Gazdaság

Rezsiszámlák helyett csak falunapra költhetik az önkormányzatok a kormánytól kapott támogatást

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 2. 11:58

A lakosság jelentős része várja kétségbeesve az emelt számlákat. Pénzügyi tartaléka szinte senkinek nincs, így sokan szombaton és vasárnap is dolgoznak, hogy ki tudják majd fizetni a rezsit. Van, aki csak nappal fürdik, hogy ne kelljen felkapcsolnia a villanyt, más pedig a sütőt is kihúzza, hogy a rajta lévő óra se pörgesse a villanyórát. A fogyasztás csökkentése a többség számára azonban lehetetlennek tűnik, mert már eddig is spóroltak. Az olcsóbbnak gondolt tűzifa ára az egekbe emelkedett, és kevés is van belőle.

A kormány szerint csak a fogyasztók egynegyedét érinti majd a rezsicsökkentés részleges eltörlése, a tapasztalat viszont azt mutatja, hogy a lakosság sokkal nagyobb része várja kétségbeesve az emelt számlákat – derül ki a nyári szünetből visszatérő Házon Kívül riportjából, amely kedd este lesz látható az RTL Klubon. A többség már eddig is spórolt az árammal és a gázzal, így rejtély, hogyan tudják majd tovább csökkenteni a fogyasztást. Az olcsóbbnak gondolt tűzifa ára az egekbe emelkedett és kevés is van belőle, pénzügyi tartaléka pedig szinte senkinek nincs, így sokan már szombaton és vasárnap is dolgoznak, hogy ki tudják majd fizetni a rezsit. Az önkormányzatok sincsenek jobb helyzetben, van olyan település, ahol szinte üres a kassza.

A sokgyerekes családok, az önkormányzatok, a betegeket ápolók, valamint a nagyobb családi házban élők is kétségbeesve várják a szeptemberi számlákat, számításaik szerint ugyanis akár több tíz- vagy százezer forinttal is emelkedhetnek a kiadásaik.

A Házon Kívül több vidéki települést is felkeresett, hogy kiderüljön: hogyan küzd meg a lakosság az átlagfogyasztás feletti jelentős – áram esetében nagyjából kétszeres, a gáz esetében hétszeres – áremelkedéssel.  

Vidéken elsősorban az áramár növelése okoz gondot, a többség ugyanis fával – vagy jobb híján minden mással – fűt. A tűzifa ára viszont a duplájára emelkedett, és kevés is van belőle. 

A polgármesterek azt az ígéretet kapták, hogy idén is lesz tűzifaprogram, azonban azt nem lehet tudni, hogy mennyi pénzt kapnak majd erre a célra. 

Ha ugyanannyit, mint tavaly, akkor fele annyi fát tudnak majd vásárolni, ráadásul pluszköltségként jelentkezik a szállítás és az aprítás is. Jákfalva polgármestere például 

nemrég kapott egy árajánlatot 130 köbméter fa szállítására: ami tavaly 800 ezer forintba került, idén már 2,2 millió forintba. 

Nem is biztos, hogy tudnak majd ennyit vásárolni, a helyi erdészetben ugyanis azt mondták, annyira kevés a fa, hogy szeptember közepéig senkinek sem tudnak szállítani.

Márpedig az elmúlt évek osztogató politikája miatt a legtöbben az önkormányzattól vagy a kormánytól várják a segítséget. Ezúttal lehet, hogy hiába, a településeknek ugyanis szintén meg kell küzdeniük a jelentős emelkedéssel, egy 500 fős borsodi községben például 46 százalékkal emelkedik majd áramszámla. 

Esetükben megoldást jelenthetne, ha másra is költhetnék azt a 15 millió forintnyi támogatást, amelyet az évi egyszeri falunap megrendezésére kaptak a kormánytól. Erre azonban – miután ez egy célzott hozzájárulás – nincs lehetőség. 

A növekvő kiadások miatt viszont az is lehet, hogy már októberben teljesen kiürül a kassza.

A családok szintén nehéz helyzetben vannak, a kertes házak esetében ugyanis nagyon könnyű átlépni az átlagos fogyasztásként meghatározott szintet. Miután a többség már eddig is takarékoskodott az energiával, nem tudják jelentősen visszafogni a fogyasztást. Ennek ellenére mindenki próbálkozik valamivel: 

  • van, aki csak nappal fürdik, hogy ne kelljen felkapcsolni a villanyt, 
  • de olyan is akad, aki kihúzza sütőt a konnektorból, hogy még a rajta lévő óra se világítson feleslegesen. 
  • Sokan pedig szombaton és vasárnap is dolgoznak, hogy több pénzük legyen.  

A kormány a több lakásból álló családi házak tulajdonosainak azt javasolta, hogy alakítsanak társasházat, így ugyanis magasabb összegű támogatást lehet igénybe venni. Ez ugyanakkor korántsem egyszerű folyamat, ráadásul nagyon költséges is. 

Egyebek mellett új tervrajzot kell készíteni digitalizált formában, be kell szerezni az eredeti használatbavételi engedélyt (ehhez jó eséllyel a levéltárba is kell elmenni), valamint társasházi okiratot kell íratni, amihez fogadni kell egy ügyvédet. Mindez 

akár több hónapig is – a riportban szereplő két nő esetében decemberig – is eltart, ráadásául összességében akár 500 ezer forintba is kerülhet. 

A tulajdonosok attól is tartanak, hogy feleslegesen járják végig a procedúrát, ha ugyanis néhány hónap múlva még rosszabb lesz az ország helyzete, a kormány akár el is törölheti azt a társasházaknak járó kedvezményt, amelyet a lakások száma alapján határoznak meg.

A rezsitámogatásról szóló szabályozás látszólag megfeledkezett a sérülteket ápolókról is. Egy 25 éves súlyosan beteg fiút ápoló családnak például eddig is 32 ezer forint volt a villanyszámlája, sok energiát fogyaszt ugyanis az elektromos kerekesszék, valamint az az emelőszerkezet is, amellyel mozgatni tudják a 70 kilós gyereküket. Ezen felül folyamatosan mennie kell a tévének is, a fiúra ugyanis ez nyugtatólag hat. A rezsiemelés után a villanyszámla akár 60 ezer forintra is emelkedhet, ami szinte megoldhatatlan helyzet elé állítja a családot.

A Házon Kívül adását kedden láthatják az RTL Klubon.

Nyitókép: Házon Kívül

 

#Gazdaság#Házon kívül#rezsicsökkentés#rezsiemelés#energiaárak#tűzifa#ma#falvak#önkormányzatok

Címlapról ajánljuk