Gazdaság

„Az embereknél el fog szakadni a cérna” – a legrosszabb forgatókönyvekkel is számolnak a vállalkozók, már nem tudják kigazdálkodni a nyakukba varrt pluszköltségeket

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2022. június 15. 11:09

A kormány szerint az adófizetőket nem érinti majd, hogy bizonyos cégek számára véget ér a rezsicsökkentés, és az extraprofitadó hatásait sem fogja érezni a lakosság. Másképp látják ezt azonban a gazdasági szereplők. A Házon kívül riportjában megszólaló vállalkozók arról beszéltek, ahhoz, hogy életben maradjanak, biztosan árat kell emelniük.

„Én azt gondolom, hogy maximum még egy 15-20 százalék van benne, és ott már szerintem az embereknél el fog szakadni a cérna” – mondta Reményi Richárd, aki a gödöllői mozit üzemelteti feleségével már 16 éve. Jól is ment, egészen a koronavírus-járványig, amikor hónapokra be kellett zárniuk. Aztán amikor meg kinyithattak, a nézők nem nagyon jöttek, féltek a fertőzéstől. 

Szinte nem is érte meg kinyitni, de a szolgáltatást fenn akartuk tartani, a nulla forint bevételnél az is több, ha az ember kinyit és valami bejön, ha már úgyis fizeti a rezsit, fizeti az alkalmazottakat 

– mondta.

„Az embereknél el fog szakadni a cérna” – a legrosszabb forgatókönyvekkel is számolnak a vállalkozók, már nem tudják kigazdálkodni a nyakukba varrt pluszköltségeket
Reményi Richárd, a Pannon 2001 Mozgókép Kft. ügyvezető igazgatója

Elkerülhetetlen az áremelkedés Hoitsy György, a Lillafüredi Pisztrángtelep vezetője szerint is. Ő már csak abban reménykedik, hogy nem kell majd senkit elküldeni. A férfi 40 évvel ezelőtt kezdett el dolgozni a pisztrángtelepen. Felidézte: eleinte nagyon nehéz volt, minden munkát ketten végeztek a feleségével, egy évig egy rozzant lakókocsiban is laktak, aztán nyitottak egy halsütődét. A járvány hatására ők is majdnem becsődöltek, a vevők nem jöttek, az éttermek nem vásároltak, a magánszemélyek vásárlása is minimálisra csökkent. 

Viszont a halakat etetni kell, ha nem etetem meg, akkor egymást fogják megenni, és az veszteség.

„Az embereknél el fog szakadni a cérna” – a legrosszabb forgatókönyvekkel is számolnak a vállalkozók, már nem tudják kigazdálkodni a nyakukba varrt pluszköltségeket
Hoitsy György, a Lillafüredi Pisztrángtelep vezetője


Csomor Tamás, a Bonbonier Chocolate tulajdonosa úgy számol, egy 500 forintos péksütemény valószínűleg 650 forint körüli árra fog emelkedni, és azt már nem fogja mindenki megvenni. Tulajdonostársának gyerekkori álma volt, hogy egyszer csokimanufaktúrát nyit Budapesten, tíz éve fogtak bele, egyre jobban ment nekik, már 19 nemzetközi díjat nyertek. De jött a járvány, és egy több mint 30 millió forintos árbevételi lyukat kellett hirtelen betömniük. „Ha nem csináltunk volna pékséget, akkor már valószínűleg nem léteznénk a piacon” – magyarázta.

„Az embereknél el fog szakadni a cérna” – a legrosszabb forgatókönyvekkel is számolnak a vállalkozók, már nem tudják kigazdálkodni a nyakukba varrt pluszköltségeket
Csomor Tamás, a Bonbonier Chocolate tulajdonosa

Duplájába kerülnek az alapanyagok

Remélték, hogy a járvány okozta nehézségeket maguk mögött tudhatják, ám most újabb kihívásokkal kell szembenézniük. Csomor Tamás azt mondja, az alapanyagok, amiből mondjuk egy croissant-t elő tudnak állítani, a duplájába kerülnek, mint egy évvel korábban. 

A gödöllői moziban már év elején tíz százalékos emelés volt, „az olaj, amivel mi kukoricát pattogtatunk, száz százalékkal ment föl”, jegyezte meg az üzemeltető.

A pisztrángtelep vezetője meg a drága takarmányra panaszkodik, d a villanyszámlától is retteg, mert ott, a Bükk közepén nincs gáz, árammal megy minden. „A pisztrángokat mesterséges takarmánnyal etetjük, külföldről tudjuk ezt beszerezni, de 20-30 százalékkal megdrágult, és nem tudjuk, hogy a jövő héten nem fog-e megint emelkedni. Arról nem beszélve, hogy a forint–euró árfolyam is borzasztóan változott” – magyarázta Hoitsy György. 

Ha még ezt a kis rezsicsökkentést is megvonják tőlünk, azt hiszem, hogy nagyon sok vállalkozónak be kell zárnia az üzletét, feldolgozóját, a kis gazdaságát

– tette hozzá.

Álmatlan éjszakái vannak Budapesten Csomor Tamásnak is, mióta a gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette, hogy a kisvállalkozásoknak ki kell lépniük a rezsicsökkentésből. „A mi péküzemünk egy relatív pici péküzem, de így is tízezer forint áramot használunk fel naponta” – mondta. Eddig ő is kedvezményes árat fizetett a rezsiért, és ha kikerülne ebből a körből, csak további áremeléssel tudná a megemelt rezsiszámlát kigazdálkodni, vagy egyszerűen le kell állítania valamit – vagy péksüteményt nem sütnek, vagy csokit nem csinálnak többé. A gödöllői moziban meg már január óta drágább a rezsi.

Akiknek szerencséjük volt és mondjuk gázalapú volt az energiaellátásuk, ők három-négyszeres áron tudtak leszerződni erre az évre. Akinek nem volt szerencséje, az öt-tízszeres áremelkedést is elszenvedhetett

– mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

„Nem hiszem, hogy mindenkit meg lehet menteni egy ilyen súlyos világgazdasági válságnál, de mindent el kell követni, hogy azok a vállalkozásoknak ne engedjük el a kezét, amikben potenciál van, fejlődőképesek, hajlandóak és képesek előremenekülni” – tette hozzá.

Orbán Viktor a múlt héten jelentette be, hogy az egészen kicsi vállalkozók továbbra is kedvezményes árat fizethetnek a rezsiért. A budapesti csokimanufaktúra tulajdonosa azt mondta, még hétfőn sem tudta, hogy rá ez vonatkozik-e. 

Mindenesetre sok kisvállalkozó már hivatalos értesítést is kapott a szolgáltatótól, hogy júliustól van, akinek háromszorosra, másnak ötszörösre emelik a villanyszámláját. 

Van olyan éttermes is, aki azt mondta a Házon kívülnek, ha ez így lesz, be kell zárnia, mert már nem tudja kigazdálkodni ezt az összeget. Beszéltünk egy olyan fodrásszal is, aki azt mondta, hogy a megemelkedett rezsit már nem tudja áthárítani a vendégekre, ezért jobban jár, ha bezárja az üzletet, a helyiséget pedig bérbe adja.

Az önkormányzatok viszont nem zárhatnak be, ugyanakkor biztosan kikerülnek a rezsicsökkentés hatálya alól.

Balmazújváros polgármestere szerint viszont az önkormányzatok nem tudják fedezni a költségeket. „Egyszerre nem jön be annyi pénz, amiből ezt a megemelkedett költséget finanszírozni tudnánk” – mondta. A gázszámla már az első negyedévben brutálisan megemelkedett, a közvilágítás is két és félszer annyiba került, mint egy évvel korábban, sorolta Hegedüs Péter. 

A polgármester szerint két megoldás maradt: hitelt vesz fel a város, amihez a kormány engedélye kell, és hosszú évekig kell törleszteni, amire vagy lesz pénzük, vagy nem, vagy el kell adniuk az önkormányzat vagyonát. A kormány döntését még Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András is kritizálta, szerinte elvárható lett volna, hogy a kormány egyeztet a településekkel.

Egyre inkább érezni fogja a lakosság

De nem csak az energia miatt drágul az élet. A kormány ugyanis különadót vet ki jó pár cégre, így a nagyobb élelmiszerbolt-hálózatokra is, mert a kormány szerint extraprofitot termeltek. 

Az elemző szerint bár a boltok bevételei nőttek, de ez a magasabb árak miatt volt így, a hasznuk viszont csökkent. 

Ami azt jelenti, hogy részben saját magukba martak bele. De ezt a végletekig nem tudják ők sem fokozni, van egyfajta profitelvárása a külföldi anyacégnek a hazai leánnyal szemben, tehát egyre nagyobb részt fogják áthárítani ezeket a különadókat a fogyasztókra, a lakosságra 

– mondja Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója.

Bár a kormány állítja: a cégek nem terhelik át a különadót, elemzők szerint ez lehetetlen. 2010-ben is így történt. 

Hogy mekkora drágulást hoz csak a különadó az egyéb áremelkedések mellett, még kiszámíthatatlan. De biztosan drágább lesz bankolni is, drágulhatnak a biztosítások is, drágábbak lesznek a repülőjegyek, hiány lehet a drágán előállított, tb-támogatott gyógyszerekből, drágulhatnak a nem receptre kapható gyógyszerek, mint például a fájdalomcsillapítók vagy megfázás elleni szerek, és elemzők szerint várhatóan a telekommunikációs szektor is tovább fogja hárítani az extraprofitadót, így többet fizethetünk majd az internetért vagy a kábeltévéért.

A Házon kívül riportját az alábbi videóban nézhetik meg.

#Gazdaság#Házon kívül#drágulás#áremelkedés#vállalkozások#önkormányzatok#extraprofitadó

Címlapról ajánljuk