Házon kívül

Bevásároltunk Szlovákiában, ledöbbentünk az árakon, mondjuk a titkot, mitől lesz olcsóbb

Moskovics JuditMoskovics Judit

2024. május 27. 5:59

Bár Szlovákiában hivatalosan drágábbak az élelmiszerek, mint Magyarországon, mégis egyre többen járnak át a határon bevásárolni. A magyarázat egyszerű: megéri autóba ülni bizonyos termékekért, főleg, ha akciósak. Az egyik bevásárlós Facebook-csoportban már több mint 67 ezren vannak, az emberek egymásnak adják a tippeket, éppen hol, mi olcsóbb. A Házon kívül stábja indult bevásárlókörútra, és meglepően sokat spóroltak.

Amikor a Házon kívül stábja ott járt, nagy volt a forgalom a határközeli Nagymegyer egyik bevásárlóközpontjának parkolójában, Szlovákiában. Az elmúlt hónapokban különösen sokan érkeztek oda a magyar oldalról is, leginkább Győrből, de voltak, akik 60-100 km-t is utaztak azért, hogy ott vásárolhassanak.

„Én a munkahelyemből indulok ki, hogy már a fél cég idejár. Egymásnak adjuk az információkat, hogy úristen gyere, mert muszáj. Úgyhogy szerintem ez így szájról szájra terjed” – mondta az egyik vásárló.

A sör feleannyiba kerül, szóval ha veszek egy tálca sört, akkor már megvan a benzinfordulóm ára és onnantól kezdve már nyerek az egészen, mert olcsóbb a tészta, olcsóbb a sör, olcsóbb a chips, meg sok minden van, ami megéri

– mondta egy másik. Szlovákiai bevásárlás néven egy külön Facebook csoport is alakult. Közel 68 ezren vannak a tagok már. Egymásnak adnak tanácsokat, hogy hol, mit érdemes venni, hol van akció, hol nincs, egyik nap például azt írta valaki, hogy Borsod megyéből utaztak a családjával 100 km-t összesen Szlovákiába vásárolni, és 11 ezer forintot sikerült megspórolniuk. 

A Házon kívül stábja egy szlovákiai magyar kisgyerekes anyukát kért meg Rimaszombaton, hogy segítsen megfejteni a bevásárlásóturizmus okait, hiszen a Magyar Nemzeti Bank kutatása szerint a szlovákiai átlagos élelmiszerárak nemhogy alacsonyabbak, hanem egy kicsit magasabbak, mint Magyarországon.

Az állam keres a magas magyarországi élelmiszerárakon

„A statisztikákat én is pont megnéztem, és a V4-ek közül pont Szlovákia a legdrágább a kimutatások szerint. Viszont az én tapasztalatom nem ez, és a Magyarországon élő rokonaim, barátaim sem ezt mondják. Ha hazajönnek, mondjuk Magyarországról, akik innen származnak, de Magyarországon tanulnak, élnek, dolgoznak, ők azért itthon jól be szoktak vásárolni, és úgy mennek vissza” – mondta Barbara, aki szerint az egyik ok az akciókban rejlik: 

Nem is értem, hogy megy el valaki úgy vásárolni, hogy nincs klubkártyája, mert nagyon sokszor figyeljük, hogy a végösszeg mondjuk 120 euró lenne, és klubkártyával csak 70-80 euró. Rengeteget számít itt.

Szerinte, ha valaki az akciós termékekre koncentrál, akkor van értelme akár egy kicsit távolabbról is ideutazni bevásárolni. És ezt úgy állítja, hogy nemrégen járt Budapesten, és látta a jelenlegi magyar árakat is. A Házon kívül stábja átnézte az akciókat, és bevetették magukat az egyik szlovákiai Kauflandba. 

Bevásároltunk Szlovákiában, ledöbbentünk az árakon, mondjuk a titkot, mitől lesz olcsóbb
Fotó: Házon kívül

A Házon kívül riportját a fenti videóban nézheti meg. Ebből kiderül:

  • mennyit sikerült spórolni a szlovákiai bevásárlással;
  • miért lehet a papíron drágább Szlovákia mégis olcsóbb;
  • mennyi adót pakol az állam Magyarországon az élelmiszerekre;
  • mi kell ahhoz, hogy jobban jöjjünk ki egy külföldi bevásárlással.

 

#Házon kívül#Videó#szlovákia#bevásárlás#árak#élelmiszer#ma

Címlapról ajánljuk