Híradó

„Kikapcsolhatott az agy a túlterheltség miatt” – a busz- és villamosvezetők végzetes kimerültsége miatt történhettek balesetek

Kuczogi JakabKuczogi Jakab

2022. december 28. 17:53

Egy hét különbséggel két tömegközlekedési baleset: a múlt héten Budapesten, kedden pedig Győrben történt villamos- és buszbaleset – vélhetően mindkét esetben a járművezető rosszulléte miatt. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint a szerencsétlenségek oka a sofőrök túlterheltsége lehet. Ezt erősítette a Híradónak egy szakorvos is.

Szinte eggyé vált a két villamos – a múlt héten ütköztek össze Budapesten, a Petőfi hídon. A térfigyelő kamerán látható füst jelzi: a hátulról érkező négyes-hatos szinte fékezés nélkül rohant bele a megállóban várakozó szerelvénybe. Győrben pedig egy busz szakította át kedden a híd korlátját. Az elsődleges információk szerint mindkét esetben a járművezető rosszulléte okozta a balesetet.

Meggyőződéssel állíthatom, hogy végzetesen leterheltek a dolgozók, és nagyon sok esetben ennek a következménye a balesetek többsége.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint a járművezetők sokszor a szabadidejükben is dolgozni kényszerülnek, és az is előfordul, hogy a tízórás munkaidejük alatt mindössze kétszer tartanak pihenőt. Naszályi Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy november elején az egyes villamos két szerelvénye is összeütközött.

„Az, hogy villamosok ütközzenek, sokkal ritkább, mint az autóbuszok esetében, hiszen kötött pályán mozognak. Mind a kettő olyan esemény volt, ahol az egyik villamos belement a másikba. Tehát elképzelhető, hogy kikapcsolt az agy a túlterheltség miatt” – fogalmazott.

Késmárky András foglalkozás-egészségügyi szakorvos úgy látja, a balesetek nagy részét figyelemzavar okozza, ami adódhat a túlterheltségből. Mint mondta, egyre több és több feladat hárul azokra az emberekre, akik hasonló munkakörben dolgoznak, és ez hosszú távon valószínűleg kimerültséghez fog vezetni, a kimerültség pedig figyelemzavarhoz, és egy rossz pillanatban ennek nagyon súlyos következményei is lehetnek.

A Volán a Híradóval azt közölte, hogy évente kivizsgálják a buszvezetőiket, a BKV-tól pedig azt írták, hogy kortól függően 5, 3 vagy 1 évente vizsgálják meg a sofőröket.

#Híradó#Videó#tömegközlekedés#baleset#busz#villamos#bkv#bkk#győr#munkavédelem#top hírek

Címlapról ajánljuk