Taylor Swift, Michelle Obama és Billie Eilish is élesen bírálta az abortuszdöntéstRendkívül aggasztónak írták le a helyzetet, de többen is megjegyezték, hogy most nem szabad csöndben maradni.
Külföld

Taylor Swift, Michelle Obama és Billie Eilish is élesen bírálta az abortuszdöntést

rtl.hurtl.hu

2022. június 25. 15:49

Rendkívül aggasztónak írták le a helyzetet, de többen is megjegyezték, hogy most nem szabad csöndben maradni. 

Heves reakciókat szült az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntése, amely értelmében eltörölték az alkotmányos abortuszjogot. Számos híresség szólalt meg az esettel kapcsolatban, a legtöbben ijesztőnek és kétségbeejtőnek írták le a helyzetet, sokan úgy vélik, a döntés évtizedekkel visszaveti az emberi jogokat.

Billie Eilish épp a Glastonbury-n lépett fel, a színpadon állva pedig elmondta: 

A mai nap egy nagyon-nagyon sötét nap a nők számára az Egyesült Államokban.

Ezt követően a fiatal énekes a helyzetükkel visszaélő, idősebb férfiakról szóló Your Power című dalba kezdett bele, minden „érintettnek” címezve.

Michelle Obama hosszú közleményben reagált a döntésre: „Ma összetört a szívem. Összetört a szívem az ország minden részén élő emberek miatt, akik elvesztették azt az alapvető jogot, hogy tájékozottan dönthessenek a saját testükről. Megszakad a szívem, hogy most talán arra vagyunk ítélve, hogy megtanuljuk annak a kornak a fájdalmas leckéit, amikor a nők életük kockáztatásával illegális abortuszokat végeztek. (…) Ezt élték át anyáink, nagyanyáink és dédanyáink, és most megint itt vagyunk.”

Obama ezután felsorolta, kikre lehet hatással az abortuszdöntés, és hozzátette: ha nem értjük meg a történelmünket, akkor arra vagyunk ítélve, hogy megismételjük a hibát. Ez a pillanat nehéz, de a mi történetünk itt nem ér véget. Lehet, hogy most nem érezzük úgy, hogy sokat tehetünk, de tehetünk. És tennünk is kell. Ha olyan vagy, mint én, és most azonnal el akarsz kezdeni valamit, arra bátorítalak, hogy a frusztrációdat és a dühödet irányítsd cselekvésbe, és kapcsolódj be a munkába" – írta a korábbi First Lady, aki ezután leírta, milyen szervezetekhez lehet fordulni az üggyel kapcsolatban. 


Alyssa Milano szerint a határozat halálos áldozatokat követel majd. Szerinte a döntéssel legsúlyosabban a színes bőrűeket sújtják, akik már így is aránytalan diszkriminációval szembesülnek az Egyesült Államokban.

Danny DeVito nem cifrázta túl a dolgot:


Mark Ruffalo úgy véli, minden jog a vágóhídon van, „ezeket a vallási fanatikusokat pedig meg kell állítani”. „Ez egy háború Amerika legigazibb értelméért.”


Patricia Arquette arról írt, hogy „ez a Legfelsőbb Bíróság egy abszolút katasztrófa, az embereknek a fegyverviseléshez való jog megadásától kezdve a nők saját testük feletti autonómiajogának elvételéig.”


„Teljesen megrémít, hogy itt tartunk - hogy annyi évtizednyi küzdelem után, amelyet a nők saját testükhöz való jogáért folytattak, a mai döntés megfosztott minket ettől” – írta Taylor Swift.


A Deadline gyűjtése szerint számos híresség – amellett, hogy aggodalmát fejezte ki a határozattal kapcsolatban –, hozzátette, hogy készüljenek fel a polgárok, mert a melegjogok lesznek a következők. 

Nyitókép:  Dave J Hogan / Getty Images

#Külföld#abortusz#roe v. wade#roe vs. wade#egyesült államok#alkotmányos jog

Címlapról ajánljuk