Belföld

Orbán Viktor lesz a nagy nemzetközi jobboldali dzsembori vezérszónoka, Magyarország amerikai barátja videóban üzen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 18. 19:51

Schmidt Mária, Nigel Farage, Varga Judit, Tucker Carlson, Kövér László – csak néhány húzónév a csütörtökön kezdődő kétnapos jobboldali konferenciáról.

Csütörtökön kezdődik a kétnapos Konzervatív Politikai Akció Konferencia (Conservative Political Action Conference, CPAC), az amerikai konzervatívok európai kihelyezett gyűlése, amelynek fő szónoka Orbán Viktor miniszterelnök lesz. Ezt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója közölte szerdán az American Conservative Union konzervatív szervezettel közösen tartott szerdai sajtótájékoztatón.

CPAC konferenciákat 1974 óta tartanak az Egyesült Államokban a konzervatív aktivisták, az „Isten, haza, család” mottójú budapesti gyűlés lesz az első, amit az USA határain kívül tartanak. A CPAC Hungaryra több mint kétszáz külföldi résztvevőt várnak Dél-Amerikától Japánig. Felszólal a konferencián Rick Santorum volt republikánus szenátor, Václav Klaus, Csehország volt elnöke és miniszterelnöke, Jordan Bardella, a Rassemblement National elnöke és az olasz jobboldal képviselői is.

Orbán Viktor miniszterelnökön kívül beszédet mond majd többek között Varga Judit, Gulyás Gergely, Schmidt Mária, Kovács Zoltán és Kövér László is. Szánthó Miklós azt mondta: van Amerikában Magyarországnak egy barátja, aki meglepetésvideóval készül a rendezvényre. Bár Szánthó nem nevezte meg, de több mint valószínű, hogy Donald Trump volt amerikai elnök videüzenetét fogják lejátszani a rendezvényen.

A radikális jobb sztárjai

A CPAC Hungary honlapja szerint a rendezvényen személyesen vagy videóhívásban felszólal több keményvonalas európai jobboldali politikus is, így például a Brexit atyja, Nigel Farage, a spanyolországi nacionalista, jobboldali populista Vox párt elnöke, Santiago Abascal, vagy a radikális jobboldali Herbert Kickl, az osztrák Szabadságpárt vezetője. Sztárvendégnek számít majd az online bejelentkező Tucker Carlson, a Fox tévé műsorvezetője, aki nemrég járt Magyarországon, hogy portréfilmet forgasson Orbán Viktorról, virtuális előadást tart Donald Trump volt fehér házi kabinetfőnöke, Mark Meadows, és személyesen szólal fel az Amerikai Konzervatív Unió elnöke, Matt Schlapp is.

Donald Trump a 2022 februári floridai CPAC rendezvényen – Fotó: Tristan Wheelock/Bloomberg via Getty Images

A CPAC Donald Trump elnöksége alatt vált a szélsőjobboldali ideológiákkal rokonszenvező amerikai konzervatívok fő rendezvényévé. Az, hogy Budapestre szerveztek egy külön CPAC konferenciát nem véletlen: Trump elnök és a hozzá hű amerikai konzervatívok Orbán Viktorban látják a radikális jobboldal fő európai szervezőjét, erős emberét, aki a magyar illiberális demokrácia modelljének atyjaként a veszélyben lévő konzervatív értékekért harcol. Mindeközben úgy tekintenek Magyarországra, mint egy olyan helyre, ahol a konzervatív politika célkitűzései megvalósulnak.

Az Orbán-kormányzat bevándorlásellenes, homofób, genderellenes, oroszbarát lépéseit a CPAC ernyője alatt összegyűlő jobboldali politikusok rendszeresen ünneplik, miközben a magyar miniszterelnök olyan globális politikai szereplőnek igyekszik magát beállítani, aki megmenti a liberális összeesküvéssel fenyegetett Nyugat konzervatív értékeit. 

Készülnek az oroszok is

Richard Kraemer, amerikai republikánus képviselő, a prágai Európai Értékek Biztonságpolitikai Központjának (EVCSP) elemzője aggódik a budapesti CPAC esetleges biztonsági következményei miatt, írja a The Guardian. Kraemer szerint az ukrajnai orosz agressziót követő európai diplomáciai kiutasítások után az orosz hírszerzés legfontosabb európai bástyája lett Budapest, ahonnan nem utasítottak ki egyetlen orosz diplomatát sem.

„Körülbelül ezer, a biztonsági szolgálattal kapcsolatban álló orosz van most Magyarországon. És hogy ezt perspektívába helyezzük: 170 diplomatájuk van Washingtonban” – mondta Kraemer, aki a társszerzője a héten megjelent új EVCSP-jelentésnek, amely Orbán Magyarországát „Oroszország és Kína Európát gyengítő proxyjaként" jellemzi.

Kraemer azt hangsúlyozza, hogy a Budapestre érkező amerikai republikánusok könnyű célpontjai lehetnek az orosz hírszerzésnek. „Ami számomra különösen zavaró ebben az egészben, hogy a CPAC úgy döntött, hogy az amerikai konzervatívok által most vívott kulturális háborúk fontosabbak, mint Amerika nemzetbiztonsága.”

Nyitókép: Orbán Viktor és Donald Trump a Fehér Házban, 2019. május 13-án – Fotó: Mark Wilson/Getty Images

#Belföld#cpac#orbán viktor#donald trump

Címlapról ajánljuk