Külföld

Biden kegyelmet adott a 86 éves egykori ügynöknek, az első feketének, aki elnök környezetében szolgált

rtl.hurtl.hu

2022. április 26. 18:54

Az amerikai elnök szerint aránytalanul súlyos büntetéseket kapnak a nem erőszakos bűncselekmények afroamerikai elkövetői. Három embernek adott kegyelmet, és további több tucatnak szállította le a büntetését.

Három elítélt bűnelkövetőnek ad kegyelmet kedden Joe Biden amerikai elnök, hetvenöt embernek pedig a büntetési idejét szállítja le – számol be a CNN. A döntés apropója a „Második Esély Hónap”, amelynek alkalmából az elnök új intézkedéseket is bejelent annak érdekében, hogy a büntetésüket letöltő emberek könnyebben visszailleszkedhessenek a társadalomba.

A kegyelmet kapók között van a 86 éves Abraham W. Bolden, a Secret Service egykori ügynöke, az első afroamerikai, aki az elnök környezetében szolgált. Őt azzal vádolták meg, hogy megpróbált eladni egy titkosszolgálati aktát, bár a vád tanúi később elismerték, hogy az ügyészek kérésére hazudtak. Bolden azt állítja, hogy bosszúból ítélték el, mert felhívta a figyelmet az amerikai vezetők védelméért felelős Secret Service-en belül tapasztalható szakmaiatlan és rasszista viselkedésre.

Biden kegyelmet ad az 51 éves Betty Jo Bogansnek és az 52 éves Dexter Eugene Jacksonnak is, akiket kábítószerrel kapcsolatos ügyek miatt ítéltek el. 

Alkotmányos felhatalmazásával élve az elnök 75 másik olyan ember büntetését is leszállítja, akik droggal kapcsolatos, nem erőszakos bűncselekmény miatt kerültek börtönbe.

Egy magas rangú kormányzati tisztségviselő szerint Joe Biden elkötelezett az igazságügyi reform iránt és a faji előítéletekkel szemben: úgy gondolja, hogy sokan szükségtelenül súlyos büntetést kapnak nem erőszakos bűncselekmények miatt, és aránytalanul sokan vannak közöttük az afroamerikaiak.

Nyitókép: Abraham Bolden feleségével az ítélethirdetés előtt – Fotó: Bettmann / Getty Images

 

#Külföld#amerikai egyesült államok#joe biden#kegyelem#enyhítés

Címlapról ajánljuk