor részvételét, a Konzervatív Politikai Cselekvés Konferenciát (CPAC) szervező Amerikai Konzervatív Szövetség elnöke a Twitteren úgy reagált: ha elhallgattatnak embereket, azzal annak lehetőségét szalasztják el, hogy megtudják: az adott véleménnyel miért érthetnek mégis egyet, vagy miért nem.

A cancel culture ítélkezés a beszéd fölött

– jelentette ki Matt Schlapp, aki tragikusnak nevezte, hogy a baloldal tanúsít olyan „fasizmust”, amivel másokat vádolnak.

Minél nagyobb a szólásszabadság, annál könnyebben jutunk el az igazsághoz

– közölte. A Vanity Fair azonban számos esetet felidéz, amikor a CPAC korábbi rendezvényeiről a véleményük miatt tiltottak ki embereket. Vannak ezek közt olyanok, mint a szélsőjobbos rapper, Young Pharaoh, akinek részvételét antiszemita megnyilvánulásai miatt mondták le, vagy az alt-right egykori csillaga, Milo Yiannopoulos, aki azután vált kellemetlenné, hogy egy interjúban arról beszélt, hogy elfogadható lehet a szexuális viszony kiskorúak és felnőttek közt. Mitt Romney utah-i szenátornak, aki 2012-ben a republikánusok elnökjelöltje volt, viszont az volt a bűne, hogy együtt szavazott a demokratákkal annak érdekében, hogy idézzenek be tanúkat a Donald Trump ellen folyó impeachment eljárás szenátusi tárgyalására.

A Magyarországon fél évet eltöltő Rod Dreher, a The American Conservative folyóirat szerzője azzal igyekezett védeni Orbán kijelentéseit, hogy Izrael is etnikai alapú állam. „Mitől illegitim egy magyar állam, ha egy zsidó állam kóser?” – tette fel a kérdést.

Van, aki szerint meg sem lett volna szabad hívni Orbán Viktort Dallasba, mégis ünnepelni fogják
Donald Trump a CPAC februári floridai rendezvényén – Fotó: Tristan Wheelock/Bloomberg via Getty Images

A Washington Post szerkesztőségi cikke szerint a „rasszista, retrográd retorika” része Orbán Viktor brandjének, aki magát „illiberális demokratának” tekinti, noha a demokratikus normákhoz való kötődése a legjobb esetben is hajszálvékony. Az őt dicsőítő amerikai konzervatívok a cikk szerint vállat vonnak a magyar miniszterelnök legutóbbi beszéde hallatán is, amelyben a „kevert fajú népek” emlegetése mellett „gázkamrákon viccelődött”, és támadta az Oroszország elleni szankciókat. Újfent idézik Matt Schlappet, aki szerint meg kell hallgatni, hogy Orbán Viktor mit mond, és felszólalni, ha valaki nem ért vele egyet.

A Washington Post szerint azonban nem valószínű, hogy a CPAC Donald Trumpot támogató hallgatósága ellenvéleményt fogalmazna meg. Ellenkezőleg: a volt elnök hívei lelkesednek a „nagy lakosságcsere” elméletét hirdetőkért, akik szerint a bevándorlás és a sokszínűség a nyugati, fehér civilizáció létét fenyegeti. Azt írják: Orbán Viktor rasszizmusa az amerikai értékek antitézise, épp emiatt nem szabadna meghívni a CPAC-re, mégis ovációval fogják őt fogadni Dallasban.

Van, aki szerint meg sem lett volna szabad hívni Orbán Viktort Dallasba, mégis ünnepelni fogják
Orbán Viktor Tusnádfürdőn – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Dalibor Rohac, az American Enterprise Institute elemzője a konzervatív Dispatch portálon megjelent cikkében teszi fel a kérdést, hogy tudják-e az amerikai konzervatívok, kit ölelnek a keblükre. Azt írja, vannak, akik próbálják kisebbíteni Orbán Viktor tusnádfürdői beszédének jelentőségét azzal érvelve, hogy aggodalmai pusztán kulturális természetűek.

Szinte minden Orbán Viktor látogatásával foglalkozó cikkben, így Rohacéban is előkerül, hogy Hegedüs Zsuzsa lemondott a beszéd miatt (bár a tanácsadó szerint a miniszterelnök azóta „korrigálta magát”, amikor azt mondta Bécsben, hogy a kulturális különbségekre gondolt). Az elemző szerint Hegedüs Zsuzsa lemondása figyelemreméltó abban a zárt és fegyelmezett egypártrendszerben, amit Orbán Viktor kiépített, de nem valószínű, hogy komolyabb politikai következményei lennének: túlságosan is a miniszterelnök köré épült a párt ahhoz, hogy érdemi ellentmondást vagy vitát engedjenek meg.

Dalibor Rohac szerint a dallasi hallgatóságot az sem fogja zavarni, hogy az Orbán Viktor vezette Magyarország az EU-tagállamok közül arányosan a legtöbb támogatásban részesül, és az sem, ahogyan Orbán Viktor Kínához és Oroszországhoz közeledik. Az elemző úgy fogalmaz: sokan írtak már arról a szellemi pályáról, amire az amerikai konzervatív mozgalom került, de ezt a legjobban az illusztrálja, hogy öntörvényű konzervatívok és befolyásos republikánusok egy olyan rezsimet karolnak fel, amit egyre inkább paranoia és rasszizmus határoz meg, és ennél kevésbé nem törődhetne az amerikai nemzeti érdekekkel.

Egy olyan mozgalom, amit kézzelfogható politikai elvek helyett a másik oldal gyűlölete határoz meg, előbb-utóbb elbukik 

– figyelmeztet Rohac, aki szerint csak abban lehet reménykedni, hogy Amerika ezt nem sínyli meg túlságosan.

Orbán Viktor budapesti idő szerint csütörtökön 20 óra 40 perckor tartja meg beszédét „How we fight” (Hogyan harcolunk) címmel a CPAC-n.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Külföld#cpac#orbán viktor#kevert faj#republikánus párt#amerikai egyesült államok#ma

Címlapról ajánljuk