Külföld

„Jó lehetőség” és „Isten akarata” , üzenik nemi erőszak miatt teherbe esett kislányoknak abortuszellenes politikusok

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. július 4. 7:37

Konzervatív amerikai politikusok sora kényszerítene megerőszakolt 12-13 éves kislányokat arra, hogy kihordják és megszüljék az erőszakból származó gyereket. Még akkor is, ha az apa az áldozat egy közeli rokona. Mi lehet a következő lépés az abortusz betiltása után?

Egy olyan 12 éves lánynak sem engedélyezné az abortuszt az amerikai Mississippi állam képviselőházának elnöke, aki azután esett teherbe, hogy apja vagy nagybátyja megerőszakolta. A republikánus Philip Gunn egy újságírói kérdésre válaszolva jelentette ki ki, hogy „személyes hite szerint” a kislánynak ki kell hordania és meg kell szülnie a vérfertőző erőszakból fogant gyereket.

Ez már nem számít szélsőséges nézetnek az amerikai Republikánus Pártban. Republikánus politikusok sora tett hasonló nyilatkozatokat, főleg azután, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság megszüntette az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét, és a konzervatív államokban azonnal el is kezdték betiltani az abortuszt.

Egy jó lehetőség?

Jean Schmidt ohiói képviselőnő egy abortusztörvényről szóló meghallgatáson „jó lehetőségnek” nevezte, ha egy 13 éves kislány teherbe esik, miután egy bűnöző megerőszakolta. A republikánus politikus egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy „a nemi erőszak nehéz kérdés”, ami „érzelmi sérüléseket okoz a személynek”, de hozzátette, hogy „ha ebből egy baba jött létre, az egy emberi élet”.

abortusz nemi erőszak usa
Abortuszellenes és az abortuszhoz való jogért tüntető aktvisták Washingtonban, 2022 júniusában. Fotó:  Allison Shelley/Getty Images

A képviselőnő szerint az áldozat fel is nevelheti, vagy örökbe adhatja a gyereket, és bár maga a nemi erőszak sajnálatos dolog, de egy lehetőség is egy eredményes élet elindítására. Schmidt kijelentette:

Érzelmi sérülések nem jogosítanak fel egy élet kioltására. Az a gyerek felnőve valami nagyszerű is lehet, egy csodálatos családszerető ember, meggyógyíthatja a rákot satöbbi.

Hasonló érveket hozott fel egy republikánus kormányzójelölt, akit egy rádióműsorban faggattak a kérdésről. Garrett Soldano azzal érvelt, hogy a nemi erőszakból született gyerek „akár az Egyesült Államok következő elnöke is lehet, vagy valaki, aki megváltoztatja az emberiséget”, ezért szerinte arra kell biztatni az erőszak által teherbe esett nőket, hogy „hősiesen” szüljék meg a gyereket, hiszen az ilyen nők „Isten akaratából” kerültek ilyen helyzetbe.

Kis kellemetlenség

J.D. Vance amerikai író, aki Ohio állam szenátori székéért szállt harcba, „kellemetlenségként” jellemezte, ha egy nőnek nemi erőszakból fogant gyereket kell megszülnie, amikor amellett érvelt, hogy ne legyen kivétel nemi erőszakra és vérfertőzésre az abortuszellenes törvényekben. Vance közölte:  

Azt akarjuk, hogy a nőknek legyen választási lehetősége, de mindenekelőtt azt akarjuk, hogy a méhben lévő nőknek és fiatal fiúknak legyen joga az élethez.

Erőszakból nincs terhesség

Egy ohiói női képviselőjelölt egy kampányeseményen úgy beszélt a kérdésről, mint ami nem is olyan lényeges, mert a megerőszakolt nők szerinte nem szoktak teherbe esni. Az Axios által megszerzett hangfelvételen hallani, ahogy Yesli Vega közli egy résztvevővel, hogy 2011 óta dolgozott rendőrként, és ezalatt csak egy olyan esettel találkozott, amikor egy nő nemi erőszak után lett terhes. Majd egyáltalán nem ellenkezett az ellen a felvetés ellen, hogy nemi erőszak közben nem lehet teherbe esni. A republikánus politikus közölte, hogy bár nem látott erről szóló kutatásokat „nem lepné meg”, ha ez igaz lenne. Majd némileg ködös magyarázatként hozzátette:

Ez nem olyan dolog, ami szervesen megtörténik. Kényszerítve van. A férfi gyorsan csinálja – nem olyan, mint amikor, tudja… – szóval értem, hogy miért van benne igazság.

Hasonló értelmű kijelentést tett – bár nem erőszakkal kapcsolatban – egy utahi képviselőnő, aki újságírók előtt közölte, hogy nők képesek „kontroll alatt tartani a spermabevitelt” szex közben.

Isten akarata

Ezek a kijelentések már nem kavarnak olyan politikai vihart, mint tíz éve, amikor republikánus politikusok országos botrányba keveredtek hasonló nyilatkozatok miatt. Mint Richard Mourdock indianai szenátorjelölt, aki egy választási vita végén kijelentette:

Ha egy élet olyan szörnyű körülmények között is kezdődik, mint a nemi erőszak, akkor azt Isten akarta, hogy megtörténjen.

A jelölt végül kikapott demokrata ellenfelétől. Szintén komoly politikai árat fizetett meggondolatlan kijelentéséért Todd Akin republikánus politikus, aki 2012-ben indult az állam szenátori helyéért, és kampányát tönkretette, amikor arról beszélt, hogy a nők nem eshetnek teherbe nemi erőszak közben. A politikus úgy érvelt:

Igazán valódi nemi erőszak esetén a nők teste képes arra, hogy kikapcsolja az egész dolgot.

Akin később azzal védekezett, hogy rossz kifejezést használt, és azt akarta mondani, hogy „kényszerített erőszak”.  

Tíz éve a republikánus politikus teljesen elzárkóztak ezektől kijelentésektől, és az országos politikai élet konzervatív szereplői igyekeztek kiemelni, hogy nem akarják betiltani az abortuszt nemi erőszak és vérfertőzés esetében. Mostanra azonban már egészen más lett a helyzet. 

Valami megváltozott

Az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmének megszüntetése után a konzervatív államokban azonnal elkezdték betiltani, vagy szigorúan korlátozni, és ezzel gyakorlatilag betiltani a terhességmegszakítást. Több mint tíz államban pedig még azoknak a nőknek és lányoknak sem engedélyezik az abortuszt, akik nemi erőszak vagy vérfertőzés miatt estek teherbe, csak abban az esetben, ha az anya élete veszélyben van.

Valami megváltozott, legalábbis Arkansasban, de azt gondolom országosan is

mondta el a Guardiannek az állam nyugdíjba vonuló szenátora, a republikánusból függetlenné vált Jim Hendren. A politikus elmondása szerint az abortusztilalomért küzdő és nagy politikai befolyással rendelkező csoportoktól tartó republikánusok még akkor is megszavazzák ezeket a törvényeket, ha személyesen nem is értenek vele egyet.

abortusz nemi erőszak usa
Abortuszellenes, és az abortuszhoz való jogért küzdő tüntetők Washingtonban. 2018 januárjában. Fotó: Alex Wong/Getty Images)

Mary Ziegler, a Florida Egyetem jogászprofesszora szerint „új fejlemény”, hogy a republikánus politikusokat ennyire nem érdekli a nemi erőszak és a vérfertőzés kérdése. Ez pedig azt mutatja, hogy a teljes tiltásért küzdő abortuszellenes csoportok már nem gondolják úgy, hogy óvatoskodniuk kéne.

Igencsak drámai volt a változás. Még öt évvel ezelőtt sem voltak olyan abortuszellenes törvények, amelyekben ne lett volna kivétel nemi erőszak és vérfertőzés esetére

 – mondta el a USA Today című lapnak Michele Bratcher Goodwin, a Kalifornia Egyetem jogászprofesszora.

A lapnak Elizabeth Nash, az abortuszhoz való jogért küzdő Guttmacher Institute szakértője elmondta, hogy idén 92 különböző törvénytervezetet nyújtottak be az amerikai államokban, és azok közül csak maroknyi tartalmazta kivételt. Nash ezt azzal magyarázta, hogy az abortuszellenesek szerint már nem kell használni ezt a kitételt ahhoz, hogy a jogszabályokat a törvényhozók elfogadják.

Ráadásul, azokban az államokban, ahol van kivétel, azt csak körülményesen és nagy nehézségek árán lehet érvényesíteni.

Elméletben jól hangzanak, de a gyakorlatilag lehetetlenség

fogalmazott a Politicónak Tammi Kromenake, egy észak-dakotai női klinika igazgatója. A lap négy ilyen államban működő klinikákat és szervezeteket kérdezett meg, a válaszok pedig mind egybecsengetek: könnyebb olyan államokban elvégeztetni az abortuszt, ahol azt engedélyezik, mint végigjárni a jogszabályokban lefektetett törvényes utat. A törvények szerint ugyanis rendőrségi feljelentés és egy orvos nyilatkozata kell arról, hogy a magzat nemi erőszak vagy vérfertőzés közben fogant meg.

A Guttmacher 2004-es felmérése szerint évente nagyjából 8600 abortuszt hajtanak végre nemi erőszak, és nagyjából 4300-at vérfertőzés miatt, azaz az összes amerikai abortusz egy,  illetve fél százalékát. Ez az adat azonban biztosan kisebb a valóságos számnál, mivel a nemi erőszakok és szexuális támadások áldozatainak csak egyharmada tesz feljelentést.

A következő lépés az abortuszt választó a nők bebörtönzése?

Az abortusz engedélyezését pártolók már attól tartanak, hogy az abortusz betiltásáért küzdő szervezetek még tovább szigorítanának, és olyan törvények bevezetéséért fognak küzdeni, amik büntetnék az abortuszon áteső nőket. Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben a legnagyobb abortuszellenes szervezetek mindig kiemelték, hogy nem akarnak ilyen törvényeket, és nem akarják büntetni a nőket.

Ez az álláspont azonban szemben áll azzal, amit sok abortuszellenes aktivista szeretne, akik elmondása szerint az abortuszellenes mozgalom vezetői csak politikai okokból tiltakoznak a nők büntetése ellen, mert az túl nagy ellenállást váltana ki a választók körében. 

Elképzelhető, hogy csakúgy, mint a nemi erőszak és vérfertőzés esetén, ez is változni fog. 2021-ben egy texasi képviselő már benyújtott egy törvénytervezetet, ami halálbüntetéssel sújtotta volna az abortuszon áteső nőket emberöléséért (a törvényt nem szavazták meg), és megtörtént az is, hogy egy texasi rendőrség gyilkosság vádjával tartóztatott le egy önmagán abortuszt végző nőt (az ügyészség ejtette a vádat).

Ahogy azt a Columbia Egyetem Jogi Karának abortusszal foglalkozó jogászprofesszora, Carol Sanger mondta az Atlantic magazinnak:

Ha az abortusz gyilkosság, akkor a nő egy bérgyilkost fogad fel (amikor orvossal végezteti azt el). Logikailag nem lehetetlen eljutni erre az álláspontra.

Ajánlat:
„Magamat választottam, és újra magamat választanám” – sztárok, akik őszintén beszéltek az abortuszukról

Nyitókép: Abortuszellenes, és az abortusz való jogért küzdő aktivisták tüntetnek az amerikai legfelsőbb bíróság épülete előtt, 2021 decemberében. Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images

 

#Külföld#abortusz#egyesült államok#nemi erőszak#vérfertőzés#abortusztilalom#roe v wade#roe kontra wade#abortuszellenes#republikánus párt#ma

Címlapról ajánljuk