Külföld

Robbanások Kijevben, lakótömbbe csapódtak egy orosz rakéta darabjai

rtl.hurtl.hu

2022. február 25. 5:10

Az ellenség behatolt Kijev belsejébe, helyi hírek szerint az ukrán légvédelem lelövi az orosz rakétákat. A lakosságot Molotov-koktélok készítésére buzdította a védelmi minisztérium. Az elnök szerint az újabb támadások bizonyítják, hogy a szankciók nem elégségesek.

Két robbanás zaját lehetett hallani Kijev belvárosában pénteken kora reggel – jelentette az Interfax-Ukrajina hírügynökség az MTI szerint. 

Légiriadót egyelőre nem fújtak, hatósági állásfoglalás sem volt. „Éppen most mértek csapást Kijevre manőverező robotrepülőgépekkel vagy ballisztikus rakétákkal. Két hatalmas robbanást hallottam” – írta Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója Telegram-oldalán. Később azonban pontosította bejegyzését mondván, hogy a robbanások zaját a légvédelem okozhatta, amint ellenséges repülőgépet vagy drónt lőtt le. Hozzátette: az eltalált repülőeszköz a város egyik kerületében zuhant le.

Alekszej Honcsarenko képviselő pedig arról írt mikroblogján, hogy „az ukrán légvédelem lelövi a megszállók által kilőtt rakétákat”.

A rakétatámadásokat péntek reggeli tévébeszédében Volodimir Zelenszkij elnök is megerősítette, azt mondta, a megújuló támadás mutatja, hogy nem elégségesek a szankciók. Míg csütörtöki beszédében azt mondta, Ukrajna nincs egyedül, pénteken már ennek épp az ellentétét állította: az ország egyedül viseli a háborút.

A robbanások hangját Paul Adams, a BBC Kijevből tudósító munkatársa is hallotta, aki egy pincéből posztolt a Twitterre:

Először repülőt írtak, de rakéta darabjai hullottak egy társasházra

A BBC szerint helyi beszámolók alapján péntek hajnalban arról írt, hogy egy orosz repülőgép lezuhant és egy kijevi lakótömbbe csapódott. Újabb, egyelőre meg nem erősített hírek érkeztek arról, hogy a kijevi légvédelem rakéták elfogásával és egy ellenséges repülőgép kilövésével állított meg egy orosz légitámadást.

Az RT szerint az ukrán légvédelem által lelőtt repülő darabjai zuhantak az épületre, amely a negyediktől a kilencedik emeletig ég, a tűzoltók próbálják megfékezni a lángokat. 

Későbbi hírek azonban már arról szóltak, hogy nem repülő, hanem egy lelőtt orosz rakéta darabjai miatt gyulladhatott ki a lakóház.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester Twitter-üzenetében közölte: egy kilencemeletes épület lángokban áll, az épületről képet is nyilvánosságra hozott. Posztja szerint három ember sérült meg, egyikük válságos állapotban van, és fennáll a veszély, hogy az épület összedől.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a kora reggeli órákban már „szörnyű orosz rakétacsapásokról” írt mikroblogján. 

Utoljára fővárosunk 1941-ben tapasztalt ilyet, amikor megtámadta a náci Németország. Ukrajna legyőzte azt a rosszat, és le fogja gyűrni ezt is

– fogalmazott. Az ukrán külügyminiszter egyben még szigorúbb szankciókat sürgetett Oroszországgal és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben: „Állítsátok meg Putyint! Szigeteljétek el Oroszországot. Szakítsatok meg minden összeköttetést! Hajítsátok ki mindenhonnan Oroszországot!”

A BBC kijevi tudósítója a Twitteren arról írt, hogy péntek reggel a Hyatt hotel pincéje szolgál reggelizőhelyként. Azt is írta, hogy egyre inkább emlékezteti a helyzet 30 évvel ezelőtti szarajevói élményeire.

Péntek délelőtt elárasztották a közösségi oldalakat a főváros egyik Dnyeper-parti kerületéből, Oblonból származó videók, az ellenség ugyanis már ott jár. A védelmi minisztérium Molotov-koktélok készítésére buzdította a lakosságot, egyszersmind felszólította őket, hogy ha tehetik, húzzák meg magukat biztonságos helyen.

A hadsereg által közzétett vérfagyasztó videó szerint súlyos harcok folynak az északkeleti Szumij városban is.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester péntek reggel egy brit tévéműsorban arról beszélt, hogy készen áll fegyvert ragadni Ukrajnáért testvére, Volodimir Klicsko oldalán.

Fotó: Marcus Yam/Los Angeles Times via Getty Images

Ukrajna második legnagyobb városában, Harkovban az emberek a metróalagutakba és -kocsikba menekültek a támadások elől. Erről szívszorító képek érkeztek.

Újabb EU-szankciók

Brüsszelben a rendkívüli EU-csúcstalálkozón újabb szankciókról döntöttek Oroszország ellen, amelyek az ország pénzügyi szektorára, az energia- és a közlekedési ágazatára, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára terjednek ki, illetve további orosz személyek szankcionálását célozzák.

Orbán Viktor miniszterelnök az EU-csúcs után videóüzenetben azt mondta, arról is döntöttek, hogy növelni kell az Ukrajnával szomszédos országok, így Magyarország biztonságára fordított összeget. Nem fogják hagyni, hogy Magyarországot háborúba sodorják – mondta.

Kitört a háború

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben, köztük a fővárosban is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat jelentett be Moszkva ellen.

Nyitókép: Vitalij Klicsko / Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#kijev

Címlapról ajánljuk