Külföld

Egy megerőszakolt tízéves kislánynak még a létezését is kétségbe vonták az abortusz betiltásának pártolói

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2022. július 17. 8:07

Miután nem lehetett tovább tagadni az eset megtörténtét, az amerikai republikánusok arra próbálták terelni a figyelmet, hogy az elkövető illegális bevándorló, és a kislány abortuszát elvégző orvost is eljárással fenyegették.

A nemi erőszak és az abortusz traumája nem volt elég, egy tízéves ohiói kislánynak azzal is szembesülnie kellett, hogy az ellene elkövetett súlyos bűncselekményt, és még a létezését is kétségbe vonták amerikai republikánus politikusok és az őket támogató jobboldali média.

Másik államban kapott segítséget

Július elsején az Indianapolis Star című lap arról közölt cikket, hogy Indianába sokan érkeznek más államokból terhességmegszakításra azóta, hogy az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága eltörölte azt a döntést, ami az amerikai nők abortuszhoz való jogát biztosította, és több államban azonnal szigorú korlátozásokat vezettek be. A cikkben megemlítik, hogy órákkal a Legfelsőbb Bíróság döntése után Ohio államban életbe lépett az a törvény, ami mindössze a terhesség hatodik hetéig engedélyezi az abortuszt, három nappal később pedig egy indianapolisi szülész-nőgyógyásztól, Dr. Caitlin Bernard-tól egy bántalmazott gyerekekkel foglalkozó ohiói orvos kért segítséget egy megerőszakolt tízéves kislánynak, aki hat hete és három napja volt terhes. Bár az abortusz szigorítását az indianai döntéshozók is fontolóra vették, a terhességmegszakítást egyelőre még legálisan végezhették el a gyermeken Dr. Bernard rendelőjében. 

Nagyobb figyelmet azután kapott az ügy, hogy Joe Biden amerikai elnök egy beszédében élesen bírálta a Legfelsőbb Bíróság döntését, rendeletet adott ki az abortusztabletták hozzáférhetőségének növeléséről és hangsúlyozta: az abortuszhoz való hozzáférést egyedül azzal lehet megvédeni, ha a novemberi félidős választásokon azok a törvényhozók kerülnek többségbe, akik támogatják a nők terhességmegszakításhoz való jogát. 

Egy megerőszakolt tízéves kislánynak még a létezését is kétségbe vonták az abortusz betiltásának pártolói
Joe Biden aláírja a rendeletet – Fotó: Alex Wong/Getty Images

Aminek tanúi vagyunk, az egy hatalmas visszalépés a hazánk nagy részén. Már 13 államban tiltás van hatályban. Tizenkét további államban betilthatják a választás jogát a következő hetekben. És ezek közül némelyik államban olyan szélsőséges törvényeket fogadtak el, amelyek az orvosokat és az egészségügyi szolgáltatókat büntetéssel fenyegetik. Annyira szélsőséges némelyik, hogy még nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén sem biztosítanak kivételt

– mondta az elnök, majd így folytatta:

Ez nem valami elképzelt szörnyűség. Ez már zajlik. Épp az elmúlt héten írták meg, hogy egy tízéves kislány erőszak áldozatául esett Ohióban, és arra kényszerítették, hogy utazzon másik államba, Indianába, hogy megszakítsák a terhességét, amivel talán az életét mentették meg.

Csak a vélemények burjánzottak

Joe Biden politikai ellenfelei rögtön lecsaptak az elhangzottakra, azt is kétségbe vonták, hogy a kislány egyáltalán létezik. Azt hangoztatták, hogy a The Indianapolis Star egyetlen forrást idéz, az abortuszt elvégző orvost, és nem érhetők el más információk, amelyek megerősítenék a történteket. Ohio állam republikánus főügyésze, Dave Yost a Fox News-nak azt nyilatkozta, hogy nincs tudomása az áldozatról, egy másik lapinterjúban pedig azt mondta:

Ez minden egyes nap elteltével egyre inkább kitalációnak tűnik. Ismerem a zsarukat és az ügyészeket ebben az államban. Nincs köztük olyan, aki ne mozgatna meg minden követ, hogy megtalálja ezt a fickót. Nem azt mondom, hogy nem történhetett ilyen. Amit állítok, hogy nincs egyetlen megveszekedett bizonyíték sem. És szégyellje magát az az indianapolisi újság, amelyik ezt a dolgot egyetlen olyan forrásra hivatkozva írta meg, aki a saját pecsenyéjét sütögeti. 

A Fox News magyar kormányzati körökben is népszerű műsorvezetője, Tucker Carlson a műsorában azt a kérdést tette fel, hogy a Biden-kormányzat „miért ismételgeti a teherbe esett tízéves kislány történetét, amikor kiderült róla, hogy nem igaz”. A Wall Street Journal „Egy abortuszsztori, ami túl jó ahhoz, hogy igazolást nyerjen” címmel közölt szerkesztőségi cikket az esetről, ami így kezdődik:

Manapság mindenféle színes mese messzire terjed a közösségi médiában, de senki nem számítana arra, hogy a Fehér Házban is meghallják ezeket.

A politikai érdekek szerinti narratívák gyorsabban burjánzottak, mint ahogy az újságírók újabb információkhoz juthattak volna az ügyről. A New York Times-nak Kelly McBride médiaetika-szakértő azt mondta: ez az eset eléggé szélsőséges volt ahhoz, hogy bármilyen kérdést logikus legyen feltenni vele kapcsolatban, a sajtó dolga viszont az, hogy tényszerű beszámolókkal válaszolják meg ezeket a kérdéseket, ne csak még több véleményt hangoztassanak. 

Akik szerint szülnie kellett volna a kislánynak

A vita ezen a héten, szerdán vett fordulatot azzal, hogy a Columbus Dispatch című lap megírta: egy nappal korábban letartóztatták a 27 éves Gerson Fuentest, aki bevallotta a rendőröknek, hogy legalább kétszer megerőszakolta a kislányt. A férfi tárgyalásán egy rendőrnyomozó elmondta, hogy a hatóságok június 22-én értesültek az esetről, és június 30-án végrehajtották az abortuszt a gyermeken Indianapolisban. A tárgyaláson az is elhangzott, hogy a kislány csak nemrég lett tízéves, így feltehetően kilencévesen esett teherbe az erőszak következtében. 

Az erőszak megtörténtét és a kislány létezését is kétségbe vonó, az abortuszhoz való jog ellen fellépő politikusokat érezhetően összezavarta Gerson Fuentes letartóztatása, ami után már nem lehetett letagadni az ügyet. Abban természetesen mindenki egyetértett, hogy az eset szörnyű. Debbie Lesko arizonai republikánus kongresszusi képviselő arról beszélt: el sem tudja képzelni, hogy milyen lehet tízévesen teherbe esni. „Nem gondolom, hogy én egyáltalán képes lettem volna szülni tízéves koromban” – közölte a politikus. Azt mondta: támogatja az abortusztilalom alóli kivételt, ha az anya élete van veszélyben, de azt nagyon bonyolult erkölcsi kérdésnek tartja, hogy a nemi erőszak vagy a vérfertőzés lehet-e indoka a terhességmegszakításnak. 

Van egy közeli barátom, akit megerőszakoltak, megszülte a gyereket és azt mondta nekem, hogy mindennap hálás ezért – kiskorú volt, és úgy döntött, hogy megtartja a gyereket, mert az egy áldás.

Egy megerőszakolt tízéves kislánynak még a létezését is kétségbe vonták az abortusz betiltásának pártolói
Transzparens egy pennsylvaniai abortuszellenes tüntetőnél: Nemi erőszak terméke vagyok, szeretem az életemet – Fotó: Paul Weaver/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Az ohiói republikánus Bob Gibbs kijelentette: csodálkozik azon, hogy egy tízéves gyerek teherbe esett. Ő is támogatja az abortusztilalom alóli kivételt abban az esetben, ha az anya élete van veszélyben, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy alaposan vizsgálni kell, hogy a tízéves kislány életét veszélyezteti-e a terhesség.

Egy másik ohiói képviselő, Jim Jordan az erőszaktevő letartóztatása után csendben kitörölte azt a korábbi Twitter-bejegyzését, amelyben hazugságnak nevezte az esetet. Amikor megkérdezték, hogy megbánta-e az állítását, arra igyekezett terelni a szót, hogy az elkövető illegális bevándorló.

Nem tudtuk, hogy egy törvényen kívüli idegen követte el ezt a rettenetes dolgot. Mi soha nem kételkedtünk a gyerekben. Mi Joe Biden szavában kételkedtünk, ami általában helyénvaló, de nem tudtuk, hogy egy illegális bevándorló követte el ezt a szörnyű bűncselekményt. A törvény teljes szigorával le kell rá sújtani

– magyarázta. Hasonló nyilatkozatot tett a texasi republikánus Roger Williams is:

Miért nem arról beszélünk, hogy egy illegális bevándorló az elkövető? Hogy lehet ezt mentegetni? Mivel lehet védeni ezt a fickót, aki törvénytelenül jött ide, és még ötmillió van belőlük?

Az Élethez Való Jog Nemzeti Bizottsága nevű szervezet jogtanácsosa, Jim Bopp, aki a Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán jogszabálymintát írt az abortusz betiltását fontolgató államoknak, a Politicónak azt mondta: a tízéves kislánynak meg kellett volna szülnie az erőszakból fogant gyereket, az általa írt törvényjavaslat is erre kötelezte volna. Szerinte a gyereknek – ahogy más nőknek is, akik nemi erőszak következményeként szültek – meg kellett volna értenie a vele történtek okát, és végső soron a hasznát is. Szerinte a nemi erőszak azért nem jelenthet kivételt az abortusztilalom alól, mert a születendő gyermek élete az apja bűnei miatt nem lesz kevésbé értékes. 

Felfoghatatlan teher az erőszakból fogant magzat kihordása

Indiana állam republikánus főügyésze, Todd Rokita a kislány abortuszát elvégző orvosban találta meg a bűnbakot, akit „orvosként fellépő abortuszaktivistának” nevezett. Azzal vádolta Dr. Caitlin Bernard-t, hogy nem tett eleget bejelentési kötelezettségeinek, az államban ugyanis értesíteni kell az egészségügyi és gyermekvédelmi hatóságokat, ha 16 évesnél fiatalabb páciensen hajtanak végre abortuszt. A főügyész a doktornő engedélyét érintő vizsgálatot helyezett kilátásba.

A New York Times-hoz eljuttatott dokumentumok ellentmondanak Todd Rokita vádaskodásának: azok szerint az orvos határidőn belül tájékoztatta a hatóságokat, hogy június 30-án egy tízéves páciensén abortusztablettával végzett terhességmegszakítást. A doktornő ügyvédje közölte, hogy jogi lépéseket fontolgatnak a főügyész és mások ellen, akik valótlan állításokat fogalmaztak meg. 

Dr. Caitlin Bernard a Twitteren azt írta, hogy megszakad a szíve a nemi erőszak túlélőiért.

Elszomorít, hogy a hazánk cserbenhagyja őket, amikor a legnagyobb szükségük lenne ránk. Az orvosoknak lehetővé kell tenni, hogy segíthessenek nekik, amikor és ahol szükséges.

A tízéves gyermek tragédiájával kapcsolatban ugyanakkor még a Republikánus Párton belül is volt, aki elhatárolódott a szélsőséges állásponttól. Az ohiói David Joyce azt mondta: ügyészként is azon az állásponton volt, hogy nemi erőszak, vérfertőzés vagy az anya veszélyeztetettsége miatt kivételt kell biztosítani az abortuszt tiltó szabályok alól. Bár magát „életpártinak” vallja, hangsúlyozta: tisztában van azzal, hogy a nemi erőszak áldozatainak felfoghatatlan terhet jelent a magzat kihordása.

Ajánlat:
„Jó lehetőség” és „Isten akarata” , üzenik nemi erőszak miatt teherbe esett kislányoknak abortuszellenes politikusok

Nyitókép: Dave Yost ohiói főügyész egy New York-i technológiai konferencián – Fotó: Cate Dingley/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#amerikai egyesült államok#abortusz#nemi erőszak#republikánus párt#jobboldal#ma

Címlapról ajánljuk