Külföld

Missouri állam máris betiltotta az abortuszt, még vérfertőzés esetén is tilos

rtl.hurtl.hu

2022. június 24. 19:14

Percekkel az után döntöttek, hogy a legfelsőbb bíróság megszüntette az abortuszhoz való jog szövetségi védelmét. Nemi erőszak esetén sem lehet megszakítani a terhességet. 

Betiltották az abortuszt pénteken az amerikai Missouri államban, percekkel azután, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság eltörölte az abortuszhoz való jogot biztosító Roe kontra Wade döntést, és ezzel utat nyitott ahhoz, hogy több amerikai államban betilthassák a művi terhességmegszakítást. 

Missouri az első állam, amelyik ezt a lépést megtette. Az abortusztilalom bevezetését Eric Schmitt, az állam főügyésze jelentette be Twitter-oldalán, közölve, hogy „hihetetlen győzelmet értünk el”. 

Missouriban 2019-ben fogadták el az abortusztilalomról szóló törvényt, amit úgy alkottak meg, hogy automatikusan életben lépjen, amit a legfelsőbb bíróság eltörölni a Roe kontra Wade-et, és erről a főügyész kiad egy jogi nyilatkozatot, amit Schmitt azonnal meg is tett.

A törvény értelmében még nemi erőszak és vérfertőzés esetén sem lehet abortuszt végrehajtani az áldozattá vált nőkön. 

A törvény az abortuszt csak akkor engedélyezni, ha az anya élete veszélyben van, vagy ha a terhesség „jelentős és visszafordíthatatlan károkat okozna” a terhes nő létfontosságú szerveiben.

A törvényszegőkre 5-től 15 évig tartó börtönbüntetés vár. A jogszabály szövege szerint azokat lehet büntetni, akik elindítják az abortuszt, és nem a terhes nőket, akiken végrehajtják azt. Jogi szakértők szerint azonban nem teljesen egyértelmű, hogy mi a helyzet azokkal a nőkkel, akik saját magukon hajtanak végre abortuszt, terhességmegszakító gyógyszerrel.

Az államban ezen kívül újabb korlátozó szabályokat vezethetnek be a közeljövőben, például 

büntethetnék azokat, akik olyan államokba szállítanak nőket abortuszra, ahol az továbbra is engedélyezett.

Missouri egyike az abortusztilalmat leginkább pártoló államoknak, és már eddig is annyi korlátozást vezettek be azzal kapcsolatban, hogy gyakorlatilag szinte már most is be volt tiltva. Az államban már csak egy olyan klinika volt, ahol abortuszt hajtottak végre, és a terhességük megszakítását akaró nők a szomszédos államokba utaztak a beavatkozásra.

Nyitókép: Abortuszellenes nők tiltakoznak Missouri állam egyetlen abortuszklinikája előtt, 2019-ben. Fotó: Michael B. Thomas/Getty Images

#Külföld#abortusz#egyesült államok#missouri

Címlapról ajánljuk