Belföld

Az előítéletből mindenkinek jut – hajléktalanok, utasok meséltek a tömegközlekedésen átélt atrocitásokról

Molnár FruzsinaMolnár FruzsinaCserei BettinaCserei Bettina

2022. április 20. 13:35

Nagy port kavart az rtl.hu által nyilvánosságra hozott felvétel, amelyen az látható, hogy a budapesti 19-es villamos vezetője az ott utazó két hajléktalan embert megalázó módon zavarta le a járműről. Az eset kapcsán a Házon kívül beszélt fedél nélküliekkel, utasokkal és sofőrökkel is. Mik a szabályok a tömegközlekedésben, hogyan lehet őket betartani és betartatni, valamint hol húzódnak a tolerancia határai a szabályszegőkkel szemben?

Behányok, olyan szaguk van – ezzel a mondattal zavart le nemrég két hajléktalant a járműről egy villamosvezető Budapesten. Az ügy nagy vihart kavart: sokan nem bírják elviselni a magukat teljesen elhagyó fedél nélkülieket, mások szerint viszont így senkivel sem lehet beszélni.

Nem minden hajléktalan ápolatlan, de az előítéletekből mindenkinek jut

A 19-es villamosról megalázott hangnemben elküldött hajléktalanok végül leszálltak, a videó nyomán a BKV vizsgálatot indított a sofőr ellen. Az RTL közösségi oldalának komment szekciójában pedig többen arról számoltak be, hogy őket is zavarják a kétes tisztaságú, jegy nélkül utazó hajléktalanok a járműveken. Ám nem minden hajléktalan ápolatlan és büdös, mégis előítéletesek velük az emberek.

Gede Márton napközben a Fedél Nélkül című lapot terjeszti, este pedig egy hajléktalanszállón alszik, mivel nincs otthona. A 68 éves férfit egy munkanapján kísérte végig a Házon kívül stábja a BKK járatain.

Gede Márton a Házon kívül riporterével

Márton azt mondja, őt is érte már atrocitás a hajléktalansága miatt, pedig tiszta és ápolt, ahogy a fedél nélkül élő emberek nagyobb része az.

Az utazás közben a 19-es villamoson készült videó is szóba került. Kiderült, az rtl.hu videóját több utas is látta. A Házon kívül riportere által kezdeményezett beszélgetésbe többen is becsatlakoztak a villamoson és elmondták véleményüket az esetről. Az egyik utas szerint például biztos volt előzménye a sofőr agressziójának, amit a felvételen nem láthatunk.

Nem háborodtam föl, mert tudtam, hogy volt előzmény. Biztos volt valami, ami kiváltotta, kizárt, hogy a villamosvezető ok nélkül kiszálljon és így viselkedjen

– mondta Barnáné Ungvári Mária a Házon kívül riporterének. Abban az összes utas egyetértett, hogy minden ember megérdemli az egyenlő bánásmódot, ezért nem volt szép a sofőrtől, hogy ilyen hangnemben dobta ki a hajléktalanokat a villamosról.

Márton az embertelen viselkedést elítéli, de nem akarja felmenteni problémás sorstársait sem.

Általában az emberek intoleránsak, nem éreznek együtt a hajléktalanokkal. Biztos részeg, meg elitta a lakását, ezért lett hajléktalan. De ez általában nem igaz. Nekem is eszembe jut, hogy zavarja az embereket a szag, a mosdatlanság

– mondta Márton, aki szerint a hajléktalanok közül is kilógnak azok, akik igénytelenek önmagukra, nem hajlandók igénybe venni az olyan ingyenes szolgáltatásokat, mint például a fürdés.

Ezzel egyetért egy másik hajléktalan is, akivel egy budapesti otthonban beszélt a Házon kívül.

Én nagyon fel vagyok háborodva, hogy mindig a… hogy mondjam, kicsit olyan diszkriminált az egész dolog. Én is egy egyéniség vagyok, a másik is egy egyéniség, a harmadik is, ugyanúgy. Nekem is borzalmas mikor le kell ülnöm a trolin a kárpitra, és meg szoktam fogni, mert volt már olyan, hogy beleültem, nem figyeltem.

– mondta Mezei Anikó, az egyik budapesti hajléktalan otthonban élő nő a stábnak.

Mezei Anikó az egyik budapesti hajléktalanszálló lakosa

A szintén hajléktalan Szabó Péter is bosszantja, hogy vannak köztük olyanok, akik miatt megbélyegzik őket:

Sokan eltaszítják maguktól, és hát nem örülnek, hogy utazunk velük. Mert van olyan hajléktalan, aki büdös, vagy ápolatlan. Én próbálok tiszta lenni, bejárok fürödni szállóra.

– mondta a férfi.

Kemény András szociális munkás azt magyarázta a Házon kívül stábjának, hogy a szállókon megadnak minden lehetőséget a hajléktalan embereknek a személyes higiénia megteremtésére.

Az a kép, amit a médiában, vagy a közösségi oldalakon látunk, vagy ami az emberek fejében van, az egy torz kép. 

– mondta András, aki szerint a szállón élők többségéről szerinte nem is lehet megmondani, hogy nincs saját otthonuk.

Nehéz az út az utcától a hajléktalanszállókig

 

A Budapesti Módszertani Szociális Központ utcán lakókkal foglalkozó munkatársa szerint a legnagyobb probléma az, hogy akik évtizedek óta az utcán laknak, azokat nem könnyű rávenni, hogy bemenjenek a szállókra.

Általában akkor érünk el nagyobb sikert, amikor – sajnos – annyira leromlik az állapotuk, hogy ez már számukra nem egy jó helyzet. Gyakran megtörténik, hogy élősködőkkel szennyezett a környezetük, akkor segítséget tudunk nyújtani, fertőtlenítő fürdetésre visszük őket, ott pedig valamilyen szálláslehetőséget ajánlunk fel, és akkor azt elfogadják

– mondta Kozma Attila, a Budapesti Módszertani Szociális Központ utcai szolgálatának koordinátora.

Gyakran fordul elő, hogy hajléktalanok alvóhelyiségnek használják a BKK járműveit. Az egyik ilyen kiemelt járat a 9-es busz. Márton szerint azért, mert sok hajléktalanszállót érint az útvonal és maga az út is hosszú. Így a fedél nélkül maradt emberek menedéket találnak rajta, különösen a fagyos napokon, amit viszont a sofőrök nem nagyon tolerálnak.

Ha elalszik valaki, akkor ingerült a buszsofőr, mert dolgoznia kell éjszaka, és van bizony, hogy rászól az emberre, hogy végállomás ébredjen jó ember! Hogyha nem kapcsol a hajléktalan, hogy itt a végállomás, akkor bizony kap megjegyzéseket, amik nem túl barátságosak.

 – mondta Márton, aki a hajléktalan lapot osztogatva számtalan ilyen esettel találkozott már.

Az rtl.hu nemrég négy villamosvezetőt kérdezett a hajléktalanokhoz való hozzáállásukról. A sofőrök szerint a mindennapjaik részét képezi, hogy olyan emberek miatt kell intézkedniük, akik nem feltétlenül a ruházatuk ápolatlansága, a testszaguk vagy hangoskodásuk miatt zavarják az utasokat, hanem egyszerűen azért, mert ittasságuk, vagy kábítószerek okozta bódultságuk miatt nem tudják visszatartani a székletüket és a vizeletüket. Az rtl.hu interjúalanyai talán a kollegialitás és a közös élményekből fakadóan nem ítélték el egyértelműen a 19-es villamos sofőrjének a viselkedését, ahogy a Házon kívül által megkérdezett Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke sem.

Nem alkalmaznám ezt a stílust, de lehet hogy célravezetőbb. Azt is tehetné, hogy leszállítja az utasokat, kérhetne intézkedést, de akkor megáll Budapest forgalma, mert ez egy villamos, kikerülni nem lehet.

– mondta Naszály Gábor, aki szerint az a legnagyobb probléma, hogy az emberek egyszerűen fittyet hánynak a szabályokra. 

Naszály Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke

Az evés, ivás ugyanúgy a szabályok megszegését jelenti, mint ahogyan a szemetelés is:

Számtalanszor látjuk, hogy eldobja a szemetet, bedugja az ülés mellé. Borzasztó kulturálatlanok vagyunk, és nagyon nehezen ismerjük el. Mert ezeket főleg úgy csináljuk, hogy más ne lássa

– mondta az egységes közlekedési szakszervezet elnöke, aki szerint az egyik központi probléma, hogy a sofőröknek nincsenek meg a megfelelő eszközeik a szabályok betartatására, ezért sokaknál csak az agresszió marad, ami senkinek nem jó.

A Házon kívül riportját az alábbi videóban nézheti meg:

#Belföld#Házon kívül#hajléktalanok#előítélet#bkk#utazás

Címlapról ajánljuk