Külföld

Zelenszkij: Az újabb orosz támadások mutatják, hogy a szankciók nem elégségesek

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 25. 9:03

Az ukrán elnök péntek reggel tévébeszédben jelentette be, hogy ismét rakétákkal támadnak az orosz csapatok, és több helyen megállították őket.

 

Oroszország péntek hajnalban ismét rakétákkal támadta Ukrajnát, de az orosz csapatokat több helyen megállították, jelentette ki péntek reggeli televíziós beszédében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint az újabb támadások azt bizonyítják, hogy az Oroszország elleni nyugati szankciók nem elégségesek, írja az MTI.

Arról itt írtunk bővebben, hogy Kijevet is rakétatámadások voltak péntek hajnalban, és kigyulladt egy lakóház. Harkovban a metróba húzódott a lakosság, Szumiban súlyos harcok folytak.

A rakétatámadások helyi idő szerint hajnali 4 órakor kezdődtek újra, a csapásoknak katonai objektumok mellett civil célpontjai is voltak – mondta az ukrán elnök, aki az éjszakai támadást az 1941-es náci támadásokhoz hasonlította. 

Az orosz hatóságok azt mondják, nem támadnak civilek lakta zónákat, de ez újabb hazugság. Valójában semmiféle megkülönböztetést nem tesznek 

– fogalmazott Zelenszkij. Az elnök szerint az ukránok nagy hősiességet mutatnak: „az oroszok azt hiszik, hogy csapataink kifáradtak, de nem fáradtunk el. (...) Az ukránok megtesznek mindent Ukrajna védelmében.”

Zelenszkij méltatta továbbá azokat, akik Oroszországban tüntetnek a műveletek ellen, de azt is hozzátette, hogy a világ csak távolról figyeli, mi történik Ukrajnában.

Zelenszkij szerint Moszkvának előbb-utóbb fel kell vennie a kapcsolatot Kijevvel, és hangsúlyozta, hogy minél előbb megteszi, annál kevesebb lesz a kár orosz részről is. 

Zelenszkij pénteken Andrzej Duda lengyel elnökkel egyeztetett a NATO kelet-európai tagállamai által nyújtandó védelmi segítségnyújtásról. Megvitatták azt is, miként lehet Moszkvát tárgyalóasztalhoz ültetni. „Háborúellenes koalícióra van szükség” – hangsúlyozta Zelenszkij.

Új európai szankciók

Az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői péntek éjszakába nyúló rendkívüli csúcstalálkozójukon állapodtak meg az Oroszország elleni új szankciókról, amelyek hatálya az ország pénzügyi szektorára, az energia- és közlekedési ágazatára, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára és további orosz személyekre terjed ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben, így a fővárosban is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.

Nyitókép: Ukrainian Presidency / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#volodimir zelenszkij#ukrajna#oroszország#háború

Címlapról ajánljuk