Életmód

„Magamat választottam, és újra magamat választanám” – sztárok, akik őszintén beszéltek az abortuszukról

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2022. július 1. 15:02

Folytatódnak a tiltakozások, miután az Egyesült Államok legfelső bírósága felülírta a Roe kontra Wade néven ismert 1973-as döntést, és eltörölte az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét. A hírességek nem csak a tüntetéseken való részvételükkel demonstrálnak, néhányan megosztották a saját abortuszuk történetét, hogy arcot adjanak annak a rendkívül megterhelő folyamatnak, amikor egy nő a terhességmegszakítás mellett dönt. Többen a nem tervezett terhesség, az abortusz körüli megbélyegzést szerették volna oldani, és felhívni a figyelmet arra, milyen veszélyekkel járhat, ha a döntés nem a saját kezükben van. Színésznők, műsorvezetők, zenészek meséltek arról, hogyan változtatta volna meg az életüket, ha másképp döntöttek volna, vagy egyáltalán nem lett volna lehetőségük dönteni a terhességükről, és közben igyekeznek emlékeztetni mindenkit: egyetlen nő sem jókedvéből dönt úgy, hogy vállalja ezt a procedúrát. 

Meadow Walker

Június 24-én Meadow Walker modell, a néhai Paul Walker lánya az elsők között beszélt arról, hogy 2020-ban abortuszt végeztetett. Személyes történetét a Legfelsőbb Bíróság döntésének apropóján osztotta meg a nagyvilággal. Úgy fogalmazott, hogy a döntés óriási visszaesést jelent az Egyesült Államok történelmében, és mélységes igazságtalanság a nőkkel szemben. „Számtalan nő küszködik azzal a döntéssel, hogy megszakítsa-e a terhességét. Én is így voltam 2020-ban. Amikor a világ összeomlott a pandémia alatt, abortuszom volt” – írta a 23 éves Walker, aki hozzátette, hogy ez egy nagyon személyes élmény, ahogy „annak lennie kell

„Magamat választottam, és újra magamat választanám” – sztárok, akik őszintén beszéltek az abortuszukról
Gilbert Carrasquillo/GC Images

Ő azonban szerencsés volt, hogy volt egy nagyszerű orvosa, aki támogatta a folyamat során. „Az ő segítségével lettem képes azzá a boldog és egészséges emberré válni, aki ma vagyok. Szívszorító, hogy most még kevesebb nőnek lesz meg a lehetősége arra, hogy terhességmegszakítást kérjen, és hogy a testét helyezze előtérbe. Egy olyan világban, amelyik folyamatosan marginalizálja a nőket, ez tűnik a legnagyobb támadásnak. Az abortusz betiltása nem az abortuszokat akadályozza meg, hanem a biztonságos abortuszokat” – írta Walker.

Ajánlat:
Női testek és nőjogok: valóban el lehet érni valamit a szex megvonásával?

Laura Prepon

Az Orange Is the New Black sztárja már korábban megosztotta, milyen körülmények között szembesült azzal a döntéssel, hogy meg kell szakítania a terhességét. Egy évvel azután, hogy megszületett férjével, Ben Fosterrel közös kislánya, Prepon újra teherbe esett. A második trimeszterben azonban kiderült, hogy a magzat agya és a csontjai nem fejlődnek, ez pedig az ő életét is veszélyeztette. A színésznő fizikai és mentális felépülése természetesen eltartott egy darabig, később azonban, a következő terhessége során egy egészséges kisfiúnak adott életet. 

„Magamat választottam, és újra magamat választanám” – sztárok, akik őszintén beszéltek az abortuszukról
Arturo Holmes/Getty Images

Miután 2022 júniusában a Roe kontra Wade ítéletet hatályon kívül helyezték, még inkább megnyílt a fájdalmas tapasztalatával kapcsolatban, és az Instagramon azt írta: „életem egyik legrosszabb napja volt, amikor a terhesség második harmadában úgy döntöttem, hogy megszakítom a terhességet. A lesújtó igazság az, hogy kiderült, a magzat nem éli meg a teljes terminust, és az én életem is veszélyben volt” – magyarázta. Prepon azonban hangsúlyozta: abban az időben megvolt a választása. Hozzáfűzte, hogy mindenkinek megvan a saját története, hogy miért veszi igénybe ezt az orvosi beavatkozást, és együttérez mindenkivel, aki ezzel a lehetetlen döntéssel szembesült. „Imádkozom mindannyiunkért, hogy átvészeljük ezt a kihívásokkal teli időszakot, és visszanyerjük az irányítást a saját testünk felett” – zárta a bejegyzését.

Phoebe Bridgers

Phoebe Bridgers énekes, dalszerző, gitáros a Roe kontra Wade-re reagálva mindössze annyit közölt a Twitteren, hogy tavaly októberben volt egy abortusza, miközben turnézott. Nem mintha magyarázkodnia kellene. 

„Magamat választottam, és újra magamat választanám” – sztárok, akik őszintén beszéltek az abortuszukról
Dave J Hogan/Getty Images

„Elmentem egy egészségügyi központba, ahol megkaptam az abortusztablettát. Egyszerű volt. Mindenki megérdemli ezt a fajta hozzáférést” – tette hozzá, majd megosztotta, milyen abortusszal foglalkozó szervezeteknek érdemes adományt küldeni.

Ireland Baldwin

Alec Baldwin és Kim Basinger 26 éves lánya szintén a Roe vs. Wade-döntés nyomán számolt be arról, hogy korábban abortuszon esett át. Ireland Baldwin egy háromperces TikTok-videóban beszélt a tapasztalatairól, ami mellé azt írta: „itt vagyok neked”. A fiatal nő elárulta: tizenéves korában megerőszakolták. „Teljesen eszméletlen voltam, amikor történt, és ez megváltoztatta az életem hátralévő részét” – magyarázta. Baldwin elmondta, hogy senkinek nem beszélt az esetről, kivéve azt az egészségügyi dolgozót, aki nem sokkal a történtek után kezelte őt. „Évekig magamban tartottam ezt a titkot, és mivel így tettem, rengeteg fájdalmat okozott nekem és azoknak, akiket szeretek” – mondta, és hozzátette, hogy a bántalmazást követően egy hosszú, negatív, fájdalmas spirálba került, így el sem tudja képzelni, milyen lett volna az élete, ha teherbe esik. 

„Magamat választottam, és újra magamat választanám” – sztárok, akik őszintén beszéltek az abortuszukról
Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Baldwin egy későbbi történetet is megosztott a követőivel: volt egy boldogtalan párkapcsolata, amelyben váratlanul teherbe esett. A férfi elég világossá tette, hogy soha nem akar gyereket vagy házasságot, de még a komoly kapcsolatra sem igazán volt vevő. „Azért döntöttem az abortusz mellett, mert pontosan tudom, milyen érzés két egymást gyűlölő ember között megszületni” – utalt szülei kapcsolatára. Ő nem szerette volna ezt a gyerekei számára. Baldwin felvetette, hogy megszülhette volna a babát és örökbe adhatta volna. „Talán igen. Talán nem. De számomra nem működött volna, hogy felneveljek egy gyereket anélkül, hogy meglenne a saját anyagi biztonságom és egy szerető, támogató partnerem. „Magamat választottam, és újra magamat választanám. Ez a te életed, ez a te döntésed” – mondta a videóban.

Jill Zarin

A Real Housewives of New York City című reality egykori sztárja szintén a bíróság bejelentése után beszélt arról, hogy nem tartana ott, ahol ma tart, amennyiben korábban nem jutott volna hozzá a biztonságos abortuszhoz. „A mai nap életem egyik legrosszabb napja ezen a bolygón, nőként, amerikaiként, emberként, mert a férfiak elvették tőlünk a jogot, hogy eldöntsük, mit tegyünk a testünkkel” – közölte Jill Zarin. 

„Magamat választottam, és újra magamat választanám” – sztárok, akik őszintén beszéltek az abortuszukról
Jason Mendez/Getty Images

„Tizenéves koromban abortuszom volt… (a szülés) az életemet drámaian befolyásolta volna. Ki tudja, lehet, hogy örökbe adtam volna a babát, és egész életemben azon töprengtem volna, hogy hiba volt-e. De jogom volt a választáshoz, és hogyan merészeli bárki is elvenni tőlem ezt a jogot… El kell mennünk szavazni, el kell mennünk az olyan bírókért, akik hisznek abban, hogy a nőknek joguk van a választáshoz. A legfontosabb jog az, hogy mindannyian választhassunk” – ecsetelte az Instagramon közzétett videójában.

Rita Moreno

A 90 éves filmes nagyágyú már korábban felfedte, hogy évekig viszonya volt Marlon Brandóval, amelyben Moreno annyira boldogtalan volt, hogy véget akart vetni az életének. A Varietynek azonban nemrég azt is elárulta, hogy egyszer terhes is lett a sztártól. Az abortusz akkoriban illegális volt, ám a néhai Brando néhány barátján keresztül talált egy orvost neki. „Ő egy igazi orvos volt. Marlon 500 dollárt fizetett neki – szemben valami sikátoros dologgal” – fogalmazott. 

„Magamat választottam, és újra magamat választanám” – sztárok, akik őszintén beszéltek az abortuszukról
Arturo Holmes/Getty Images for Legal Defense Fund

Moreno azonban a beavatkozás után nagyon vérzett, és mint kiderült, az abortusz nem volt teljesen sikeres. Brando ezek után elvitte őt a kórházba, ahol megállapították: az orvos közel sem csinálta jól az eljárást. „Akkor még nem tudtam, de akár meg is halhattam volna. Micsoda káosz. Micsoda szörnyű káosz” – mondta Moreno, és hozzátette, a Roe kontra Wade-kapcsán most a fiatal lányokra gondol, a legszélsőségesebb esetben azokra, akik nemi erőszak vagy vérfertőzés miatt esnek teherbe. „Az igazságtalan nem elég erős szó erre. De igazságtalan.”

Uma Thurman

Uma Thurman 2021 szeptemberében a The Washington Postban tett közzé egy véleménycikket, amelyben úgy fogalmazott: a texasi abortusztörvény emberi jogi válságot jelent az amerikai nők számára. Thurman beszámolt arról, hogy tizenöt éves korában abortuszon esett át – épp akkor, amikor elkezdte a karrierjét. „Tizenéves korom végén véletlenül teherbe ejtett egy sokkal idősebb férfi. Egy bőröndből éltem Európában, távol a családomtól, és épp csak munkába álltam. Küzdöttem, hogy kitaláljam, mit tegyek. Meg akartam tartani a gyermeket, de hogyan? Hazatelefonáltam. Anyám súlyos beteg volt, kórházban kezelték. Apám odament az ágyához, hogy beszéljenek a lehetőségeimről. Korábban soha nem beszéltünk a szexről; ez volt az első alkalom, és mindannyiunk számára szörnyű volt. Rákérdeztek a kapcsolatomra – nem volt működőképes –, és figyelmeztettek, milyen nehéz lesz egyedül felnevelni egy gyereket tinédzserként.” 

„Magamat választottam, és újra magamat választanám” – sztárok, akik őszintén beszéltek az abortuszukról
David Livingston/Getty Images

Thurman arról is írt, hogy épp csak elkezdte a karrierjét, ezért nem volt pénze arra, hogy stabil otthont biztosítson, még saját maga számára sem. A családjával együtt döntött úgy, hogy nem tudja végigcsinálni a terhességet, és egyetértettek abban, hogy annak megszakítása a helyes döntés. „A szívem ennek ellenére összetört” – fűzte hozzá. Thurman azzal kapcsolatban is írt, ami a mostani döntés után is számos véleményben megjelent: hogy a törvény leginkább a rossz anyagi helyzetben lévő nők számára veszélyes. 

A Kill Bill főszereplője őszintén vallott arról is, hogy a procedúra ugyan fájdalmas volt, de annyira magáévá tette a szégyen érzését, hogy úgy érezte, megérdemli. „Eddig ez volt a legsötétebb titkom. 51 éves vagyok, és abból az otthonból osztom meg veletek, ahol felneveltem három gyermekemet, akik az én örömeim és büszkeségeim. Az abortusz, amit tinédzserként végeztettem el, életem legnehezebb döntése volt, ami akkor is gyötrelmet okozott, és még most is elszomorít, de ez volt az út az örömökkel és szeretettel teli élethez, amit megtapasztaltam. Az a döntés, hogy nem tartottam meg azt a korai terhességet, lehetővé tette számomra, hogy felnőjek, és azzá az anyává váljak, akivé akartam, és akinek lennem kellett.”

Alyssa Milano

A színésznő – aki egy korábbi abortusztörvény miatt szexsztrájkra szólította fel a nőket –, szintén beszélt már arról, hogy a húszas évei elején, 1993-ban kétszer is volt abortusza. „Akkoriban tudtam, hogy nem vagyok felkészülve az anyaságra, ezért az abortusz mellett döntöttem” – mondta Milano. 

„Magamat választottam, és újra magamat választanám” – sztárok, akik őszintén beszéltek az abortuszukról
Mike Coppola/Getty Images for GLAAD

„Én választottam. Az én döntésem volt. És számomra abszolút helyes döntés volt” – folytatta, majd elmondta: ez nem olyasmi volt, amit akart, hanem olyasmi, mint amire szüksége volt, ahogy a legtöbb egészségügyi beavatkozásra. A Bűbájos boszorkákból is ismert színésznő ma már kétgyermekes anya, és az emberi jogi ügyekben is rendszeresen hallatja a hangját.

Rose McGowan

Milanóhoz hasonlóan McGowan is boszorkánytestvérekről szóló sorozatból lehet a leginkább ismerős a magyar nézőknek, de a Weinstein-botrány idején is fel-felmerült a neve: a színésznő állítása szerint a producer megerőszakolta őt, ám a metoo-mozgalmat elindító ügy előtt senki nem hitt neki. McGowan három éve arra a Twitter-bejegyzésre reagált, amelyben azt írták, hogy 45 éves koráig minden negyedik nő abortuszon esik át. 

„Magamat választottam, és újra magamat választanám” – sztárok, akik őszintén beszéltek az abortuszukról
Victor J. Blue/Bloomberg via Getty Images

„Volt abortuszom és támogatom ezt az üzenetet. Nem szégyellem, és nektek sem kellene szégyellnetek. Azon nők 60 százaléka, akik az abortuszt választják már jórészt édesanyák, többet tudnak a dologról, mint bárki. Én fogamzásgátló tablettát szedtem, de nem működött. Beláttam, nem tudnék egy gyereket a világra hozni. Nem bántam meg a döntésemet, de de nem könnyelműen hoztam meg. Ha nem akarod elvetetni a gyerekedet, ne tedd! Ez az én testem, az én döntésem, az én életem. Kellett már ilyen döntést hoznod? Beszéljünk róla!” – írta McGowan, aki a #HonestAbortion hashtaggel szerette volna ösztönözni a nőtársait az őszinte párbeszédre.

Milla Jovovich

Milla Jovovich szintén 2019-ben, a georgiai abortusztörvények szigorításakor osztotta meg a nyilvánossággal, hogy korábban egészségügyi okok miatt kénytelen volt megszakítani a terhességét. Szerinte az abortusz elég nehéz a nők számára érzelmileg anélkül is, hogy potenciálisan nem túl biztonságos körülmények között kellene végigcsinálniuk. 

„Magamat választottam, és újra magamat választanám” – sztárok, akik őszintén beszéltek az abortuszukról
Samir Hussein/WireImage

„Én magam 2 évvel ezelőtt mentem keresztül egy sürgősségi abortuszon. Négy és fél hónapos terhes voltam, és Kelet-Európában forgattam. Elkezdődött a szülés, és azt mondták, ébren kell lennem az egész eljárás alatt. Ez volt az egyik legszörnyűbb élmény, amin valaha keresztülmentem. Még mindig rémálmaim vannak. Egyedül voltam és tehetetlen. Amikor arra gondolok, hogy az új törvények miatt a nőknek talán még rosszabb körülmények között kell majd abortuszon átesniük, mint nekem, a gyomrom felfordul” – írta a színésznő, aki őszintén vallott arról is, hogy élete egyik legsúlyosabb depressziójába zuhant, és rendkívül keményen kellett dolgoznia, hogy megtalálja a kiutat, miközben a két gyermeke miatt erősnek is kellett maradnia. „Az abortusz a legjobb esetben is rémálom. Egyetlen nő sem akarja ezt átélni. De harcolnunk kell azért, hogy megőrizzük a jogainkat, hogy szükség esetén biztonságos abortuszhoz jussunk. Soha nem akartam beszélni erről az élményről. De nem tudok hallgatni, amikor ennyi minden forog kockán” – zárta a bejegyzését.

Hogy milyen sztárok szólaltak fel a mostani törvény ellen, és mit üzent például Pink azoknak, akik támogatják a kormány döntését, arról a Fókusz készített összeállítást:

Nyitókép: Tasos Katopodis/Getty Images

Felhasznált források: People, Women's Health

#Életmód#abortusz#roe kontra wade#roe v wade#sztárok#terhesség#egyesült államok#Külföld#ma#meadow walker#laura prepon#ireland baldwin#phoebe bridgers#jill zarin#rita moreno#uma thurman#alyssa milano#rose mcgowan#milla jovovich

Címlapról ajánljuk