Külföld

Vadászgépeket és hadihajókat küld Kelet-Európába a NATO

rtl.hurtl.hu

2022. január 24. 11:22

Litvániába, Bulgáriába és Romániába küldenek hadihajókat és repülőket a tagországok, Oroszország elleni elrettentésként. 

A NATO-tagországok hadihajókat és vadászgépeket küldenek Kelet-Európába, és készenlétbe helyezik erőiket, hogy megerősítsék a szövetség védelmét – jelentette be hétfőn a szervezet. A lépést az után teszik, hogy Oroszország folytatja katonai erejének növelését Ukrajnában, és annak környékén – közölte a NATO.

A NATO továbbra is megtesz minden lépést összes szövetségesének megvédésére, köztük a szövetség keleti szárnyának megerősítésével

közölte Jens Stoltenberg tábornok, a NATO főtitkára.

A közlemény szerint Dánia egy hadihajót és vadászgépeket vezényel Litvániába és a Balti-tengerre, Spanyolország hadihajókat küld, valamint várhatóan vadászgépeket Bulgáriába, Franciaország jelezte, hogy kész katonákat küldeni Romániába, Hollandia pedig vadászgépeket vezényel Bulgáriába, és készenlétbe helyez egy hadihajót és szárazföldi egységeket.

A bejelentés az után érkezett, hogy az amerikai külügyminisztérium vasárnap hazatérésre szólította fel a kijevi amerikai nagykövetségen dolgozó amerikaiak családtagjait, és engedélyezte a nem kulcsfontosságú munkatársaknak, hogy önként elhagyják az országot. Hasonló lépést tett Nagy-Britannia, ami hétfőn jelentette be, hogy a kijevi brit nagykövetségről „néhány dolgozót és családtagot” kivonnak „az egyre nagyobb orosz fenyegetés miatt”.

A New York Times közben arról írt, hogy Joe Biden amerikai elnök több ezer amerikai katonát vezényelne Kelet-Európába az Ukrajna elleni orosz fenyegetés miatt. A Times információi szerint ezer és ötezer katonáról van egyelőre szó, akiknek számát megtízszereznék, ha a helyzet romlani kezdene. Emellett hadihajókat és repülőgépeket is küldenének a térségbe.

Nyitókép: Az ukrán fegyveres erők önkéntes területvédelmi egységének tagjai gyakorlatoznak egy kijevi parkban 2022. január 22-én. Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

#Külföld#ukrajna#nato#oroszország#egyesült államok#hadihajó#fegyveres erők

Címlapról ajánljuk