Külföld

„Amerika orbanizációja” zajlik a Washington Post szerint

rtl.hurtl.hu

2022. május 17. 16:31

A szerző szerint 2018-ban a magyar miniszterelnök háborút hirdetett az 1968-as generáció ellen. Orbán Viktor víziójából pedig az amerikai konzervatívok merítettek inspirációt, sőt az általa is hirdetett népességcsere-elmélet nevében többször történt már tömeggyilkosság az USA-ban.

Amerika orbanizációja: Az amerikai jobboldal Magyarország nyomdokain halad 

– ezzel a címmel jelentetett meg kedden elemzést a Washington Post.

A szerző, Ishaan Tharoor, a lap külpolitikai szerkesztőségének újságírója 2018-ig tekint vissza, amikor szerinte Orbán Viktor háborút hirdetett egy generáció ellen. Ez a generáció az 1968-as elit: a magyar miniszterelnök számára az akkor fél évszázada lezajlott diáklázadások jelentették a fennálló kulturális kánon előképét, amit a feminizmus, az ateizmus és a baloldali kozmopolitanizmus előretörése jellemez. 2010-es hatalomra kerülése után saját nemzetén kísérletezte ki az illiberális demokráciát, és azt gondolta, eljött az ideje, hogy ezt a modellt exportálja.

Erre a következő évi európai parlamenti választás adott lehetőséget: Orbán Viktor arra számított, hogy az Európai Unió liberális berendezkedését a jobboldali nacionalista pártok dönthetik meg. A régi pártok valóban visszaszorultak, de ennek nemcsak a szélsőjobboldal lett a nyertese, hanem a politikai paletta bal széle felé húzó erők, köztük a megerősödő zöldek is. A magyar kormányfőnek és szövetségeseinek nem sikerült kitűzniük a kontinensre a „kereszténydemokrácia” zászlaját.

Orbán Viktor befolyása és víziója azonban nem állt meg Európa határainál: az amerikai konzervatívok merítettek belőle inspirációt.

Számos amerikai konzervatív értelmiségi látogatott Budapestre tanulmányutakra, ezen a hétvégén pedig a magyar fővárosban rendezik az amerikai jobboldal egyik legfontosabb rendezvényét, a Konzervatív Politikai Cselekvés Konferenciát (CPAC), amelyen Orbán Viktor és több beosztottja is felszólal.

Amerikai republikánus törvényhozók és európai szélsőjobbos vezetők mellett az amerikai jobboldali média kulcsszereplői is részt vesznek az eseményen, videokapcsolaton jelentkezik be Tucker Carlson, a Fox News csatorna legfontosabb műsorának házigazdája, aki évek óta lelkesen dicsőíti Orbán Viktort, és Budapestre is elutazott, hogy interjúzzon vele.

A szerző ezen a ponton rátér arra, hogy Tucker Carlson volt az előfutára annak a retorikának, ami korábban csak a nyugati politika legszélein jelent meg, de mostanra elfoglalta helyét a jobboldali fősodorban. Ilyen a népességcsere-elmélet, ami azt állítja, hogy a bevándorlók érkezése egy terv része, ami a meglévő lakosság elnyomását vagy kiirtását célozza. 

Az elmúlt években több tömeggyilkosság elkövetőjét is ez a rasszista összeesküvés-elmélet motiválta, legutóbb azt a tinédzsert, aki tíz embert ölt meg a New York állambeli Buffalóban.

Ezt Orbán Viktor is hirdeti: a cikk szerint egyetlen nyugati választott vezető sem foglalkozik többet az állítólagos demográfiai veszéllyel, mint a magyar miniszterelnök. Annak ellenére, hogy Magyarországon minimális létszámban élnek muszlimok és arabok, a magyar nép létét érintő fenyegetésként állította be, hogy valamivel több mint ezer szíriai menekültet befogadjon az ország, megszilárdítva ezzel a belföldi támogatottságát és növelve népszerűségét az európai jobboldalon.

A szerző azt írja, hogy az antiliberalizmussal átitatott amerikai jobboldal számára Magyarország a kultúrharc győzelmét jelképezi, és mintát ad számukra a cselekvéshez. Példaként említi J. D. Vance-t, akit a republikánusok idén az ohiói szenátusi választáson indítottak. Ő arról ismert, hogy Orbán Viktor nacionalizmusának lelkes rajongója, és egy interjúban azt mondta, hogy 

ha Donald Trumpot 2024-ben újraválasztják, erővel el kell foglalni a „baloldal intézményeit”, köztük az egyetemeket, és „a baloldal ellen kell fordítanunk azokat”. 

Donald Trumpnak pedig azt javasolta, hogy minden egyes közszolgát rúgjon ki, és pótolja őket a saját embereivel.

A cikk végén a szerző Kim Lane Scheppelét, a Princeton Egyetem szociológiaprofesszorát idézi, aki szerint Orbán Viktor olyan retorikát használ, ami vonzó a jobboldal számára, emögött azonban egy diktátor áll, aki maga irányítja a dolgokat. A professzor attól tart, hogy valójában ez tetszik az amerikai jobboldalnak.

Nyitókép: Facebook / Orbán Viktor

#Külföld#amerikai egyesült államok#orbán viktor#jobboldal#ma

Címlapról ajánljuk