Külföld

Biden szerint Oroszország olyan invázióra készül, amit a II. világháború óta nem látott a világ

rtl.hurtl.hu

2022. január 26. 6:31

„Megváltoztatná a világot” – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök. 

Egy Ukrajna elleni esetleges orosz támadás a második világháború óta legjelentősebb invázió lenne, tekintettel az orosz csapatok masszív jelenlétére a határ közelében – jelentette ki kedden Joe Biden amerikai elnök újságíróknak nyilatkozva.

Mint mondta, egy ilyen fejlemény „megváltoztatná a világot”.

Egyben emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök további csapaterősítéseket hajt végre Ukrajna Fehéroroszországgal közös határán is.  Az amerikai elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „nem áll szándékában” amerikai, vagy NATO-csapatokat – az egyébként nem NATO-tagállam – Ukrajnába telepíteni.

Könnyen lángra lobbanhat a helyzet

A Fókusznak Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő elmondta:

Nagyon könnyen lángra lobbanhat a helyzet, ha olyan provokáció történik, amit a másik fél nem tud elfogadni.

 

Szerinte az invázió esélye kicsi, de a helyzet annyira pattanásig feszült, hogy könnyen történhet eszkaláció. Kis-Benedek közölte: a határra kivezényelt mintegy 130 ezer orosz katona támadó harcrendet foglalt el, és készek lennének Ukrajnának menni, és közben gyorsan támadást tudna indítani a Pentagon által készenlétbe helyezett 8500 amerikai katona Európában, ha megtörténne a baj Ukrajnában.

Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy támadás esetén Oroszország „jelentős" gazdasági szankcióknak tenné ki magát. Újságírók kérdéseire válaszolva, hogy vajon célzott szankciókkal sújthatja-e Putyint, Biden azzal felelt, hogy „Igen, el tudom képzelni". 

Az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia is elkezdte hazaszállítani Kijevben dolgozó diplomatáik családtagjait az orosz-ukrán határnál történt orosz csapatösszevonásra hivatkozva. A brit védelmi miniszter szerint máris rengeteg orosz katona szivárgott be Ukrajnába, ahol egyre feszültebb a helyzet. 

Nyitókép: Az ukrán fegyveres erők önkéntes területvédelmi egységének tagjai gyakorlatoznak egy kijevi parkban 2022. január 22-én. Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

#Külföld#ukrajna#oroszország#egyesült államok#joe biden#vlagyimir putyin#nato#invázió

Címlapról ajánljuk