Gazdaság

Megvette a magyar állam Ferihegyet

rtl.hurtl.hu

2024. június 6. 17:56

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter bejelentette: visszaszereztük, újra magyar kézben a reptér. A kormány 3,1 milliárd eurót fizetett érte. 

Több mint egy éves intenzív tárgyalássorozatot követően 2024. június 6-án aláírásra került a Budapest Airport Zrt. adás-vételi szerződése – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A szaktárca közleménye szerint a tárgyalások a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és VINCI Airports részéről két körben zajlottak. Az üzletkötés ugyanis egy nemzetközi eladói körrel történt, amelyet az AviAlliance, a GIC és a CDPQ alkottak. Az MTI szerint a tranzakció zárásához a repteret finanszírozó nemzetközi hitelezői körrel is megállapodást sikerült kötni. Az adásvételi tranzakció közép-európai viszonylatban is rekord méretet képvisel.

A mai megállapodásnak köszönhetően vételár arányosan a Magyar Állam 80 százalékos tulajdonrészt szerez a Budapest Airport Zrt.-ben, a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot. A vételár 3,1 milliárd euró, a hitelezői konzorciummal történt sikeres megállapodással pedig a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi hitel került meghosszabbításra.

A kormány már évek óta meg akarja venni a Budapest Airportot. Februárban a 24.hu arról számolt be, hogy a Budapest Airport anyavállalatában az állam 80 százalékos részesedést szerezne, míg a fennmaradó 20 százalék a francia Vinci SA-hoz tartozna. Akkor arról írtak, hogy állam tulajdonrésze azonban csak átmeneti, mivel később egy katari befektető is belép a képbe, így az állami tulajdon 51 százalékra csökken. A részvénycsomag három részre lesz darabolva a tulajdonosok között.

Korábban arról is írtunk, hogy a kormány „nem stratégiai eszközöket” fog eladni annak érdekében, hogy megvalósítsa reptérvásárlási terveit. Ennek nyomán a magyar állam december közepén a Yettel-részesedését is eladta. A Budapest Airport felvásárlását fél éve az Európai Bizottság is engedélyezte.

A témával korábban az RTL Híradója is foglalkozott:

Nyitókép: RTL

 

#Gazdaság#ferihegy#budapest airport#reptér#felvásárlás#magyar állam#Nagy Márton#nemzetgazdasági minisztérium#bejelentés

Címlapról ajánljuk