Gazdaság

Nem fogták vissza magukat az iváncsai akkugyár kirúgott munkásai, ezt művelték az összes mosdóval

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 15. 11:06

Több száz dolgozót küldtek el pénteken az iváncsai akkumulátorgyárból, a műszak közepén szóltak nekik, hogy pakolják össze a cuccaikat, mert ki vannak rúgva. Voltak, akik nem reagáltak túl civilizáltan a helyzetre.

Mint arról az RTL Híradó beszámolt, több száz dolgozót küldtek el múlt hét pénteken az iváncsai akkumulátorgyárból, ahol még be sem indult el termelés, csak a tesztüzem zajlik. A Híradó értesülései szerint a munkásoknak műszak közepén szóltak, hogy pakolják össze a cuccaikat, mert ki vannak rúgva.

Ez hidegzuhany volt. Voltak előzetes információk, hogy elbocsátások várhatók, viszont erre így senki nem volt felkészülve, hogy ilyen hirtelen és ilyen sok ember

– mondta a Híradónak az egyik iváncsai dolgozó.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti szövetségének elnöke szerint két héttel korábban tárgyaltak a céggel a bérekről. Nem tudtak megállapodni, de azt megígérték nekik, hogy a saját dolgozóikat nem bocsájtják el. Információik szerint jelenleg több mint ezer fő, kizárólag kölcsönzött munkavállalóról van szó.

A Magyar Hang információi szerint a cég a múlt héten 609 kölcsönzött munkavállaló szerződését szüntette meg. A cég azzal indokolta az elbocsátásokat, hogy az elektromos járművek iránti globális kereslet lassul, ami az akkumulátorgyártás csökkenéséhez vezet.

A döntésnek a kirúgott ddolgozók nagyon nem örültek:

A vendégmunkások, megköszönve a bejelentést, fekáliával kenték össze az összes mosdót

mondta a Magyar Hangnak a szakszervezet elnöke, Székely Tamás.

Bod Péter Ákos közgazdász az RTL Híradónak azt mondta, a kirúgások mögött az állhat, hogy a korábbi tervekhez képest sokkal kevesebb elektromos autót adnak el Európában. „Emiatt sajnos az összeszerelő fázisban a munkaerőigény csökken” – magyarázta. A közgazdász szerint amikor meglódul a termelés, akkor hirtelen sok ember kell, ha meg csökken, akkor el kell küldeni a dolgozókat.

Sajnos az a magyar iparpolitika, ami az összeszerelő üzemmé tette ezt az iparágat, ez most megbosszulja magát, mert a kockázat az Magyarországon van

– fűzte hozzá Bod Péter Ákos.

A Híradó riportját a kirúgásokról itt lehet megnézni:


Nyitókép: RTL híradó

#Gazdaság#iváncsa#akkumulátorgyár#vendégmunkások#kirúgások

Címlapról ajánljuk