Belföld

Kidobták a Guardian magyar tudósítóját a CPAC-ről, miközben épp interjút készített egy amerikai szenátorral

rtl.hurtl.hu

2023. május 5. 15:03

„Felsőbb utasításnak tettek eleget” a szervezők. 

Rick Santorum volt szenátorral készült interjúja kellős közepén váratlanul el kellett hagynia a Budapesten zajló CPAC Hungary nevű jobboldali konferencia helyszínét Garamvölgyi Flóra újságírónak, a The Guardian tudósítójának – írja a Media1.

Garamvölgyi a lap érdeklődésére elmondta, online regisztrált az eseményre, amelyről visszaigazolást is kapott, pár héttel később azonban, amikor éppen elindult Magyarországra, kapott egy emailt a szervezőktől, hogy mégsem tudják beengedni, mert nagy a helyhiány. 

Az újságíró ekkor már a reptéren volt, szóval mégis Magyarországra utazott, és úgy döntött, megpróbál bejutni. Garamvölgyi 14 órás repülőúttal érkezett Budapestre a CPAC Hungary konferenciára, ahová tegnap, csütörtökön még beengedték és kapott vendégpasst is, és ezzel ma is bebocsátást kapott a nap elején.

Amikor a tudósító egy republikánus politikussal készített interjút, váratlanul odament hozzá a szervező, elhúzta őt a karjánál, majd közölte Garamvölgyivel, hogy 

azonnal el kell hagynia az eseményt, mivel úgymond „rendszerhiba” az, hogy őt bengedték.

A The Guardian munkatársa azt mondta a Media1-nek, hogy a szervező után három biztonsági őr is azt tudatta vele, hogy el kell hagynia az eseményt. Garamvölgyi megpróbálta megtudakolni, mi az oka annak, hogy mennie kell, hiszen előző nap az útlevelét bemutatva engedték be és kapta meg a belépőjét, mire azt mondták neki az őrök, hogy 

ne haragudjon rájuk, de felsőbb utasításnak tesznek eleget, és azonnal távozzon.

Garamvölgyi Flóra a Facebookon azzal kommentálta az esetet, hogy 

Emiatt sajnos pont lekéstem a szólásszabadságról szóló panelt. 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#cpac#Guardian#konzervatív#tudósító

Címlapról ajánljuk