Életmód

Szexsztrájkra buzdítanak az abortuszpártiak az Egyesült Államokban

rtl.hurtl.hu

2022. június 28. 6:59

Nem először. Abortuszpárti nők egy csoportja így tiltakozna a Roe kontra Wade-ügyben hozott döntés eltörlése miatt. 

Újra pörögni kezdett az országos szexsztrájkra felszólító #sexstrike hashtag a közösségi oldalakon, miután a múlt héten az amerikai legfelsőbb bíróság felülvizsgálta az abortusz jogát országosan biztosító Roe kontra Wade döntését, és ezzel a tagállamok jogkörébe utalta az abortusz jogát.

A hashtag nem új, még 2019 májusában Alyssa Milano színésznőből lett aktivista tette ismertté, amikor a georgiai szigorú abortusztörvény vert óriási hullámokat.

A #sexstrike-felhívás lényege, hogy az abortuszpárti aktivisták tartózkodjanak a szexuális érintkezésektől. Egy abortuszpárti tiltakozó hétvégén a New York Postnak arról beszélt: nem érdemel vele szexet az a férfi, aki nem végeztet magán vazektómiát, és nem harcolt az utcákon a jogaiért. A lap szerint nemcsak a #sexstrike, hanem az #abstinence hashtaget is egyre többen használják, szombat délután több mint 26 900 bejegyzéssel lett felkapott a Twitteren. 

Közben egymás után hallatják – a döntést elítélően – hangjukat amerikai hírességek is. A popénekes Pink például hétfőn azt kérte, hogy az abortuszt ellenzők többé ne hallgassák a dalait. Julia Louis-Dreyfus színésznő pedig bejelentette, hogy saját születésnapi ajándékaként adománygyűjtést rendez abortuszpárti kongresszusi jelölteknek.

A Roe kontra Wade-ügyben hozott döntésében az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága 1973-ban azt mondta ki, hogy az amerikai alkotmánnyal ellentétes a művi terhesség-megszakítás szabályozása tagállami szintű törvényhozásban. Ezzel lényegében országosan – valamennyi tagállamban – garantálta a nők szabad választási jogát az abortuszhoz.

Nyitókép: Mario Tama / Getty Images

#Életmód#abortusz#szexsztrájk#sztrájk#twitter#közösségi oldalak#egyesült államok#roe v wade

Címlapról ajánljuk