Külföld

Biden több ezer amerikai katonát vezényelne Kelet-Európába

rtl.hurtl.hu

2022. január 24. 6:03

Az orosz katonai fenyegetés miatt hazaküldik a kijevi amerikai nagykövetségen dolgozó amerikaiak családtagjait.

Az amerikai külügyminisztérium vasárnap hazatérésre szólította fel a kijevi amerikai nagykövetségen dolgozó amerikaiak családtagjait, és engedélyezte a nem kulcsfontosságú munkatársaknak, hogy önként elhagyják az országot. Emellett azt tanácsolták az amerikaiaknak, hogy ne utazzanak Ukrajnába, mert „jelentések szerint Oroszország jelentős katonai akciót tervez Ukrajna ellen” – olvasható az amerikai külügyminisztérium oldalán.

Egy amerikai külügyminisztériumi tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a nagykövetség továbbra is nyitva áll, de közölte, hogy „bármikor” történhet egy invázió. Amerikai külügyi tisztségviselők nem árulták el, hogy pontosan mennyi nagykövetségi dolgozó és családtag van Ukrajnában – írta a New York Times.

Az amerikai lap közben arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnök több ezer amerikai katonát vezényelne Kelet-Európába az Ukrajna elleni orosz fenyegetés miatt. A Times információi szerint ezer és ötezer katonáról van egyelőre szó, akiknek számát megtízszereznék, ha a helyzet romlani kezdene. Emellett hadihajókat és repülőgépeket is küldenének a térségbe.

A Times cikke szerint Biden a héten fog döntést hozni a kérdésben.

Arról egyelőre nincs szó, hogy Ukrajnába is vezényelnének amerikai katonákat. Az országban jelenleg nagyjából 150 katonai tanácsadó van, köztük az amerikai fegyveres erők különleges alakulatainak katonái – írta a Times. A lap cikke szerint őket egy esetleges orosz támadás esetén azonnal kivonnák az országból, legfeljebb néhányan maradnának Kijevben, hogy segítséget nyújtsanak az ukrán tisztségviselőknek.

Oda-vissza megy a fenyegetőzés

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap közölte, hogy az Egyesült Államok és a szövetséges nemzetek továbbra is készek arra, hogy fellépjenek Oroszország ellen, ha az folytatja agresszív lépéseit Ukrajnával szemben – írta a Politico.

Blinken szerint a helyzet diplomáciai úton történő megoldása egyértelműen a jobb út, de a tisztviselők a Moszkva különböző lehetséges lépéseivel arányos lehetőségek sorát készítik elő.

Minden eshetőségre felkészültünk. Ezen a ponton a választás Vlagyimir Putyiné

– mondta Blinken az orosz elnökről.

Nyitókép: Mike Blake/Reuters

 

#Külföld#ukrajna#oroszország#egyesült államok#joe biden#vlagyimir putyin#amerikai katonák

Címlapról ajánljuk