Külföld

Már nem csak szélsőjobbosok hisznek az elméletben, ami többször vezetett rasszista tömeggyilkossághoz

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. május 17. 6:40

A fehérek lassú népirtás áldozatai, kihalás fenyegeti őket – egyre többen hiszik el ezt a korábban szélsőségesnek számító teóriát, ami a Buffalóban tíz embert lemészároló rasszista tinédzsert is motiválta. A lakosságcseréről szóló elméletet egy francia író öntötte formába, azóta politikusok és jobboldali véleményformálók sulykolják – eredményesen.

Szombaton tíz embert ölt meg egy 18 éves férfi a New York állambeli Buffalo város egyik feketék lakta negyedében. Payton Gendron több mint háromszáz kilométert utazott a mészárlás helyszínére, amit azért választott ki, mert otthonához közel ott a legnagyobb a fekete lakosok aránya, és annyi feketét akart megölni, amennyit csak tudott.

Minderről az interneten közzétett, 180 oldalas írásából lehet tudni, amiben részletesen leírta, hogy mi tervez, és azt is, hogy miért. Ebből kiderült, hogy fő mozgatórugója az a rasszista, fehér felsőbbrendűséget hirdető, bevándorlásellenes szélsőjobboldali körökben 

népszerű elmélet, amely szerint a fehéreket kihalás fenyegeti, és lassú népirtás áldozatai.

Csere

A „felcserélés elmélet”, avagy a nagy felcserélés egy évtizede kezdett el igazán terjedni, miután 2011-ben megjelent Renaud Camus francia író Le Grand Remplacement (A Nagy Felcserélés) című könyve. Az elmélet szerint a globális elit tömeges bevándorlással akarja afrikaiakra és közel-keleti muzulmánokra cserélni a fehér franciákat és európaiakat. Ahogy Camus a Mandinernek adott interjújában fogalmazott:

helyettesítés útján történő népirtásról van szó.

A fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok egyik kedvenc szlogenévé vált kifejezés nem új keletű elméletre utal. A francia szélsőjobboldalon már az 1970-es és 1980-as években elterjedt – mondta el a Bath-i Egyetem politológus oktatója, Aurelien Mondon a France24 francia híroldalnak.

Camus nem talált fel semmit. Összerakott pár elméletet, és kitalálta a kifejezést.

Renaud Camus egy 1999-ben készült felvételen, franciaországi kastélya előtt. Fotó:  Sophie Bassouls/Sygma/Sygma via Getty Images

Az elmélet az utóbbi években annyira terjedni kezdett, hogy már szinte hétköznapivá vált. Ahogy azt Milan Obaidi, az Oslói Egyetem pszichológusa, a nagy felcserélés elméletét és annak hatásait tanulmányozó professzorhelyettes a Washington Postnak elmondta:

Ezt a filozófia már nem csak az internet egyes zugaiban és a szélsőséges csoportokban fellelhető. Általánosan elterjedtté vált. Sikeres európai és amerikai politikusok is hasonló gondolatokat hirdetnek.

Amerikában is táptalajra lelt

A nagy felcserélés hamar az amerikai szélsőjobb legtöbbet hangoztatott kifejezése lett, igaz, az elmélet az Egyesült Államokban sem számított újdonságnak. A fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok a második világháború után kezdtek el „fehér népirtásról” beszélni, attól tartva, hogy a különböző népek integrációja a „fehér faj” eltűnéséhez fog vezetni.

Legismertebb hirdetője David Lane, a The Order nevű amerikai terrorszervezet egyik alapító tagja volt, akit a nyolcvanas években 190 évig tartó börtönbüntetésre ítéltek egy zsidó rádiós műsorvezető megölésében játszott szerepe miatt. Lane a börtönben írta meg nagy hatású nyilatkozatát, a „Fehér Népirtás Kiáltványt”, amit később 14 szóra rövidített. A rövid kiáltvány magyarul még kevesebb szóból áll: „Biztosítanunk kell fajunk fennmaradását és a fehér gyermekek jövőjét.”

A 2000-es évekre a bevándorlás került előtérbe mint a fehérek fennmaradására leselkedő legnagyobb veszély, és Camus könyvének megjelenése után a „felcserélés elmélet” annyira elterjedtté és hétköznapivá vált, hogy milliós nézettségű tévéműsorokban népszerűsítik, és politikusok használják szlogenként.

A tavaly Orbán Viktorral is interjút készítő, a magyar kormányfő nagy tisztelőjének számító Tucker Carlson a Fox News amerikai hírtelevízión futó műsorában rendszeresen foglalkozik a témával. A New York Times vizsgálata szerint öt év alatt több mint négyszáz epizódban beszélt arról, hogy a demokrata politikusok és a velük együttműködő elit a bevándorlással meg akarja változtatni a népesség összetételét, hogy választásokat nyerjen.

Tucker Calrson egy 2019-ben tartott konferencián, Washingtonban. Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images

Republikánus politikusok szintén egyre nyíltabban kezdték el hirdetni az elméletet. Matt Gaetz republikánus képviselő a Twitteren kijelentette, hogy Carlsonnak „igaza van a felcserélés elmélettel kapcsolatban, miközben elmagyarázza, hogy mi történik Amerikával”. 

Elise Stefanik képviselő kampánystábja 2021-ben kampányhirdetésben riogatott azzal, hogy a „radikális demokraták” illegális bevándorlók szavazataival próbálják „leváltani a jelenlegi választókat”, míg Scott Perry képviselő egy bevándorlásügyi kongresszusi bizottsági meghallgatáson közölte, hogy „sok amerikai szerint” a született amerikaiakat lecserélik, hogy megváltozzon a politikai térkép. 

Wendy Rogers arizonai állami szenátor pedig ugyancsak a Twitteren fogalmazott úgy, hogy az illegális bevándorlókkal „lecserélnek és megszállnak minket”.

Elterjedt

Az AP amerikai hírügynökség által készített közvélemény-kutatás adatai szerint 

az amerikaiak egyharmada gondolja úgy, hogy választási célokból bevándorlókkal akarják lecserélni a született amerikaiakat. 

Ettől különösen a Republikánus Párt szavazói tartanak: egynegyedük szerint a fő ok, amiért a bevándorlók érkeznek, hogy befolyásolják a választási eredményeket, és megváltoztassák az amerikai életvitelt.  

Emellett az amerikaiak egyharmada „extrém módon vagy nagyon aggódik” amiatt, hogy a bevándorlók növekvő száma miatt a született amerikaiak elveszítik gazdasági, politikai és kulturális befolyásukat.

A korábban csak fehér felsőbbrendűséget hirdető, szélsőjobboldali internetes fórumokon terjedő elmélet hétköznapivá válása normalizálta a gyűlöletet, és felbátorította a szélsőségeseket – közölte a New York Timesszal Amy Spitalnick. A virginiai Charlottesville városában 2017-ben náci jelképekkel felvonuló „Egyesítsük a Jobboldalt” menet szervezői ellen sikeres polgári pert indító Integrity First for America szervezet igazgatója a buffalói merénylettel kapcsolatban kijelentette:

Ez az elkerülhetetlen eredménye a fehér felsőbbrendűséget hirdető felcserélés elmélet normalizálásának.

Konföderációs és náci zászlóval vonuló emberek a virginiai Charlottesville városában, 2017-ben. Fotó:  Emily Molli/NurPhoto via Getty Images

Nem a buffalói volt az első eset, hogy az elmélet tömeggyilkosságra vitt rá embereket az Egyesült Államokban.

A pittsburghi Tree of Life (Élet fája) zsinagógára támadó, fehér felsőbbrendűséget hirdető férfi, aki 2018 októberében 11 embert ölt meg, a támadás előtt közölte, hogy egy menekültekkel foglalkozó zsidó szervezet „előszeretettel hoz be megszállókat, akik gyilkolják a népünket”, hozzátéve, hogy „nem ülhetek tétlenül azt nézve, hogy lemészárolják a népemet”.

2019 augusztuásban egy fehér felsőbbrendűséget hirdető férfi 23 embert ölt meg a texasi El Paso városában, egy Walmart hipermarketben. Az elkövető egy neten közzétett írásában közölte, hogy a mészárlást „a spanyolajkúak texasi inváziójára válaszul” hajtotta végre.

Egy kaliforniai zsinagógára támadó és ott egy embert megölő férfi egy neten közzétett levélben azzal vádolta a zsidókat, hogy „olyan politikusokat és szervezeteket támogatnak, amik tömeges bevándorlással akarják kiszorítani az európai fajt”.

Nyitókép: Jeanne LeGall és Claudia Carballada a buffalói mészárlás helyszínénél. Fotó: Matt Burkhartt for The Washington Post via Getty Images

#Külföld#tömegmészárlás#tömeggyilkosság#egyesült államok#a nagy felcserélés#felcserélés elmélet#ma

Címlapról ajánljuk