Házon kívül

„Ki merem mondani, hogy megloptak bennünket” – megszólaltak a szekszárdi kórházból kirúgott takarítók

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2024. április 22. 5:58

Az állami közbeszerzéseket sorra nyerő céghez került a szekszárdi kórház takarítási biznisze januárban, és nem sokkal később öt takarítót is indoklás nélkül kirúgtak. A Házon kívülnek nyilatkozó két érintett szerint azért, mert felemelték a hangjukat egyebek közt amiatt, hogy nem fizetik rendesen a túlórákat. A Hadházy Ákos által a „takarítás Mészáros Lőrinceként” emlegetett cég szerint erről szó nincs, minden kórházban a törvényi előírásoknak megfelelően járnak el. 

Balog Tímea és Szabó Anikó korábban nem ismerték egymást, pedig mindketten a szekszárdi kórházban dolgoztak, ott takarítottak. Nemrég azonban ugyanazon a napon, indoklás nélkül elbocsátották őket. Szerintük azért, mert felemelték a hangjukat a problémák miatt, például azért, hogy egy úgynevezett „fertőtlenítő pótlékot” fizetnek túlóra helyett.

„Kicsit szégyenletes volt, hogy 9 év után be kellett mennem a munkaügyi központba bejelentkezni. Tudom, hogy nem a munkámmal volt a probléma, (…) bármikor bárki jöhetett ellenőrizni, nem igazán találtak hibát” – mondta Anikó a Házon kívülnek, aki 9 éve dolgozott a kórházban. Tímea is jó ideje ott volt, mégis mindketten próbaidejüket töltötték. 

Januárban ugyanis egy új cég kapta meg az államtól a kórházakban a takarítási feladatokat, a B+N Referencia Zrt., amelyik új munkaszerződést kötött a dolgozókkal. 

A NAV eljárást indított

300 ezer bruttó fizetéssel kecsegtették őket, de az első fizetésnél nagy pofon érte őket: a túlórát ugyanis szerintük nem túlórában számolták el, hanem „fertőtlenítő pótlékként”. 

Bent voltam a NAV-nál, mert nem értek a bérszámfejtéshez, és megnézettem a bérpapíromat. A hölgy átnézte, és nem értette, hogy mi az a fertőtlenítő pótlék, és azt se, hogy miért nincsen rajta túlóra

– mondta egyikük.

A B+N Zrt. ehhez képest a Házon kívülnek azt írta: minden kórházban a „törvényi előírásoknak megfelelően járnak el”. Ha a kollégák túlóráznak és „jelenléti íven is így rögzíti a csoportvezető, akkor ezt így is számfejtik”. Csakhogy nem vezettek jelenléti ívet a dolgozók szerint, így nem tudják bebizonyítani, hogy mikor dolgoztak. 

A szekszárdi takarítók egy Facebook-csoportban zúgolódtak, ezután rúgtak ki több embert, az RTL-nek nyilatkozó két nő szerint a hangadókat. A Szekszárdon élő Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint az, hogy fertőtlenítő pótlékot fizetnek túlóra helyett, más kórházakban is bevett gyakorlat lehet. 

Tímea és Anikó bejelentése nyomán a NAV eljárást indított, és munkaügyi ellenőrök is jártak azóta a szekszárdi kórházban. Márciustól alvállalkozónak szervezte ki a B+N a kórház takarítását. 

A cikkünk elején elindítható videóból kiderül:

  • mekkora összegben nyert el közbeszerzéseket a B+N Zrt., és Hadházy Ákos miért nevezte a céget a takarítás Mészáros Lőrincének;
  • mit reagált a cég a takarítók vádjaira;
  • és mit írt stábunknak egy egykori területi vezető, akihez több kórház is tartozott, és aki már nem dolgozik a szekszárdi kórházban. 
#Házon kívül#Videó#Belföld#szekszárd#kórház#takarítók#elbocsátás#kirúgás#próbaidő#állami közbeszerzés#hadházy ákos#egészségügy

Címlapról ajánljuk