Külföld

A buffalói tömeggyilkos naplója: kétségbeesetten keresek egy jelet vagy bizonyítékot arra, hogy nem kéne megtennem

rtl.hurtl.hu

2022. május 18. 11:29

Öngyilkosságot fontolgatott, és egy jelre várt, hogy miért ne kövesse el az alaposan megtervezett rasszista tömegmészárlást, amit többször is elhalasztott. Egyszer azért, mert nem tudott aludni. 

A Buffalo városában tíz embert meggyilkoló 18 éves rasszista tömeggyilkos hónapokon át tervezte a mészárlást, és többször is járt felderítő úton a helyszínen, mielőtt rászánta magát a lövöldözés végrehajtására, amiben annyi feketét akart megölni, amennyit csak tudott. Payton Gendron erről online naplójában írt, amiből pár nappal a május 14-én, szombaton elkövetett mészárlás után közölt részleteket a nemzetközi sajtó.

Az már korábban kiderült, hogy a fiatal fehér férfi azért gyilkolt feketéket, mert meg volt győződve arról, hogy népirtás zajlik a fehérek ellen. A gyilkos a fehér felsőbbrendűséget hirdető, rasszista emberek és szervezetek körében népszerű „nagy felcserélés” elmélet híve volt, ami szerint a nyugati országokban le akarják cserélni a fehér lakosságot nem fehér bevándorlókra.

Naplójából kiderült, hogy a koronavírus-járvány alatt radikalizálódott a 4chan és 8chan internetes fórumokon, amik úgy váltak ismertté, mint a rasszista és neonáci ideológia melegágyai. Utalva a 4chan politikai fórumára, naplójában leírta:

Minden egyes alkalommal, amikor felmerült benne, hogy talán mégsem kéne végrehajtani a támadást, eltöltök öt percet a /pol/-on, és a motivációm visszatér.

Payton 2021 decemberében döntötte el, hogy saját szavai szerint „lecserélőket” fog gyilkolni, és végül azért választotta ki a Ney York államban található Buffalo városának egyik negyedét, mert ott volt a közelében a legmagasabb a fekete lakosok aránya, és nem akarta, hogy fehér áldozatok is legyenek.

Márciusban már felderítő úton is volt a városban, ahol még két másik helyre is el akart menni, hogy „lelője az összes feketét”. Ezt végül nem tette meg: még annál a boltnál megadta magát, ami csak az első célpontja lett volna. A beszámolók szerint mielőtt ezt megtette volna, az állához szorította a fegyverét, mintha öngyilkos akarna lenni.

Az öngyilkosság visszatérő gondolat volt naplójában, a mentális problémák mellett. Februárban például azt írta:

Azon gondolkodom, hogy elmebeteg vagyok-e, és azért tervezem-e ezt a támadást. Az elmúlt hét év annyira fájdalmas volt, hogy készen állok feladni az egészet.

Az is kiderült, nem volt teljesen biztos abban, hogy végre kellene-e hajtania a mészárlást. Egy helyen azt írta:

Nem vagyok büszke ezeknek a fickóknak a megölésére, sőt igazából kétségbeesetten keresek egy jelet vagy bizonyítékot arra, hogy nem kéne megtennem.

A napló szerint legalább nyolc alkalommal halasztotta el a tömeggyilkosság végrehajtását, amit eredetileg március 15-én, az új-zélandi Christchurch városában, két mecset ellen végrehajtott, 51 halálos áldozatot követelő lövöldözés harmadik évfordulóján akart megtenni. Azt azonban elhalasztotta, mert fegyvere beragadt.

Később szintén a fegyverének problémái miatt nem hajtotta végre az újabb kitűzött időpontban a gyilkosságokat, majd azért, mert a sok gyakorlástól megfájdult a ravaszt meghúzó mutatóujja, majd beteg lett. Később azért halasztott, mert az előző este nem tudott aludni. Naplójában azt írta:

Ez a második este, hogy alig tudok aludni. Ez egy jel lenne, hogy nem kéne ezt csinálnom?

Nyitókép: Emlékhely a buffalói tömegmészárlás áldozatainak emlékére. Fotó:Scott Olson/Getty Images

#Külföld#buffalo#tömeggyilkosság#mészárlás#new york#rasszizmus#öngyilkosság#gyilkosság

Címlapról ajánljuk