Gazdaság

„Három vendég közölte, hogy akkor szeretnék leszedetni a körmüket" – drasztikus áremelésre kényszerülnek a szépségipari vállalkozók is

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. augusztus 29. 7:11

Megugrik a rezsi, felment az alapanyagok és a kiszállítás ára, a megélhetési költségek viszont jelentősen nőttek. A szépségipari szakemberek árat emelnének, de sokan attól tartanak, hogy az árérzékenyebb ügyfélkör hátat fordít nekik. A közösségi médiában egymást érik az áremeléseket bejelentő, sokszor magyarázkodó posztok kozmetikusoktól, szempillásoktól, masszőröktől, pedikűrösöktől.

„Nem vagyok híve, és még soha nem kényszerültem év közbeni áremelésre, de most sajnos nagy valószínűséggel muszáj lesz” – írta ki Facebook-oldalára egy fodrász augusztusban. Arról pedig nemrégiben cikk is született, hogy egy monori borbélyt hogyan vettek össztűz alá, miután közölte: árat kell emelnie megemelkedő költségei miatt. 

A közösségi médiában egymást érik az áremeléseket bejelentő, sokszor sajnálkozó, magyarázkodó posztok kozmetikusoktól, szempillás szakemberektől, masszőröktől, pedikűrösöktől is.

Nem csoda. Alig álltak talpra a koronavírus miatti lezárások után, a szélcsendnek gyorsan vége lett a szépségipari dolgozók esetében. Bár a legtöbbjüket a katázás átalakítása nem érinti, a rezsi növekedése és a szinte elképzelhetetlen ütemű infláció komoly fejtörést okoz a jellemzően mikro- illetve kisvállalkozási formában dolgozó masszőröknek, fodrászoknak, kéz- és lábápolóknak, valamint kozmetikusoknak. 

Sziráki Renáta egy hatfős, a budapesti Kálvin tér közelében található szépségszalonban dolgozik műkörmös-pedikűrösként. A koronavírus nyomai még velük vannak, a lezárások idején megürült egy fodrászszékük, ahova azóta sem találtak kollégát. Renáta nem alkalmazott, széket bérel a szalonban, ahol mellette egy másik műkörmös-pedikűrös, egy hajhosszabbító szakember, egy fodrász, egy szempillás és két kozmetikus várja, hogy mit hoz az ősz. 

„Már a koronavírus idején elkezdtek nőni az alapanyagok árai, akkor még ezt nem építettem be az áraimba, mert próbáltam túlélni a helyzetet. Utoljára 2020 decemberében emeltem ötszáz forinttal, ez az úgymond normál, éves emelés. Most azonban lépni kellett, és augusztus 15-étől újra, most drasztikusabban, hozzávetőlegesen 20 százalékkal emeltem. És én még így is nagyon olcsón dolgozom.”

Már az előző áremelésnél volt olyan vendég, aki azt mondta, hogy nem lesz műkörme, a mostani áremelés után három vendég közölte, hogy akkor szeretnék leszedetni a körmüket. Nem azért, mert velem lenne bajuk, vagy az árat tartják irreálisnak, egyszerűen nem tudják kigazdálkodni. Az infláció nő, a keresetük meg nem. A boltban nyolc helyett 12 ezret fizetnek, ezer forint egy kiló kenyér

– mondta, majd arra is kitért, hogy egy pontig megoldás lehet olcsóbb, de még vállalható minőségű alapanyagokat vásárolni, ám egy szint alá nem érdemes lemenni.

„Nagy érvágás volt, amikor a Kínából érkező csomagokra kivetették az áfát és a vámot. Rengeteg díszítőanyagot, ecsetet, szálmentes papírtörlőt használok. Utóbbit kínai webshopból 800 és 1200 forint közötti áron szereztem be, itthon akkor már 3 és 4 ezer forint közötti árat kértek érte. Ugyanez a matricákkal akár sokszoros különbséget jelentett, a Kínából beszerzett 10 ív matrica 2 ezer forint körül volt, Magyarországon már egy ívet adtak 1000-1500 forintért. A vámolással már nem éri meg rendelni, vagy ha igen, akár két hónapot is várni kell, míg megkapom a csomagot” – fogalmazott Renáta. 

Szomorúan tette hozzá, a spórolás miatt már nem tud továbbképzésekre járni, pedig korábban folyamatosan frissítette, bővítette tudását. Biztos benne, hogy erre nem lesz lehetősége az elkövetkezendő időszakban. Egyik korábbi kolléganőjével éppen most nyitnak egy saját kis szalont a Nyugati pályaudvar környékén, bár egyelőre nem kaptak arról semmilyen információt, hogy emelkedne a bérleti díj vagy a rezsi, vannak félelmeik ezzel kapcsolatban.

A másik szakmám a vendéglátáshoz köt, elmegyek beugrózni, hogy egy kis pluszpénzt keressek, de az sem biztos, hogy sokáig fog tartani, mert ott is egyre többen mennek csődbe, nem tudják kitermelni a költségeiket

– fogalmazott Sziráki Renáta.

„Három vendég közölte, hogy akkor szeretnék leszedetni a körmüket
Kozmetikus tanulók a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara XV. Szakma Sztár Fesztiválján, a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a budapesti Hungexpón 2022. április 26-án. – Fotó: Soós Lajos / MTI

„Nincs nap, hogy ne számolnám át újra és újra, hogy mi mennyi és hogyan tovább. A házunk kiesik a rezsivédelemből, mert az átlagfogyasztás felett vagyunk. Az élelmiszer egyre drágább, a fizetésem legalább a negyedével ér kevesebbet. Valahogy növelni kellene a bevételeinket” – magyarázta kérdésünkre a masszőrként dolgozó Ildikó, aki egy vidéki városban dolgozik saját szalonjában. 

A szakember katás vállalkozó, az adózási forma átalakításával egyetlen fix, céges megrendelőjéről kell lemondania, ez önmagában nem viselné meg jelentősen. „Az utóbbi fél évben 10-15 százalékkal nőtt az alapanyagok ára, úgy, hogy tavaly is legalább ugyanennyivel ment fel. A papírtermékek – alátétek, törlők – ára másfélszeres tavalyhoz képest. Júliustól nőtt az áram ára, ezért arra is többet kell fizetni. Elektromos fűtést használok, amit nem lehet letekerni, 19-20 fokban nem lehet masszírozni, és arra is gondolni kell, hogy itt a vendégek ruha nélkül vannak. 

Az áremeléssel és a nélkül is csak veszíthetek, novemberre vagy decemberre várom az összeomlást, amikor a vendégek is szembesülnek a nagyobb rezsiárakkal 

– fogalmazott, majd hozzátette: megpróbált külföldről rendelni alapanyagokat, a gyenge forint miatt viszont egyelőre jobban megéri a magyar raktárakba még kedvezőbb árakon érkezett árukból beszerezni. 

Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de még talán mi vagyunk a legjobb helyzetben. Ha valakinek fáj a háta, nyaka, bármilyen testrésze, el fog jönni. Ugyanez a logika egy fodrászra, kozmetikusra már nem igaz. De előre szégyellem, hogy a januári, 10 százalékos emelés után most újra emelni kell. 

A kisebb kezeléseknél ezer, a nagyobbaknál 1500 és 2500 forint közötti plusszal számolok. Emlékeztetnem kell magam, hogy nem nekem kell szégyellnem magam” – mondta Ildikó.

Nála is nagyobb bajban lesz az a budapesti szalon, amely nyáron tudta meg: 76 forintról 237 forintra nő az áram ára kilowattóránként. A szalonban négy fodrász, két kozmetikus, két manikűrös-műkörömépítő és egy masszőr dolgozik. A kkv-k egy részét érintő áremelésről elsőként a Telex írt. Az érintettek a koronavírus idején, alacsony energiaárak mellett szerződtek két-három évre, amikor azonban idén újra szerződniük kellett, már 200 forint feletti árat kaptak. Ezek a cégek korábban jó üzletet csináltak, most azonban akár tízszeres drágulással szembesülhetnek az áram esetében. 

„Nincs mese, ha nő a rezsi, akkor emelünk. Drágábbak az alapanyagok, drágább a kiszállítás és drágább a bérleti díj is. Meg lehet nézni az autómat meg a visszeres lábamat, gondolom, akkor majd leesik, hogy nem gyűlnek a milliók, nem ezért kell többet kérni” – mondta el megkeresésünkre az egyik fodrász, aki még keresztneve közléséhez sem járult hozzá. Ők egyelőre nem kommunikálták, hogy árat emelnek szeptembertől, pedig ez már biztos. A kérdés csak az, hogy mennyivel, és hogy érdemesebb-e több részletben emelni, vagy inkább egyszerre egy nagyobbat, de később.

Nem tudjuk elképzelni, mi lesz télen. Most rávághatnám, hogy emelni kellene 20 százalékkal, de könnyen lehet, hogy még keveset is mondok. Anyagokat kell venni, mosni kell, fűteni kell, egész nap mennek a hajszárítók, búrák, sok meleg vizet használunk. Passz. Majd havonta újraszámoljuk a működésünket, nincs jobb ötletem 

– tette hozzá ingerülten.

A KSH nyers adatai szerint idén eddig hónapról hónapra nőtt a hajvágások ára (más szépészeti területen nem találtunk KSH-adatot), bár az általunk megkérdezett fodrászok szerint ezek a számok irreálisan alacsonyak egy minőségi alapanyagokkal, szalonban dolgozó fodrásznál:


Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint az infláció továbbra is emelkedő pályán marad legalább őszig, de inkább az év végéig. Az alelnök szerint Magyarországon az utóbbi hónapokban felmerült két újabb szempontot figyelembe kell venni az infláció mértékének becslésénél. Az élelmiszer- és energiaárak eddigi emelkedése mellett számolni kell az aszályhelyzettel is. A másik hatás a rezsiárak emelkedése a legutóbbi kormányzati intézkedés miatt. Ez a szeptemberi számlákban jelenik majd meg, és újabb lökést ad az inflációnak. Az MNB alelnöke szerint a drágulás mértéke elérheti a 18-19 százalékot.

Az RTL Híradó riportját itt nézheti meg:


Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#rezsicsökkentés#rezsiemelés#fodrász#kozmetikus#áremelés#infláció#ma

Címlapról ajánljuk