Külföld

Washington Post: A fékevesztett Orbán bemutatta, milyen a nemzetközi szélsőjobb

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 5. 14:16

A magyar kormányfő beszédéről írt az amerikai lap külpolitikai elemzője. 

Orbán retorikája jelzi, hogy már egyre inkább féktelenebb a világ színpadán

írta a Washington Post külpolitikai elemzője a magyar kormányfő beszéde kapcsán, amit az amerikai konzervatívok legjelentősebb gyűlésén, a CPAC-en mondott el Texasban. Ishaan Tharoor jellemzése szerint Orbán minden korábbinál egyértelműbben mutatta meg, milyen programpontok mentén szerveződik „a nemzetközi szélsőjobb”, a szélsőjobboldali és ultranacionalista pártok szövetsége az Atlanti-óceán két oldalán.

Ezek a keményvonalas bevándorlásellenesség, keresztény nacionalizmus, a genderideológia ellenzése, és az, hogy nem érdekli, ha „majdnem autoriter” uralmát a demokráciára leselkedő veszélyként értékelik.

Az elemző különösen azt a részt emelte ki a beszédből, amikor Orbán arról beszélt, hogy a „globális uralkodóosztály”, a „liberális progresszívek” ellen harcolnak, és ebben a harcban nem kell betartani a mindenki által elfogadott szabályokat.

Ahogy Orbán tanácsolta a CPAC hallgatóságának, nem csak azt kell tudni, hogy miért harcolnak, hanem azt is, hogyan. „Játssz a saját szabályaid szerint” – jelentette ki Orbán, ami az elemzés szerint jó fogadtatásra találhat a republikánusok körében, akik egyre kevésbé fogadják el, amikor az amerikai demokrácia szabályai betartó választások nem azt az eredményt hozzák, amit szeretnének.

Nyitókép: Orbán Viktor. Fotó:  Dylan Hollingsworth/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#orbán viktor#cpac#washington post

Címlapról ajánljuk