Házon kívül

Meglepő győzelmek: mit tudnak ott, ahol lenyomták a Fidesz jelöltjét?

Moskovics JuditMoskovics JuditSerdült SzilviaSerdült Szilvia

2024. június 24. 6:09

Budapesten egy évtizedek óta fideszes kerületben nyert a kutyapárt. Győrben az eddigi fideszes városvezetőt és a korábbi, szexbotrányba belebukott Borkai Zsoltot is legyőzte egy újságíró. Jászapátiban annak ellenére nyert a Tisza Párt jelöltje, hogy ellenfele szórólapokon terjesztette, hová kellene ikszelni. Sóskúton pedig az oda tervezett akkumulátorüzembe bukott bele az eddigi polgármester, és győztek a civilek. Megnéztük, hol, miért hozott meglepetést a választás, és milyen terveik vannak az új vezetőknek.

„Abban azért reménykedtem, hogy megnyerem, de abban abszolút nem voltam biztos, hogy az egyéni körzeteket is” – mondta a Házon kívülnek Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, akit Budapest XII. kerületében szavaztak meg polgármesternek. A 12 egyéni körzetet mind megnyerte az ellenzék, tíz a Kutyapárt színeiben győzött. 

„Klasszik szavazógépet” vált fel 

„A demokrácia kabaréja, ami itt nálunk zajlott. (…) Ez a klasszik szavazógép volt” – mesélte a kerület korábbi vezetéséről Kovács Gergely. „Itt lakik Mészáros Lőrinc a kerületben, Tiborcz István, aki elvileg pont költözik a Kútvölgyből a Svábhegyre, itt van nekünk a Széchenyi-hegyen Csányi Sándor, de itt él Szentkirályi Alexandra is a férjével együtt, és itt van a Bankholdingnak az egyik vezetője, úgyhogy izgalmas lesz” – fogalmazott Kovács, aki reméli, hogy ők is mennek majd fogadóórára. Hozzátette:

De én arra gondoltam, hogy egy új polgármester akár meg is látogathatja az új lakókat. Nem?

Jászapátiban Magyar Péter is kellhetett a győzelemhez

Jászapátiban csaknem 8 százalékkal győzte le a Fidesz jelöltjét a független Illés Gergő, akit a Tisza Párt támogatott. Jászapátit 2010-től az azóta országgyűlési képviselőnek választott Pócs János vezette, aki közben összeférhetetlenség miatt lemondott, de nem hagyta magára a települést.

Ez egy felülről vezérelt település volt, ami úgy látszik, hogy az emberek többségének már nem jött be

– magyarázta Illés Gergő, aki annak ellenére győzte le a Fidesz színeiben induló jelöltet, Pócs János fiát, hogy olyan, szavazólaphoz hasonló szórólapokat dobtak be a postaládákba, amin előre beikszelték a kormánypárti jelöltek neveit. Illés Gergő szerint Magyar Péter népszerűsége is szerepet játszhatott abban, hogy legyőzte a Fidesz jelöltjét, de szerinte azért is nyerhetett, mert figyel az emberekre.

Sóskúton az akkumulátorfeldolgozó ellen voksoltak

Sóskúton a lakosok több mint fele a tervezett akkumulátorfeldolgozó ellen küzdő Sóskúti Civil Kör polgármesterjelöltjére szavazott. Az újonnan megválasztott polgármester szerint bár népszavazást nem lehetett tartani, a falu lakossága mégiscsak döntött.

A választás eredménye nagyon fontos visszajelzés volt a falu lakosságának a gondolkodásáról és akaratáról

– fogalmazott Mészáros József polgármester, aki csapatával mindent meg akar tenni azért, hogy ne legyen a településen akkumulátorfeldolgozó. Az eredmény őket is meglepte: teljes felhatalmazást kaptak. Októbertől a polgármester és minden önkormányzati képviselő a Sóskúti Civil Kör tagja lesz.

Újságíróból lett polgármester Győrben

Pintér Bence újságíró, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltje a szavazatok újraszámlálása után is győzött Győrben a korábbi fideszes polgármester, Dézsi Csaba Andrással szemben. Függetlenként indult a választáson a szexbotrányáról elhíresült volt fideszes Borkai Zsolt is.

Pintér korábban újságíróként azért pereskedett, hogy megtudja, miért folynak ki óriási összegek alvállalkozóknak a város szemétszállításért felelős cégétől, és tavaly azt is kiderítette, hogy Dézsi Audi A8-as kocsiját havonta 930 ezer forintért bérli számára a hivatal. „Ebben az országban nincs még egy polgármester, akinek ilyen autója volt, amit a város pénzén béreltek” – mondta Pintér, aki kérdésünkre elárulta: 

ő egy húszéves Opel Zafirával jár.

  • Mik Pintér Bence tervei egy olyan testületben, ahol mögötte 3 saját képviselő áll, a Fidesznek pedig 14 képviselője lesz?
  • Kovács Gergely milyen kapcsolatban van a kerület lakóival, és mi a terve a Normafára tervezett lombkoronasétánnyal?
  • Mit mondanak a jászapátiak Illés Gergő megválasztásáról?
  • És miért döntöttek úgy a civilek Sóskúton, hogy elindulnak a választáson?

A Házon kívül riportjából mindez kiderül. 

#Házon kívül#Videó#Belföld#politika#választás#budapest#12. kerület#kovács gergely#magyar kétfarkú kutya párt#jászapáti#Illés Gergő#sóskút#akkumulátorfeldolgozó üzem#mészáros józsef#győr#pintér bence#ma

Címlapról ajánljuk