Külföld

Indiai rabszolgákat szabadítottak ki az olasz rendőrök

rtl.hurtl.hu

2024. július 15. 15:31

Sokan az egész vagyonukat pénzzé tették az európai munka reményében.

33 indiai mezőgazdasági munkást szabadított ki az olasz rendőrség, akiket rabszolgaságban tartottak Verona megyében – írja a BBC.

A rendőrök két indiai férfit letartóztattak, akik a jobb jövő reményével csalták honfitársaikat Olaszországba, de ott kizsákmányolták őket. A két férfitól kétszázmillió forintnyi összeget foglaltak le.

A vendégmunkások olaszországi kizsákmányolása akkor került a figyelem középpontjába, amikor a múlt hónapban egy indiai férfi elveszítette a karját egy munkahelyi balesetben, ezután kidobták az út mellett, ahol belehalt a sérülésébe.

Az országban sok ezren dolgoznak a mezőgazdaságban munkaszerződés nélkül, veszélyes körülmények között. Sokan közvetítőkön keresztül, illegálisan érkeznek Olaszországba, ahol arra kényszerítik őket, hogy nagyon kevés pénzért dolgozzanak.

A rendőrség közleménye szerint a Veronában kiszabadított indiai vendégmunkásoktól hatmillió forintnyi összeget szedtek be azzal az ígérettel, hogy munkavállalási engedélyt és munkát kapnak Olaszországban. A többségében szegény családból származó vendégmunkások egy része a családi vagyont tette pénzzé, hogy ki tudja fizetni az összeget, másoknak a munkaadóik hitelezték meg a pénzt.

A vendégmunkásokat napi 10-12 óra munkára kényszerítették pihenőnap nélkül, négyeurós órabérért, amit nem ők kaptak meg, hanem tartozásaik fejében a munkaadóik. Az útlevelüket már Olaszországba érkezésükkor elkobozták és lepusztult épületekben helyezték el őket, amit csak akkor hagyhattak el, ha munkába mentek. A rendőrség közlése szerint a vendégmunkásokat minden reggel teherautókon, zöldségesládák alá rejtve vitték munkába.

A hatóságok intézkedése nyomán a vendégmunkások visszakapták útleveleiket, és a szociális szervek segítenek nekik a megfelelő elhelyezkedésben.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Külföld#olaszország#rabszolgaság#vendégmunkások

Címlapról ajánljuk