Híradó

„Erre senki nem volt felkészülve” – több száz dolgozót rúgtak ki az iváncsai akkumulátorgyárból

Serdült SzilviaSerdült Szilvia

2024. május 12. 18:04

Több száz dolgozót küldtek el pénteken az iváncsai akkumulátorgyárból – erről beszéltek a munkások, és így tudják a szakszervezetnél is. Egy érintett az RTL Híradónak azt írta: a műszak közepén szóltak nekik, hogy pakolják össze a cuccaikat, mert ki vannak rúgva. A szakszervezet úgy tudja, kölcsönzött munkaerőt és többnyire vendégmunkásokat küldtek el. Bod Péter Ákos közgazdász szerint ennek az lehet az oka, hogy Európában a vártnál kevesebb elektromos autót adnak el. Kerestük a gyárat, de adásunkig nem válaszoltak.

Az iváncsai akkumulátorgyárban már működnek a gyártósorok, igaz, egyelőre nem indult el a termelés, csak a tesztüzem zajlik. Pénteken azonban több száz embert elküldtek. Egyikük, aki munkaerőkölcsönző cégen keresztül dolgozott a gyárban, így írt erről az RTL Híradónak: 

Délután kettőkor jött a műszakvezetőnk. Kiabált, hogy jöjjön mindenki ide, mert baj van.

A dolgozó szerint ekkor mondták meg nekik, hogy ki vannak rúgva. 

„Ez hidegzuhany volt” – értékelte a helyzetet a Híradónak az egyik iváncsai dolgozó. Beszéltünk több ott dolgozóval is, de arcukat nem vállalták. Azt mondták, korábban csak pletykákat hallottak a leépítésről.

Voltak előzetes információk, hogy elbocsátások várhatók, viszont erre így senki nem volt felkészülve, hogy ilyen hirtelen és ilyen sok ember

– fogalmazott egyikük. 

A Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti szövetségének elnöke szerint másfél hete tárgyaltak a céggel a bérekről. Nem tudtak megállapodni, de azt megígérték nekik, hogy a saját dolgozóikat nem bocsájtják el. Információik szerint jelenleg kizárólag kölcsönzött munkavállalóról van szó, több mint ezer főről tudnak – magyarázta Székely Tamás, a szakszervezet elnöke. 

Ezt az ott dolgozók is így tudják, de azóta ők is félve mennek be, úgy érzik, bármikor elveszíthetik a munkájukat. „Értesüléseink szerint a magyar vezetőség jelenleg is lobbizik azért, hogy magyar munkavállalók ne legyenek elküldve, most az első körben az összes kirgiz kollégát bocsájtották el” – tudtuk meg az egyik ott dolgozótól. 

Bod Péter Ákos közgazdász szerint a kirúgások mögött az állhat, hogy a korábbi tervekhez képest sokkal kevesebb elektromos autót adnak el Európában. „Emiatt sajnos az összeszerelő fázisban a munkaerőigény csökken” – magyarázta. A közgazdász szerint amikor meglódul a termelés, akkor hirtelen sok ember kell, ha meg csökken, akkor el kell küldeni a dolgozókat. 

Sajnos az a magyar iparpolitika, ami az összeszerelő üzemmé tette ezt az iparágat, ez most megbosszulja magát, mert a kockázat az Magyarországon van

– fűzte hozzá Bod Péter Ákos.

Az iváncsai dolgozók úgy tudják, hétfőn folytatódnak az elbocsátások. Kerestük a gyárat, hogy pontosan hány dolgozótól válnak meg és miért, de kérdéseinkre az RTL Híradó adásáig nem kaptunk választ. Az iváncsai akkumulátorgyárban történt elbocsátásokról még többet megtudhatnak a cikkünk elején található videóban.

És hogyan kommunikálnak egymással a gyárban a koreaiak, magyarok, vietnámiak, ukránok és kirgizek? Erről nemrég a Házon kívül forgatott:

#Híradó#Videó#Belföld#iváncsa#akkumulátorgyár#elbocsátások#kirúgások#top hírek

Címlapról ajánljuk