Gazdaság

Februárra elfogyhat a magyar krumpli a boltokban

rtl.hurtl.hu

2022. december 23. 15:49

Múlt hónapban még úgy nézett ki, hogy decemberre fogy el a hazai burgonya.

„Január után alig kapunk majd magyar krumplit a boltokban” – ezt Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség sajtóreferense mondta el a 444-nek. A szakember arról beszélt, hogy a hiány már augusztus közepén látszott.

Arról is beszélt, hogy az idei különösen nehéz, aszályos év volt a magyar mezőgazdaságban és az európaiban is, részben emiatt fogyhat el teljesen a burgonya februárra.

átlagosan egy magyar felnőtt egy év alatt 26 kiló krumplit eszik meg. Ez a nyolcmilliós magyar társadalomra lebontva a 2022-ben Magyarországon megtermelt 144 ezer tonna krumpli csupán kétharmadát teszi ki.

Kulich azt mondja, a termelők helyzetét a kormány által a krumplira novemberben bevezetett ársapka is nehezíti az emelkedő energiaárak és az infláció mellett.

Novemberben azt írtuk: Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke már ekkor arról beszélt, hogy decemberben elfogynak a magyar krumplikészletek, ezután májusig csak európai készletekből lesz a hazai ellátás megoldva. Korábban beszámoltunk arról is, hogy az Aldi több áru közt már a krumplira is mennyiségi korlátozást jelentett be. A bevásárlólánc döntésével az RTL Híradó is foglalkozott:


Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Gazdaság#krumpli#burgonya#mezőgazdaság#hatósági ár#infláció#aszály

Címlapról ajánljuk