Külföld

Gyerekenként 100 eurós segítség, munkavállalónként 300 eurós támogatás – így segíti a németeket a kormányuk

rtl.hurtl.hu

2022. április 27. 12:31

A gyerkenként adott támogatás háromszor annyi, mint a magyar családi pótlék. E mellett olcsóbbá teszik a tömegközlekedést, és csökkentik az üzemanyagokra kivetett adót.

Az energiaárak  emelkedése miatt a német lakosság egyszeri könnyítést kap, a Spiegel cikke szerint erről a szövetségi kabinet szerda délelőtt. A több milliárd eurós segélycsomag több speciális szabályozást is tartalmaz.

  • Az üzemanyagokra kivetett energiaadót három hónap időtartamra lecsökkentik.
  • A jövedelemadó-köteles munkavállalók egyszeri, bruttó 300 eurós (átszámolva nagyjából 113 700 forintos) átalányösszeget kapnak a magas energiaköltségek kompenzálására. 
  • Júniustól 9 eurót kell fizetni a havibérletért a helyi és regionális közlekedésben három hónapon át.
  • A gyermek után járó pótlékot gyermekenként egyszeri alkalommal 100 euróval (átszámolva nagyjából 37 900 forinttal) emelik meg. 

Christian Lindner pénzügyminiszter szerdán ismertette a módosított költségvetési terveket a Bundestaggal. A segélycsomagon kívül az Ukrajnából érkező menekültek befogadásának költségeire és a gazdasági segélyekre további 5 milliárd eurót szánnak, a humanitárius segélyekre pedig 1,45 milliárd eurót fordítanak.

Korábbi sajtóhírek szerint az eredetileg tervezettnél 40 milliárd euróval nagyobb, 140 milliárdos nettó adósságnövekedést tervez idén a német kormány az orosz-ukrán háború kárainak enyhítésére és az energiaárak kompenzálására.

Nyitókép: Florian Gaertner / Photothek / Getty Images

#Külföld#ma#németország#infláció#energiaárak#üzemanyagárak

Címlapról ajánljuk