Külföld

Vitalij Klicsko: Nincs más választásom, ezt kell tennem. Harcolni fogok

rtl.hurtl.hu

2022. február 25. 5:56

Fivéréhez, Vlagyimir Klicskóhoz hasonlóan fegyvert ragadna Kijev polgármestere, a többszörös világbajnok bokszoló. Erről egy brit tévéműsorban beszélt.

Kész fegyvert ragadni Ukrajnáért az Oroszország ellen vívott „véres háborúban” Vitalij Klicsko a testvére, Vlagyimir oldalán, aki korábban szintén ukrán nehézsúlyú profi ökölvívó volt – mondta a Kijevet 2014 óta vezető Klicsko az ITV brit kereskedelmi televízió Jó reggelt Nagy-Britannia (Good Morning Britain) című műsorában pénteken.

Az 50 éves többszörös világbajnok bokszoló Klicsko, akit az MTI idézett, úgy fogalmazott: „nincs más választásom, ezt kell tennem. Harcolni fogok” - mondta .

Elmondta, az ukrán főváros veszélyben van, és 

a legfontosabb most a rendőrséggel és hadsereggel együttműködni a kritikus infrastruktúra, a lakossági áram-, gáz-, és vízszolgáltatás biztosítása érdekében. 

Hozzátette, hogy a civilek készek katonákként megvédeni Kijevet. „Hiszek Ukrajnában, a hazámban, a népemben” – fogalmazott.

Testvére, Vlagyimir Klicsko február elején jelentkezett a tartalékos hadseregbe. „Erős az ukrán nép. Hű marad magához ebben a szörnyű megpróbáltatásban. Ez egy szuverenitása és békére vágyó nép, amely testvéreként tekint az orosz népre. Tudja, hogy lényegében ők nem akarják ezt a háborút” – írta csütörtökön LinkedIn mikroblogján.

„Az ukrán nép a demokráciát választotta. De a demokrácia törékeny rendszer. A demokrácia nem képes megvédeni önmagát, a polgárok akaratára, mindenki elkötelezettségére van szüksége ehhez” – fűzte hozzá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében. Az orosz erők Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Péntek hajnalban Kijevben is robbanások voltak, egy orosz repülő darabjai egy lakóházba csapódtak.

Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

Nyitókép: NurPhoto / Getty Images

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#oroszország#vitalij klicsko

Címlapról ajánljuk