Gazdaság

Vészhelyzetet hirdetett az iváncsai akkugyár mögötti cég, mert olyan rossz a pénzügyi helyzetük

rtl.hurtl.hu

2024. július 9. 19:54

Egymás után a tizedik negyedévüket zárták mínuszban, adósságuk az ötszörösére nőtt 2021 óta.

Vészhelyzetet hirdetett a világ negyedik legnagyobb akkumulátorgyártója, az Iváncsán is gyárat üzemeltető SK On, írja a HVG a Financial Times cikke alapján. A vállalat krízisbe került, mert sorban a tizedik negyedévüket is mínuszban zárták, adósságállományuk pedig 2021 óta ötszörösére nőtt:

15,6 ezer milliárd vonra, azaz 4,11 ezer milliárd forintra.

A dél-koreai cég 2021-ben vált le anyacégétől, az SK Innovationről. Emellett kiderült, hogy a nyugati eladások bőven elmaradnak a várakozásoktól. A koreaiak által gyártott akkumulátorok kerülnek többek között a Ford és a Volkswagen járműveibe is.

Li Szukhi, a cég vezérigazgatója bejelentette, hogy „vészhelyzeti irányítás” lépett életbe az SK On életében, ami többek között költségcsökkentő megoldásokat és a munkarend megváltoztatását jelenti. Li szerint sarokba szorultak, ebben a helyzetben pedig a cég összes alkalmazottjának össze kell tartania.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy elnapolhatják a Magyarországra tervezett akkumulátorgyár-projektek egy részét, mert alig veszik az autógyárak az akksikat. Németországban már százezer eladatlan elektromos autó porosodik az autógyárak és szalonok parkolóiban. Nagy Márton ezt úgy kommentálta: „Vannak huplik”.

Májusban a kereslet visszaesése miatt közel ezer munkást küldött el a gyárból a cég, az RTL Híradó erről szóló riportját itt nézheti meg:


Nyitókép: RTL 

#Gazdaság#iváncsa#akkumulátorgyár#vészhelyzet#elbocsátás#veszteség#kereslet#akkumulátor

Címlapról ajánljuk