Külföld

Támadó harcrendet foglalt el 130 ezer orosz katona az ukrán határon, könnyen lángra lobbanhat a helyzet

rtl.hurtl.hu

2022. január 26. 6:01

A szakértő szerint az orosz-ukrán helyzet pattanásig feszült, de a Nyugat látványos fegyverkezése inkább nyomásgyakorlás, és még elkerülhető az eszkaláció – ha Oroszország és az USA magas szinten megállapodik. Ha azonban megindul az invázió, az az ukrajnai magyarokat is érinteni fogja.

Gyorsan támadást tudna indítani a Pentagon által készenlétbe helyezett 8500 amerikai katona Európában, ha megtörténne a baj Ukrajnában – mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő a Fókusz keddi adásában.

A NATO kelet-európai szárnyát hadihajókkal és vadászgépekkel erősítik meg, és folyamatosan zajlik a fegyverszállítás is: Kijevbe már megérkezett a második, mintegy nyolcvan tonnányi amerikai hadiszállítmány.

Kis-Benedek szerint mindez a nyomásgyakorlás része, és bár az invázió esélye kicsi, a helyzet annyira pattanásig feszült, hogy könnyen történhet eszkaláció. Szerinte a határra kivezényelt mintegy 130 ezer orosz katona támadó harcrendet foglalt el, és készek lennének Ukrajnának menni. Mint mondta,

nagyon könnyen lángra lobbanhat a helyzet, ha olyan provokáció történik, amit a másik fél nem tud elfogadni.

Közben a diplomáciai tárgyalások Oroszország és az USA között eddig nem hoztak eredményt. Takács Zsolt, egy 1989 óta Kijevben élő magyar szerint a város utcáin ugyanakkor nem érződik a feszültség. Szerinte

az emberek tartanak attól, hogy Ukrajna újabb területeket veszíthet, attól viszont nem félnek, hogy a főváros veszélybe kerülne.

A lehetséges gazdasági követezmények viszont foglalkoztaták az ukránokat, és Takács szerint a politikai és a vele járó gazdasági bizonytalanság máris érezteti a hatását például az árakon.

Az importtól kezdve minden drágulni fog

– mondta Takács.

A Fókusz riportja szerint Harkovban, a második legnagyobb ukrán városban bíznak a lakók a védelmi erők felkészültségében. „Mi, ukránok békés nemzet vagyunk, de ha valaki megint megpróbálja elvenni a szabadságunkat, akkor vissza fogunk vágni” – mondta egy helyi nő.

Egy esetleges orosz támadás hatással lenne az ukrajnai magyarokra is, akiknek a száma már az elmúlt tíz évben is jelentősen megcsappant. A köztük lévő tartalékos katonákat ugyanis ebben az esetben szolgálatra hívnák.

Kis-Benedek szerint többen is elmenekünének az országból, ha ez így lenne. Mint mondta, a helyzetre egy a legmagasabb, vagyis elnöki szinten létrejött orosz-amerikai megállapodás lenne a megoldás. Elmondta: egy invázióból valószínűleg az összes fél vesztesként kerülne ki.

Az ukrajnai helyzetről itt írtunk bővebben.

Nyitókép: Fókusz / RTL Klub

#Külföld#ukrajna#kijev#Fókusz#invázió#oroszország#katona

Címlapról ajánljuk