Belföld

Több millió forintosnak tűnő órák virítanak politikusaink csuklóin, néhány darabnak története is van

rtl.hurtl.hu

2022. június 15. 15:20

Cartier-ben piacra menni, Jaeger-LeCoultre-ben szemlét tartani a földeken, Rolex Celliniben eligazítani a tanárokat – a politikai és gazdasági elit szereplői előszeretettel választanak maguknak olyan karórát, amiről a hétköznapi emberek csak álmodhatnak. A Házon kívül riportja sorra veszi, milyen márkákat viselnek, melyik darab mennyibe kerül, és melyik mit árul el a gazdájáról.

Ligetfalvi Viktor szeme a különleges órákra állt rá, politikusokon is rögtön észrevesz egy-egy nem mindennapi darabot. Személyes kedvence Lázár János órája.


A szakújságíró szerint az újonnan kinevezett építési és beruházási miniszer csuklóját egy Jaeger-LeCoultre díszíti, amit még 1931-ben kezdtek gyártani azért, hogy a lovaspólózó tiszteknek olyan karórája legyen, ami nem sérül meg, ha a labda eltalálja. „Az órának az a különlegessége, hogy az egyik oldalon részletgazdagon kidolgozott számlapot lehet látni, viszont egy sínen ki lehet tolni az óra tokját, át lehet fordítani, és a túloldalon egy üres acéllemez van. Ez tulajdonképpen az órának a hátlapja, és ez hivatott felfogni az ütéseket, amikor lovaspólózik az ember” – magyarázta. 

Lázár János úgy is használja az órát, ahogy kell, amikor a földeken jár, kifordítja.

A szakértő szerint ehhez a darabhoz ma használtan 1,6-1,7 millió forintért lehet hozzájutni, újonnan pedig 2,5 millió forint körüli összeget kell fizetni érte.


Ezt az órát Lázár János 2010-ben, a 35. születésnapjára kapta. Akkoriban az antik Rolexek árai még nem jártak az egekben, egy ilyen órát meg lehetett venni egymillió forint alatti összegért is. Lázár ezt a darabot nem volt köteles feltüntetni a vagyonnyilatkozatában, mivel az 1,015 millió forintos értékhatár alatt volt.

Egy divatos Rolex órához manapság nem lehet csak úgy hozzájutni a boltokban, várólista van, akár évekig is eltart, mire az ember megvehet egy-egy darabot.

Nagyon érdekes játszma, hogy hogyan lehet minél szimpatikusabbnak lenni ahhoz, hogy az ember megkaphasson egy Rolexet. Nem kapsz sorszámot, hanem felkerülsz egy listára, ahol ki tudja, milyen helyen vagy, és miért téged fognak beválasztani, ha elérhető lesz – vagy miért nem. Erről nekünk, aránylag rálátó szakmabelieknek is csak tippjeink vannak

– fogalmazott Ligetfalvi Viktor.

Több millió forintos órák viríthatnak politikusaink csuklóin, néhány darabnak története is van
Botka László / fotó: Facebook

Emlékeztetett: a politikai palettán először Botka László esetében robbant ki a botrány, hogy Rolexet hord, ami a szakértő szerint akkoriban használtan lehetett 1,2 millió és 2,4 millió forint körül, de újonnan is legfeljebb hárommilliós karóra lehetett. A botrány azért is dagadt 2017-ben a szegedi MSZP-s polgármester körül, mert kifelejtette az órát a vagyonnyilatkozatából. Azóta minden évben beleírja:

karóra, ajándék, feleségtől 40. születésnapra. 

Lázár János friss vagyonnyilatkozatában az ingóságok között van kézirat, karosszék, műtárgyak, festmények, de óra egy sincs. Igaz, csak azokat az ingóságokat kell bevallani, amelyek hathavi képviselői tiszteletdíjnál többet érnek, ez pedig idén a nyolcmillió forintot közelíti.

Nemrég ugyanakkor az rtl.hu vette észre, hogy egy Rolex Cellinire megszólalásig hasonlító karórában nyilatkozott Parragh László, a kereskedelmi és iparkamara elnöke a Népszavának, ráadásul éppen arról beszélt, hogy a tanárokat a szabad nyár, a tűzoltókat pedig a munkájukból adódó adrenalinlöket is motiválhatja. Öltönyóra 12 millióért, bőrszíjjal és holdfázis-komplikációval ellátott, a szakértő szerint ez utóbbi nagy divat mostanában.

Több millió forintos órák viríthatnak politikusaink csuklóin, néhány darabnak története is van
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ilyen holdfázis- és járástartalék-kijelző Rogán Antal, a Miniszterelnökséget vezető miniszter óráján is van. „Ez azt mutatja, hogy mennyire van felhúzva az óra, tehát hogyha letesszük az asztalra, hány órán keresztül képes járni, ezek ugyanis mechanikus órák” – magyarázta a szakértő, aki szerint körülbelül tízezer eurót, azaz négymillió forint körüli összeget kérnek egy ilyen darabért. Rogán Antal csuklóján néha egy másik darabot is lehet látni, ami Ligetfalvi Viktor szerint újonnan 4-5 millió forint, használtan a felét éri.


Ez a Jaeger LeCoultre az amerikai haditengerészet különleges búváralakulatának készült fekete gumi vagy gumival bevont titán szíjjal. „Először megcsinálták ezt a modellt csillogós polírozott fém szíjjal, és aztán jelezték, hogy ez még viccből sem felel meg a hadászati céloknak, mert becsillan, és húsz kilométerről is simán leszedik őket” – mondta el a szakértő.

Rogán Antal saját bevallása szerint politikusi fizetése mellé egy találmánya miatt az utóbbi hat évben több mint 800 millió forintot keresett. Feleségén is látni egy különleges órát: Ligetfalvi Viktor szerint az egy Audemars Piguet Royal Oak lehet, ami szintén nagyon keresett, hosszú várólista van rá, pedig magas árkategóriába tartozik. Újonnan 20-22 ezer eurótól indul, de ha ki van rakva gyémántokkal, még többe kerül. Hogy pontosan mennyibe, azt nem lehet tudni, mert a legtöbbször ezek egyedi árajánlatkérés alapján készülnek – tette hozzá.

Ez a márka egyre divatosabb itthon az elit körében, néhány éve ilyet viselhetett Tiborcz István, de felesége, Orbán Ráhel is ilyen darabban érkezhetett a 2018-as kötcsei piknikre, ahogy a 24.hu fotóján látható.


Nemrég pedig szintén ilyen karórát viselhetett Várkonyi Andrea a Várkert Bazárban, amikor férjével, Mészáros Lőrinccel ebédelt. Az Audemars Piguet egyébként a hetvenes évekből származik. Akkor találták ki a luxus acél sportórát, és drágábban kezdték el árulni, mint az aranyórákat. A szakértő szerint megtaláltak egy piaci rést, és azok számára kezdtek el órákat készíteni a hétvégi öltözet kiegészítőjeként, akik hétköznap a munkában bőrszíjas Patekot viseltek öltönnyel.


Van még ugyanilyen típusú, de más márkájú, sokkal drágább óra is. Patek Philippe darabot például Habony Árpádon láthattak néhány évvel ezelőtt, a szakértő szerint azonban az biztosan nem a legdrágább modell volt. Politikusokon ilyet még nem látott, sőt, Orbán Viktor karján például még nem is látott órát.

Matolcsy György jegybankelnök órája ugyanakkor egy holdfázisos öltönyóra lehet, hasonlít Rogán Antal órájához, hárommilliónál biztosan nem drágább.

Több millió forintos órák viríthatnak politikusaink csuklóin, néhány darabnak története is van
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Varga Judit igazságügyi miniszter pedig egy szintén kétmilliós órával a csuklóján mutathatta a hentesboltban, hogy mely termékek lesznek hatósági árasak – a szakértő szerint ez egy Cartier karóra lehet.

Több millió forintos órák viríthatnak politikusaink csuklóin, néhány darabnak története is van
Fotó: Facebook/Varga Judit

Hogy pontosan melyik, azt az ő esetében sem tudhatjuk. Vagyonnyilatkozatából nem derül ki, kérdéseinkre pedig nem válaszolt, mint ahogy a többi említett politikus sem. Egyedül Matolcsy György sajtósa válaszolt annyit, hogy bármikor állnak rendelkezésünkre a magyar gazdaságot érintő témákban. Ligetfalvi Viktor szerint azonban nemcsak a politikában, és nemcsak a gazdasági elit körében egyre népszerűbbek a különleges karórák, sokan a spórolt pénzüket költik erre.

A Házon kívül teljes riportját itt lehet megtekinteni.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd ; Facebook/Varga Judit

#Belföld#Házon kívül#karóra#politikusok#lázár jános#rogán antal#luxus#milliók#gazdagság#óra

Címlapról ajánljuk