Választás 2022

„Nincs kimondva, hogy kire kell szavazni, de mindenki tudja” – mocskos kampány zajlott két billegő körzetben

rtl.hurtl.hu

2022. április 6. 10:40

„Földeákon még a falnak is füle van” – a Hódmezővásárhely környéki faluban nem volt könnyű az ellenzék mellett kampányolni, de azzal szimpatizálni sem. Buda hegyvidéki kerületében pedig ádáz harc után nyert az ellenzék 26 éves jelöltje. Két olyan körzetben forgatott a kampányhajráról a Házon kívül, ahol a közvélemény-kutatások azt mutatták, bármelyik oldal nyerhet. 

Két körzetben nem lehetett lefutottnak tekinteni a versenyt, a közvélemény-kutatások is azt mutatták, Hódmezővásárhelyen és Budapest 3-as választókerületében bármelyik oldal nyerhet. 

Hódmezővásárhelyen és környékén az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter küzdött meg a Fidesz ismert politikusával, Lázár Jánossal, a főváros inkább konzervatív hegyvidéki körzetében pedig a fiatal momentumos, Hajnal Miklós a tapasztalt fideszes Fürjes Balázzsal versengett. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt végül nemcsak országosan, hanem a körzetében is alul maradt, Budán pedig Fürjesnek nem jött össze a győzelem. A Házon kívül stábja a kampányhajrában forgatott.

Megfélemlítés Földeákon

Földeákon még a falnak is van füle és szeme – mondta egy fiatal nő a Házon kívül riporterének, miután aláírt Márki-Zay Péternek a Hódmezővásárhelytől húsz kilométerre fekvő településen. „Nem meri senki vállalni a véleményét, inkább így mondom. (…) Itt azért volt olyan, hogy ökölre akartak menni azzal szemben, aki aláírta” – ismertette a helyi viszonyokat.

A Házon kívül ottjártakor egy helyi bolt előtt kampányoltak Márki-Zay Péter aktivistái. A választás előtti időszakban elméletileg bárki kampányolhat az ország egész területén, a boltvezető mégis aggódva közölte velük, hogy „a vezér odaszólt”, menjenek arrébb.

„Aki ideáll, a kocsmából is látják, meg mindenhonnan, és utána a falu megbélyegzi őket, hogy nem arra szavaznak, akire kellene” – mondta el az ellenzéknek aláíró fiatal nő, hozzátéve: 

nincs kimondva, de mindenki tudja, hogy kire kell szavazni.  

Lázár Jánosra gondolt, a körzet fideszes képviselőjelöltjére. Az ellenzéki aktivisták szerint nem véletlenül félnek a falubeliek velük mutatkozni, a fideszes média ráadásul tudatosan megfélemlítette a lakosságot, „minden fórumon elég láthatóan fotózták a fórumon jelenlévő embereket”.

Az aktivisták szerint a faluban leginkább a háború következményei foglalkoztatják az embereket, a gazdák a műtrágyahiány miatt aggódnak. Félelmük Lázár Jánostól pedig nem alaptalan. „Itt a Földeák környéki földek vagy Lázár Jánoséi, vagy az ő közvetlen rokonságához tartoznak” – mondta a Házon kívül riporterének az egyik aktivista.

Szerintük az, hogy sok ember fél velük beszélni, nem feltétlenül azt jelenti, hogy Lázárt támogatják. 

Nyílt titok volt, hogy aki nem köszönt előre a feleségének, az elveszítette a munkáját 

– osztotta meg.

Az aktivisták arról is beszámoltak, hogy az egyik cég például visszamondta szórólapjaik kihordását, mert „megkereste őket egy bizonyos János, hogy azért mégsem kellene csak így szórniuk a mi lapjainkat”. Végül önkénteseikkel megoldották ezt is.

Lázár és a háború Hódmezővásárhely szegénynegyedében

A Házon kívül stábja ez után Hódmezővásárhely úgynevezett szegénynegyedében járt, ahol Lázár János kampányolt pár tucatnyi ember előtt. Az Ukrajnában dúló háborúról beszélt, és elmondta, amit már a plakátokon is hirdetett: energia, és nem vér kell a magyaroknak.

Kampányának középpontjában nem Márki-Zay Péter van, mondta. „Én azzal foglalkozom, hogy vajon a háború és ennek következményei – a hosszabb és tágabb következményei – milyen hatást gyakorolnak az országra, erről próbálok az emberekkel beszélni” – nyilatkozta a fideszes politikus a Házon kívül riporterének, megjegyezve: Hódmezővásárhely egy szimbolikus erőtér és választókerület, az, hogy itt ki nyer, hatással lesz az egész országra.

A helyiek közben azt mondták, békét szeretnének gyerekeiknek és a jövőjüknek, és azt gondolják, ha Márki-Zay Péter nyer, „nem béke, vége lesz”. 

Lázár János végül majdnem 13 százalékot vert rá ellenfelére.

Hajnal: A kerület ennyire mocskos kampányt még nem látott

Ezután a budai Hegyvidék választókörzetében járt a Házon kívül stábja, ahol éppen Hajnal Miklós, az ellenzék 26 éves képviselőjelöltje, a Momentum elnökségi tagja osztogatott szórólapokat. 

A politikus kapott hideget-meleget, egy asszony például azt rótta fel neki, hogy miért nem megy harcolni Ukrajnáért, de a „kamu Miki” jelzőt is sokszor megkapja.

Ezt ellenfelei aggatták Hajnal Miklósra, miután öt évvel ezelőtt egy interjúban közgazdásznak nevezte magát, miközben utolsó éves korában felhagyott oxfordi tanulmányaival, amiket egyebek közt a közgazdaságtan tárgykörében folytatott.

„Nagyon sok támadást kaptam ebben a kampányban. Nagyon sok lejárató videó volt, meg a plakátjaimra is folyamatosan ragasztottak. (…) Olyan is van, hogy leszedik a plakátjaimat” – fogalmazott Hajnal Miklós, aki szerint a kerület „ennyire mocskos kampányt még valószínűleg nem látott”.

A Böszörményi úti piacon a Fidesz kampánycsapatával is szeretett volna beszélni a Házon kívül stábja, de miután megtudták, hogy az RTL Klubnak forgatnak, semmilyen tájékoztatást nem akartak adni.

A momentumos jelölt egyik szimpatizánsa a Házon kívül riporterének azt mondta: „Nagyon tartunk attól, hogy ha nem a baloldal nyer, akkor előbb-utóbb kikerülünk Európából, és az beláthatatlan következményeket jelentene az országnak”. Egy fiatal lány pedig Hollandiából jött haza, hogy leadhassa voksát.

Egyébként nem könnyű elérni a lakosokat, Hajnal Miklós aktivistái, akik ajtóról ajtóra kopogtatva osztogatják a választási programot, azt mondták, sokan ajtót sem nyitnak, ha megtudják, hogy az ellenzéktől vannak.

Ebben a budai, nagyon konzervatívnak tartott körzetben végül Hajnal Miklós győzött, ő az első, aki nem fideszesként szerzett itt mandátumot: öt százalékot vert rá Fürjes Balázsra, aki négy éve a kormány fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

#Választás 2022#Házon kívül#politika#hódmezővásárhely#lázár jános#márki-zay péter#hajnal miklós#fürjes balázs#billegő körzetek#fidesz#ellenzék

Címlapról ajánljuk